Идва важен момент за най-големия петролен гигант в света

Какво се случва със Saudi Aramco?

Публикувано от Божидар Балевски май 29, 2024 в Пазари

Очаква се Саудитска Арабия да обяви плановете си за продажба на акции на стойност между 10 и 20 млрд. долара в Aramco - най-значимата петролна компания в страната и световен лидер в оценяването, посочват източници. Очакваното предлагане на акции би могло да осигури значително финансово облекчение за Саудитска Арабия, която се стреми да финансира редица амбициозни проекти, насочени към диверсификация на икономиката й извън петролния сектор.


Понастоящем кралството държи над 82 % от Saudi Arabian Oil Co., известна като Aramco, която се търгува публично на фондовата борса Tadawul. Освен това Публичният инвестиционен фонд на страната притежава още 16% от акциите, а останалата част от собствеността е разпределена между публичните инвеститори.


Това потенциално последващо предлагане идва след дебюта на Aramco на публичния пазар през 2019 г., когато тя генерира 29,4 млрд. долара, отбелязвайки най-голямото първично публично предлагане, регистрирано някога. Продажба в размер на 20 млрд. долара би поставила това предлагане сред най-високите в историята, сравнимо с първичното публично предлагане на Alibaba през 2014 г.


Решението за продажба на по-голям брой акции е било периодично обмисляно и отлагано през годините от саудитското ръководство поради променливите икономически условия. Въпреки това, при доброто представяне на световните фондови пазари и стабилните цени на петрола над 80 долара за барел, вътрешни лица предполагат, че моментът вече е благоприятен.


Въвеждането на такова значимо предлагане на саудитската фондова борса би било забележително, но то би покрило само малка част от разходите, необходими за планираното развитие на кралството, което може да достигне трилиони долари.


Визията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за Саудитска Арабия включва мащабни начинания като футуристичния град Неом - проект на стойност 500 млрд. долара, включващ иновативна архитектура и обширна инфраструктура. Освен това се полагат усилия за стартиране на голяма световна авиокомпания и за сериозни инвестиции в сектори като спорта и развлеченията.


Длъжностните лица са оптимистично настроени, че постоянното и нарастващо изплащане на дивиденти от страна на Aramco, което е по-привлекателно от това на други водещи световни петролни компании, ще привлече значителни инвестиции. Дивидентната доходност на Aramco е около 6,5 %, за разлика от доходността на големи американски петролни компании като Exxon и Chevron, която е съответно около 3,4 % и малко над 4 %.


Продажбата, която може да бъде насочена както към местни, така и към международни инвеститори, подчертава стратегическите финансови адаптации на Саудитска Арабия в условията на продължаващите глобални икономически промени. В предишен доклад на Ройтерс се предполагаше, че тази продажба на акции може да се осъществи още през юни. По-рано кралството обмисляше да продаде акции на Aramco на стойност до 50 млрд. долара, но настоящите планове сочат по-скромна цел, отразяваща ограниченията на финансовата система на страната и потенциалното въздействие върху пазарната стабилност на Aramco.


Понастоящем пазарната оценка на Aramco възлиза на около 1,9 трилиона долара, което надхвърля оценката от 1,7 трилиона долара след IPO и се доближава до предпочитаната от Мохамед граница от 2 трилиона долара.


Бизнесът моделът и важността на Saudi Aramco


Saudi Aramco е в основата на икономиката на Саудитска Арабия, като се занимава основно с проучване, производство и продажба на суров петрол, природен газ и химикали. Като една от най-големите интегрирани петролни и газови компании в света, тя играе ключова роля в задоволяването на световните енергийни нужди. Бизнес моделът на Aramco е изграден върху максимизиране на стойността на огромните въглеводородни запаси на страната. Компанията инвестира много в технологии и иновации, за да повиши ефективността на добива и производството си, като гарантира, че остава силно конкурентоспособна на световния пазар.


За Саудитска Арабия Aramco е не само икономическа сила, но и стратегически актив. Приходите на компанията допринасят значително за националния БВП и формират гръбнака на икономиката на кралството, като финансират големи социални и инфраструктурни проекти. Богатството, генерирано от Aramco, е от решаващо значение за амбициозния план на страната „Визия 2030“, който има за цел да диверсифицира икономиката от зависимостта от петрола и да развие сектори на обществените услуги като здравеопазване, образование, инфраструктура, отдих и туризъм. Следователно резултатите от дейността на Aramco и ефективното управление на нейните активи са пряко свързани с икономическата стабилност и бъдещия просперитет на Саудитска Арабия.