Huawei се завръща с нова серия смартфони

След пробив в областта на чиповете Huawei пуска нова линия телефони, за да предизвика Apple в Китай.

Публикувано от Божидар Балевски апр 19, 2024 в Пазари

Бизнесът със смартфони на Huawei изглежда се възстановява, като новото пускане на пазара на серията Pura 70 в Китай е сигнал за подновено предизвикателство към господството на Apple в региона. Този стратегически ход идва след период на несигурност за Huawei, която видя, че пазарният ѝ дял рязко спада поради въведените през 2019 година санкции от страна на САЩ.


Пускането на серията Pura 70 следва тихото пускане на Mate 60 през 2023 година, което повдигна въпроси поради включването на чип от висок клас въпреки санкциите, ограничаващи достъпа на Huawei до такива технологии. Това развитие предизвика загриженост във Вашингтон, подчертавайки потенциала на Huawei да заобикаля ограниченията и да поддържа технологичното си майсторство.


Възстановяване на пазарния дял и стратегическо ценообразуване


Санкциите, които първоначално имаха за цел да осакатят бизнеса със смартфони на Huawei, изглежда губят своята сила. По данни на Counterpoint Research доставките на смартфони на Huawei в Китай са се увеличили с 64% на годишна база през първите шест седмици на 2024 година. Този ръст идва в момент, когато продажбите на iPhone на Apple в Китай са спаднали с 24% през същия период.


Възползвайки се от тази динамика, серията Pura 70 е директно насочена към гамата iPhone 15 на Apple. Серията се състои от четири модела - Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro Plus и Pura 70 Ultra - на конкурентни цени спрямо аналозите на Apple. Началната цена на Pura 70 в Китай от 5499 юана, което се равнява приблизително на 750 долара, е по-ниска от тази на iPhone 15 - 5999 юана, а Pura 70 Ultra съответства на iPhone 15 Pro Max във високия клас.


Премиум функции и собствена операционна система


Huawei е оборудвала серията Pura 70 с функции от най-висок клас, които се очакват от флагманските смартфони. Сред тях са текстуриран заден панел с изключение на стандартния Pura 70, голям дисплей с размер 6,8 инча за модела Ultra и система от камери с три лещи, която може да се похвали с възможност за мащабиране на дълги разстояния и високоскоростно заснемане на обекти.


Серията работи с HarmonyOS 4.2 - собствена операционна система на Huawei, разработена през 2019 година в отговор на санкциите на САЩ, които отрязаха достъпа ѝ до платформата Android на Google.


Тайната на чипа


Щит от тайни обгръща централния процесор (CPU), който захранва серията Pura 70. Huawei стратегически запазва мълчание по този важен детайл след споровете около предполагаемия пробив на чипа му миналата година. Въпреки че липсва официално потвърждение, спекулациите в китайските социални медии предполагат, че телефонът използва разработения от Huawei процесор Kirin 9010. Тази информация обаче не е официално потвърдена. Ако е вярно, това би представлявало значителен ъпгрейд спрямо Kirin 9000, за който се говори, че е използван в Mate 60.


Може ли Huawei да си върне трона?


Пускането на пазара на серията Pura 70 означава решимостта на Huawei да си възвърне загубения пазарен дял в Китай. Конкурентните цени, премиум характеристиките и потенциалният пробив в областта на чиповете допринасят за създаването на убедителен пакет, който има за цел да измести Apple от трона. Въпреки това остават няколко предизвикателства.


Дългосрочната ефективност на HarmonyOS за привличане на потребители, свикнали с утвърдени екосистеми като Android на Google, е основна въпросителна. Освен това продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай създава среда на несигурност, която може да повлияе на достъпа на Huawei до важни компоненти и технологии.


Въпреки тези пречки серията Pura 70 бележи значителна стъпка в стратегията на Huawei за завръщане. Нейният успех ще бъде внимателно наблюдаван както от анализаторите в индустрията, така и от потребителите, като има потенциал да промени конкурентния пейзаж на китайския пазар на смартфони.