Има ли кой да спре Nvidia?

Акциите на Nvidia затвориха с ръст от 2,3% на исторически връх, достигайки 504 долара в понеделник.

Публикувано от Божидар Балевски ное 21, 2023 в Пазари

Технологичният гигант Nvidia приключи търговията, когато акциите достигнаха исторически връх от 504 долара, което отразява увеличение за деня от 2,3%. Рекордният момент настъпва в навечерието на фискалните резултати на компанията за третото тримесечие, в което анализаторите очакват зашеметяващ ръст на приходите, надхвърлящ 170%. Въпреки това, тъй като технологичният гигант се радва на звездна година с ръст на акциите от 245%, остават въпроси относно потенциалните предизвикателства и устойчивостта на растежа.

Анализаторите прогнозират, че прогнозата на Nvidia за четвъртото фискално тримесечие може да покаже още по-забележителна цифра, доближаваща се до почти 200% ръст, според оценките на LSEG. С текуща пазарна капитализация от 1,2 трилиона долара, надминаваща гиганти в индустрията като Meta и Tesla, Nvidia е отличник в S&P 500, оставяйки конкурентите си в прахта.

Метеоритният възход на акциите се дължи на централната им роля в бума на изкуствения интелект (ИИ), особено в сектора на генеративния ИИ. Тъй като Nvidia се готви да обяви резултатите си за третото фискално тримесечие, Wall Street няма търпение да се впусне в детайлите и да придобие представа за траекторията на компанията.

Анализаторите на Bank of America, които са оптимистично настроени за представянето на Nvidia, очакват сценарий с по-добри/подобрени резултати, като подчертават високите очаквания преди разговора за отчетите. Въпреки това те предупреждават, че вниманието на инвеститорите ще се фокусира върху потенциалните предизвикателства, особено ограниченията в Китай и опасенията за конкуренцията. Появата на AMD на пазара на генеративен изкуствен интелект въвежда нова динамика, оспорвайки господстващото положение на Nvidia.

Главният изпълнителен директор на AMD, Лиза Су, наскоро прогнозира значителни приходи от графични процесори, намеквайки за внушително присъствие в областта на ИИ. Въпреки че Nvidia остава лидер на пазара на графични процесори за ИИ, анализаторите предупреждават, че високите цени могат да представляват предизвикателство, като призовават компанията да се справи с възприятията, че продуктите ѝ са твърде скъпи за генеративни изводи за ИИ.

Неотдавнашното представяне от Nvidia на H200 - подобрен графичен процесор, предназначен за обучение и внедряване на усъвършенствани модели на ИИ, има за цел да остане начело в експлозията на генеративния ИИ. Въпреки това остават опасения относно цените и пазарното възприемане.

В разговора за приходите може да се изясни и влиянието на значителното раздвижване в OpenAI, което е основен катализатор за растежа на Nvidia. Внезапното уволнение на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман и последвалите промени в ръководството накараха инвеститорите да се интересуват от последиците за партньорството на Nvidia с OpenAI, ключов купувач на графичните процесори на Nvidia.

Докато Nvidia се справя с опасенията и потенциалните ограничения, свързани с Китай, способността на компанията да продължи да продава на китайския пазар остава в центъра на вниманието. Новите разработки на чипове, базирани на H100, и потенциалното спазване на правилата на САЩ могат да повлияят на бъдещата траектория на Nvidia във втората по големина икономика в света.

Исторически Nvidia се въздържа от предоставяне на годишни насоки, поради което тонът на главния изпълнителен директор Дженсън Хуанг по време на разговора за приходите е от решаващо значение за инвеститорите, които искат да разберат перспективите на компанията. Тъй като шумът около генеративния изкуствен интелект продължава да стимулира успеха на Nvidia, заинтересованите страни с нетърпение очакват информация за устойчивостта на този импулс в развиващия се технологичен пейзаж.