Johnson & Johnson със стабилни финансови резултати

Johnson & Johnson надминава прогнозите за първото тримесечие благодарение на медицинските изделия, но се изправя пред предизвикателства.

Публикувано от Божидар Балевски апр 16, 2024 в Пазари

Компанията Johnson & Johnson (J&J) отчете положителни резултати за първото тримесечие, надхвърляйки очакванията на анализаторите благодарение на оживлението в бизнеса с медицински изделия. Този ръст отразява желаното възстановяване на търсенето на неспешни операции сред по-възрастните хора, които отложиха процедурите по време на пандемията COVID-19. Въпреки това общите приходи на компанията останаха без промяна, а цената на акциите ѝ се понижи в началото на търговията.


Медицинските изделия стимулират растежа


Подразделението за медицински изделия на J&J, включващо хирургически, ортопедични и зрителни продукти, се превърна в звездата, която се представи най-добре. Продажбите в този сегмент скочиха с над 4% на годишна база до 7,82 млрд. долара, надхвърляйки прогнозите на анализаторите. Тази положителна тенденция съвпада с наблюденията на големи здравни застрахователи като Humana, UnitedHealth Group и Elevance Health, които са свидетели на подобно увеличение на плановите операции. Финансовият директор на J&J Джоузеф Уолк обяснява този ръст с приоритизирането на здравето от страна на потребителите, които "не искат да правят компромиси, когато става въпрос за тяхното здраве, мобилност, способност да водят пълноценен живот". Освен това той подчерта, че повишените нива на процедурите, наблюдавани след пандемията, не са показали признаци на отстъпление.


Приходите отговарят на очакванията, а нетната печалба се е увеличила значително


Общите приходи на J&J за първото тримесечие достигнаха 21,38 млрд. щатски долара, което до голяма степен съответства на прогнозите на анализаторите. Нетната печалба за периода обаче отбеляза значително подобрение в сравнение с предходното тримесечие. Компанията отчете нетна печалба в размер на 5,35 млрд. долара, или 2,20 долара на акция, в сравнение с нетна загуба от 491 млн. долара през първото тримесечие на 2023 година. Тази съществена разлика може да се отдаде на еднократните разходи, свързани със задълженията за талк в бебешката пудра и отделянето на звеното за потребителско здраве Kenvue през предходната година. Като се изключат тези еднократни елементи, коригираната печалба на акция на J&J за първото тримесечие на 2024 година възлиза на 2,71 долара, което надхвърля очакванията на анализаторите.


Целогодишна прогноза и увеличаване на дивидента


Ръководството на J&J стесни целогодишната си прогноза за 2024 година, като прогнозира продажби между 88 млрд. и 88,4 млрд. долара, което е малко повече от предишния диапазон. По подобен начин коригираната печалба на акция сега се предвижда да бъде в рамките на 10,57 до 10,72 долара, в сравнение с предишната прогноза от 10,55 до 10,75 долара на акция. Компанията обяви и увеличение на тримесечния си дивидент с 4,2% до 1,24 долара на акция, с което отбелязва 62-ра поредна година на увеличение на дивидента.


Придобивания на медицински изделия засилват растежа


Фокусът на J&J върху укрепването на сегмента на медицинските изделия е очевиден в последните придобивания. По-специално, придобиването за 13,1 млрд. долара на фирмата за сърдечни устройства Shockwave Medical засилва присъствието ѝ в областта на сърдечно-съдовата система. Тази сделка, която се очаква да приключи в средата на 2024 година и да повлияе на годишните прогнози, позиционира J&J като лидер в няколко бързо растящи категории сърдечно-съдови технологии. Освен това придобиванията на Abiomed и Laminar през последните две години допълнително затвърждават позициите на J&J на пазара на медицински изделия, особено след разделянето на Kenvue.


Смесени резултати в областта на медицинските изделия


Въпреки че общият сегмент на медицинските изделия отбеляза ръст, продуктите за грижа за зрението на J&J, включително контактните лещи, отбелязаха спад в продажбите от 3,3%. Този спад се дължи основно на "свиване" на запасите на американските дистрибутори. Ръководителите на J&J обаче остават уверени в бъдещето на бизнеса с продукти за грижа за зрението, като прогнозират едноцифрен ръст за годината и очакват "огромно подобрение в резултатите на този бизнес" занапред.


Продажбите на фармацевтични продукти нарастват, но Stelara е изправена пред предизвикателства


Фармацевтичният сегмент на J&J отчете продажби на стойност 13,56 млрд. долара, което отразява скромно увеличение на годишна база. Като се изключат продажбите на ваксината COVID-19, която продължава да се приема ограничено, фармацевтичното подразделение отбеляза по-стабилен ръст от близо 7%. Този ръст се дължи на силните продажби на Darzalex (лечение на множествен миелом), Erleada (лечение на рак на простатата) и Carvykti (клетъчна терапия за рак на кръвта). Въпреки това продажбите на Stelara, хитово лекарство, използвано за лечение на хронични заболявания като болестта на Крон, останаха относително непроменени в сравнение с предходната година. Тази стагнация съвпада с началото на изтичането на патента за Stelara, което отваря вратата за по-евтини биоподобни конкуренти. J&J сключи споразумения за уреждане на спорове, за да отложи пускането на някои биоподобни продукти на Stelara до 2025 година.


Съдебните дела за талк остават облак


J&J продължава да се бори с продължаващите правни предизвикателства, свързани с нейните продукти на основата на талк. Десетки хиляди съдебни дела твърдят, че тези продукти, предимно едноименната бебешка пудра, са били замърсени с азбест, известен канцероген, и са причинили рак на яйчниците и други здравословни проблеми. Макар че тези продукти сега са под шапката на отделната компания Kenvue, J&J остава отговорна за всички задължения, свързани с талка, възникнали в САЩ и Канада.


Неотдавнашно решение на федералния съд предложи потенциално облекчение за J&J. Съдията позволи на компанията да оспори научните доказателства, свързващи нейните талкови продукти с рака на яйчниците. Това може да наруши консолидираното федерално дело, включващо над 53 000 съдебни иска. Финансовият директор на J&J Джоузеф Уолк определи това решение като "много важно развитие" и твърди, че доказателствата срещу компанията са "научен боклук". Въпреки това той призна, че е трудно да се предвиди график за широкообхватно решение на продължаващия съдебен спор.


През януари 2024 година J&J постигна предварително споразумение с повече от 40 държави, разследващи твърдения за подвеждане на пациентите относно безопасността на талковите продукти. Това споразумение, оценено на 700 млн. щатски долара, се отнася до тези конкретни обвинения, но не решава отделните искове, някои от които са насрочени за съдебен процес по-късно тази година.


Съдебните спорове за талк остават сериозен облак, надвиснал над J&J, с потенциал за финансови споразумения и увреждане на репутацията. Стратегията на компанията занапред ще бъде от решаващо значение за ориентирането в този сложен правен пейзаж.