Хапчета за отслабване носят огромни приходи

Датската Novo Nordisk търси разширяване на производството

Публикувано от Божидар Балевски юли 23, 2024 в Пазари

Novo Nordisk A/S, известният датски производител на лекарства, се подготвя за значително разширяване, тъй като си осигурява земя и разрешителни за планиране за потенциална нова фабрика в Дания. Тази стъпка идва в отговор на нарастващото търсене на неговите лекарства за отслабване.


По-рано този месец Ново Нордиск подписа споразумение за закупуване на парцел от 200 акра в Одензе, след като получи одобрение от градския съвет за своето предложение за планиране. Компанията планира скоро да започне подготвителни изкопни работи в южната част на терена. След вътрешен преглед окончателното инвестиционно решение относно новия обект се очаква да бъде взето до края на годината.


Предложеното строителство в покрайнините на третия по големина град в Дания е част от стратегията на Ново за увеличаване на производството на лекарствата за диабет и отслабване. През последните 14 месеца компанията обяви няколко разширения на фабрики за няколко милиарда долара в Дания, Франция и САЩ. През юни Ново Нордиск разкри плановете си да инвестира 6,8 млрд. долара в производството през тази година, което е значително увеличение спрямо 3,9 млрд. долара, похарчени през 2023 г.


Ozempic


Успехът на Ново Нордиск с лекарства на основата на семаглутид, като Ozempic и Wegovy, я изстреля до най-ценната компания в Европа и подчерта икономическата зависимост на Дания от успеха на фармацевтичния производител. Миналата година датската икономика нарасна с близо 2 % - ръст, който щеше да бъде в застой без приноса на Novo.


Ozempic, разработен от Novo Nordisk, е лекарство с рецепта, използвано за подобряване на контрола на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2. То съдържа активната съставка семаглутид, която е GLP-1 (глюкагоноподобен пептид-1) рецепторен агонист. Този клас лекарства имитират инкретиновите хормони, които тялото обикновено произвежда, за да стимулира по естествен начин секрецията на инсулин в отговор на хранене.


Разширяване на производството


Одензе, намиращ се на около два часа път с кола от Копенхаген, ще бъде новото място за Novo Nordisk. Въпреки че конкретното предназначение на обекта не е оповестено, докладът за околната среда, представен в процеса на издаване на разрешително, включва планове за съоръжение за пълнене и довършване, където лекарствата се подготвят и зареждат в инжекционни писалки. Обектът се намира на по-малко от 60 мили от Калундборг, където Ново произвежда активната съставка за Ozempic и Wegovy.


Според доклада за въздействието върху околната среда Novo планира да изгради съоръжение за опаковане на площадката в Одензе до 2026 г., като до 2030 г. може да добави съоръжения за формоване на пластмаса и сглобяване на фармацевтични писалки. Ако се изпълнят всички планове за разширяване, строителството може да включва до седем сгради за период от 11 години. Ново вече е започнало да обявява работни места в Одензе, свързани с разширяването на завода за пълнене и довършителни работи.


Съоръженията на Ново Нордиск оказват значително въздействие върху своите местни райони, като създават растеж и работни места. Въпреки това, разширяването на компанията е довело и до напрежение, с обвинения за намеса в местната политика. В Одензе, където разширяването може да доведе до поне 3000 допълнителни пътници дневно, градският съвет и Novo са провели открити срещи, за да отговорят на въпросите и опасенията на жителите относно проекта.


Не всички неотдавнашни планове на Ново Нордиск за разширяване на производството са се развивали по план. Миналия месец компанията се оттегли от проект близо до Дъблин, но продължава да работи по по-малък обект в Атлон, централен ирландски град.