Има ли паника с валутата на Нигерия?

Централната банка коментира ситуацията

Публикувано от Божидар Балевски юни 25, 2024 в Пазари

Управителят на Централната банка на Нигерия Олайеми Кардосо изрази оптимизъм относно стабилизирането на нигерийската найра в неотдавнашно интервю, дадено в Лондон след участието му в телевизия Bloomberg. Въпреки че претърпя значителен спад, Кардосо подчерта, че инициативите за възстановяване на доверието в найрата се оказват ефективни, като валутата преживява най-малките си 100-дневни колебания от януари насам. Това подобрение идва след като през май инфлацията се покачи до 28-годишен връх, въпреки че забавянето на ръста ѝ предполага, че инфлацията може би наближава зенита си.

Мандатът на Кардосо, започнал през септември предходната година, бе белязан от смели реформи, насочени към стабилизиране на найрата в условията на трудни икономически условия. Той оглави либерализирането на валутния курс на Нигерия и въведе рязко повишаване на лихвените проценти, за да управлява стойността на валутата. От началото на неговото управление найрата се обезцени с около 70% спрямо долара, отразявайки изравняването на валутата по-близо до уличната ѝ стойност и отразявайки тежките икономически реалности, пред които са изправени потребителите.

Мерките на гуверньора започват да дават положителни резултати, като увеличаването на притока на долари облекчава прекомерното търсене на чуждестранна валута и по този начин смекчава ценовите изкривявания на пазара. Тази новооткрита стабилност е от решаващо значение за предприятията, които бяха изправени пред месеци на несигурност, като им осигурява по-предвидима среда за планиране и инвестиции.

Усилията на Кардосо са част от по-широки стратегии за съживяване на нигерийската икономика с подкрепата на световните финансови институции. Миналия месец Нигерия си осигури значителен заем от Afreximbank в размер на 925 млн. долара, насочен към увеличаване на предлагането на твърда валута на местния валутен пазар. Освен това Световната банка одобри финансиране в размер на 2,25 млрд. долара в подкрепа на различни икономически инициативи. Тези финансови инжекции са от решаващо значение, тъй като страната се движи по пътя на икономическото възстановяване и се опитва да стабилизира валутата си.

Пътят напред обаче остава изпълнен с предизвикателства. Правителството на Нигерия все още не е успяло да увеличи ефективно приходните си потоци и да осъществи отдавна обещаните ключови данъчни реформи. Едновременно с това законопроект, който в момента се разглежда в парламента, може потенциално да подкопае автономията на Централната банка, което ще усложни усилията на Кардосо да направлява икономиката. Този законопроект предизвика сериозни дебати, тъй като се смята, че се отклонява от най-добрите практики в областта на централното банкиране и фискалното управление.

Освен това глобалната и вътрешната политическа обстановка продължава да оказва влияние върху икономическите стратегии. Неотдавнашните успехи на крайно десни групи в европейските избори, които показаха симпатии към авторитарните режими и скептицизъм към инициативите за климата, отразяват сложната геополитическа динамика, която може да повлияе на икономическите политики и валутната стабилност.

Въпреки тези предизвикателства Кардосо остава непоколебим, застъпвайки се за потенциалното подценяване на найрата и перспективите за нейното укрепване. Макар и да празнува дребните победи по пътя, той има предвид по-широките икономически стратегии, които трябва да се прилагат, за да се осигури дългосрочна стабилност и растеж за Нигерия. Неговото лидерство ще продължи да бъде подлагано на изпитания, докато се ориентира в тези сложни икономически и политически предизвикателства през следващите години.