Johnson & Johnson с приходи, надхвърлящи очакванията

Задълбочен анализ върху резултатите на фармацевтичния гигант от четвъртото тримесечие и прогнозите за 2024 година.

Публикувано от Божидар Балевски яну 24, 2024 в Пазари

В едно внимателно наблюдавано финансово оповестяване Johnson & Johnson (J&J) отчете приходите си за четвъртото тримесечие, демонстрирайки резултати, които малко надхвърлиха очакванията на Wall Street. Фармацевтичният сегмент и сегментът на медицинските изделия бяха начело на стабилните резултати на компанията, предлагайки поглед към стратегическата ѝ посока. Нека да разгледаме основните акценти от резултатите на J&J за четвъртото тримесечие, какви са насоките за 2024 година и да изследваме факторите, влияещи върху текущата пазарна позиция на компанията.


Приходите за четвъртото тримесечие надминават очакванията


Печалбата на J&J за четвъртото тримесечие в размер на 2,29 долара на акция надхвърли прогнозите на анализаторите за 2,28 долара. Приходите за тримесечието възлизат на 21,40 млрд. долара, надминавайки очакваните 21,01 млрд. долара. Въпреки тези положителни данни J&J отбеляза спад в стойността на акциите си с повече от 2% след резултатите. В качеството си на индикатор за здравния сектор, резултатите на J&J имат по-широки последици, което прави анализа на финансовото му състояние ключов за инвеститорите и наблюдателите на индустрията.


Резултатите идват шест месеца след като J&J приключи отделянето си от звеното за потребителско здраве Kenvuе , което е най-голямото сътресение в почти 140-годишната история на компанията.


По време на разговора за резултатите ръководството на J&J заяви, че ръстът на приходите през първата половина на годината ще се повлияе от намаляването на броя на акциите на Kenvue със 191 млн. Те добавиха, че през третото тримесечие ще има "частична полза".


Резултати по сегменти: Фармацевтични продукти и медицински изделия


1. Фармацевтично подразделение: Силен растеж на фона на предизвикателствата


Продажбите на J&J в областта на фармацевтичните продукти възлизат на 13,72 млрд. долара, което отразява забележителен ръст от 4,2% на годишна база. Като се изключат продажбите на ваксината Covid, сегментът "Иновативна медицина" допринесе с 13,68 млрд. долара. Растежът в това подразделение се дължи на ключови продукти, включително Darzalex за множествен миелом, Erleada за рак на простатата и хитовото лекарство Stelara. Въпреки че се сблъска с предизвикателства, като навлизането на биоподобни конкуренти за Stelara, J&J стратегически отложи потенциалните пазарни въздействия чрез споразумения за уреждане на спорове с производители на лекарства.


2. Медицински изделия: Нарастване на търсенето и стратегически придобивания


Бизнесът с медицински изделия демонстрира стабилни резултати, генерирайки продажби в размер на 7,67 млрд. долара, отбелязвайки значително увеличение от 13,3% на годишна база. Придобиването от J&J на Abiomed, компания за сърдечносъдови медицински технологии, изигра ключова роля за този растеж. Електрофизиологичните продукти, продуктите за затваряне на рани, ортопедичните травматични устройства и контактните лещи допринесоха за скока. Възстановяването на търсенето на неспешни операции, особено сред по-възрастните хора след пандемията, се очаква да бъде устойчив двигател на растежа през 2024 година.


Перспективи за 2024 година


Целогодишната прогноза на J&J за 2024 година очертава оптимистична картина, като се очаква продажбите да варират между 87,8 и 88,6 млрд. долара. Коригираната печалба на акция се предвижда да попадне в диапазона от 10,55 до 10,75 долара. Тази ориентирана към бъдещето прогноза позиционира J&J за година, белязана от продължителен растеж и стратегически фокус върху основните й силни страни, особено в областта на фармацевтичните продукти и медицинските изделия.


Въпреки финансовите си успехи J&J е изправена пред предизвикателства на няколко фронта. Продължават правните проблеми, произтичащи от съдебни дела, в които се твърди, че продуктите на J&J, включително емблематичната бебешка пудра, са замърсени с азбест. Хилядите съдебни дела, които сега попадат в обхвата на Kenvue, остават в центъра на вниманието на инвеститорите. J&J ще продължи да поема задължения, свързани с тези дела в САЩ и Канада, което налага стратегически подход за преодоляване на тези правни трудности.


Преговори за лекарствата и промени в индустрията


Предстоящите преговори с федералната програма Medicare за цените на Stelara и разредителя на кръвта Xarelto съгласно Закона за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън представляват значителна регулаторна промяна. Проактивното участие на J&J в тези преговори подчертава ангажимента на компанията да се адаптира към промените в индустрията. Договорените цени трябва да влязат в сила през 2026 година, което ще внесе ново измерение в динамиката на приходите на J&J.


Резултатите от четвъртото тримесечие на Johnson & Johnson и прогнозата за 2024 година предоставят цялостна представа за финансовата устойчивост на компанията в условията на сложност в индустрията. Стратегическите инвестиции във фармацевтични продукти и медицински изделия, съчетани с перспективен подход, позиционират J&J за продължителен растеж. Тъй като се справя с правни предизвикателства и се адаптира към променящите се регулаторни условия, способността на компанията да се ориентира в сложната картинка ще бъде от решаващо значение за запазване на лидерството ѝ на пазара. Инвеститорите в индустрията ще наблюдават с внимание стратегическите ходове на J&J, очаквайки как компанията ще се справи с предизвикателствата и ще се възползва от възможностите за растеж в динамичния здравен пейзаж.