Има нова най-голяма компания в света

Исторически момент за пазарите

Публикувано от Божидар Балевски юни 18, 2024 в Пазари

Nvidia, чиято цена на акциите се е повишила повече от девет пъти от края на 2022 г. насам, изпревари Microsoft и стана най-ценната публична компания в световен мащаб. Във вторник акциите на Nvidia поскъпнаха с 3,6%, увеличавайки пазарната й капитализация до 3,34 трилиона долара, надминавайки оценката на Microsoft от 3,32 трилиона долара. По-рано този месец Nvidia достигна пазарна капитализация от 3 трилиона долара, като по този начин изпревари Apple. Акциите на компанията се повишиха с над 170% тази година, особено след впечатляващия отчет за приходите за първото тримесечие през май, който съвпадна с възхода на генеративния изкуствен интелект.


Във вторник акциите на Apple спаднаха с 1,1%, с което пазарната им стойност достигна 3,29 трилиона долара. Nvidia доминира около 80% от пазара на чипове за изкуствен интелект, използвани в центровете за данни - сектор, който се разшири значително с големите технологични фирми като OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon и Meta, които агресивно осигуряват процесори за разработване на модели за изкуствен интелект и мащабни изчисления. Приходите на Nvidia от центрове за данни за последното тримесечие са нараснали с 427% на годишна база до 22,6 млрд. долара, което представлява приблизително 86% от общите ѝ продажби.


Основана през 1991 г., Nvidia първоначално се фокусира върху производството на графични чипове за геймъри. С течение на годините тя се насочи към чипове за добив на криптовалута и услуги за игри в облака. През последните две години обаче признаването на Nvidia като ключов играч в областта на технологиите за изкуствен интелект изстреля цената на акциите ѝ до нови висоти, като увеличи нетното състояние на главния изпълнителен директор Дженсън Хуанг до 117 млрд. долара, което го направи 11-ия най-богат човек в света според Forbes.


Акциите на Microsoft поскъпнаха с около 20% тази година, възползвайки се от бума на изкуствения интелект след значителната инвестиция в OpenAI и интегрирането на моделите на изкуствения интелект в продукти като Office и Windows. Microsoft също така е основен потребител на графичните процесори на Nvidia за своята облачна услуга Azure и наскоро пусна на пазара лаптопи с ИИ, наречени Copilot+.


Бързият възход на Nvidia все още не я е включил в Dow Jones Industrial Average - ценово претеглен индекс на 30 водещи американски компании. След обявяването на приходите си миналия месец Nvidia обяви разделяне на акциите си с 10 за 1, което влезе в сила на 7 юни, като по този начин повиши допустимостта си за включване в Dow, който благоприятства компаниите с по-високи цени на акциите.

Ребалансиране в ключов индекс може да доведе още капитали към Nvidia

Впечатляващото рали на Nvidia доведе до значителна промяна във фонда Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), който сега ще придобие акции на Nvidia на стойност над 10 млрд. долара, като същевременно драстично намали дела си в Apple. Според Матю Бартолини, ръководител на SPDR Americas Research, при ребалансирането на фонда, базирано на коригирани стойности на пазарната капитализация, Microsoft и Nvidia ще имат тегло от по около 21%, докато теглото на Apple рязко ще намалее до около 4,5%. Това е драматична промяна в сравнение с предишното разпределение, при което Microsoft и Apple имаха по около 22% от фонда, а Nvidia беше ограничена до едва 6% поради правилата на индекса.

Ребалансирането подчертава как пасивните индексни фондове могат да се различават значително, особено когато се фокусират върху тесни пазарни сегменти. Секторният индекс Technology Select, който XLK следва, използва изчисление, коригирано спрямо пазарната капитализация, като отчита големите акционери като Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, който притежава над 5% от Apple. Тази корекция намалява свободната пазарна капитализация на Apple в индекса. Въпреки намалението, ребалансирането ще бъде в сила за едно тримесечие, независимо от представянето на Apple спрямо Nvidia през този период. Тази значителна корекция подчертава важността на разбирането на основните механизми на индексните фондове, тъй като те могат да създадат значителни разлики в експозициите и разпределенията, поради което съставът на фонда изглежда различен от един период до друг.