Google загуби ключово антитръстово дело срещу Epic Games

Какви са последиците за технологичния гигант? Wall Street мълчи!

Публикувано от Божидар Балевски дек 13, 2023 в Пазари

Със значителен правен триумф Epic Games Inc., създателят на Fortnite, постигна ключова победа в антитръстовото си дело срещу Google на Alphabet Inc. Федерално жури призна Google за виновна за антиконкурентни практики, свързани с магазина Google Play за приложения за Android. Въпреки че присъдата има потенциала да промени модела на таксуване в магазина за приложения на Google и да повлияе на бъдещи антитръстови дела, непосредственото въздействие върху приходите на технологичния гигант изглежда минимално. В този анализ са разгледани основните констатации, потенциалните последици и по-широкият контекст на правния провал на Google.

Съдебният процес разкри, че Google е злоупотребила с господстващото си положение на пазарите за разпространение на приложения за Android и за таксуване в приложенията, поддържайки монопол. Компанията Epic Games, която инициира съдебния процес през 2020 година, обвини Google, че използва влиянието си, за да сключва сделки с производителите на телефони и да налага прекомерни такси на потребителите. Магазинът за приложения на Google начислява между 15% и 30% за всички цифрови покупки - поток от приходи, включен в сегмента "Услуги на Google", който през третото тримесечие на 2023 година генерира 67,99 млрд. долара. Решението, постановено от деветчленно жури, подкрепя твърдението на Epic, че практиките на магазина за приложения на Google са незаконни, включващи използването на монопола му за налагане на високи такси, задушаване на конкуренцията и възпрепятстване на иновациите.

Последиците за Google 

Въпреки решението на съдебните заседатели Wall Street изглежда не е разтревожен, тъй като Google планира да обжалва, което ще забави евентуални последици с месеци до години. Резултатът би могъл да доведе до промени в правилата на Google Play Store, което може да повлияе на модела на фактуриране и на комисионните за цифрови стоки и услуги. Победата на Epic може да оспори способността на Google да налага използването на своята система за таксуване, като по този начин ще даде възможност на създателите на приложения алтернативни варианти.

Решението на съда може също така да доведе до по-голямо популяризиране на други магазини за приложения в рамките на екосистемата на Android, която понастоящем е доминирана от Google Play Store. Това би могло да включва осигуряване на равнопоставеност на магазините за приложения на трети страни на устройствата с Android, предотвратяване на ограниченията върху разпространението им или прилагане на мерки за насърчаване на избора на потребителите.

По време на съдебния процес се появи значителна информация, като например твърдения, че Google предоставя преференциално третиране на определени производители на приложения, пример за което е специалната тарифа за Spotify при абонаментни покупки. Това разкритие може да даде възможност на трети страни да участват в преговорите и потенциално да промени динамиката на взаимоотношенията с магазините за приложения.

В бъдеще се очаква съдебният процес да се проточи, като Google изрази намерението си да обжалва присъдата. Анализаторите очакват, че ще минат няколко години, преди да влязат в сила някакви съществени промени. Непоколебимата защита от страна на Google на бизнес модела Android предполага продължителна съдебна битка, което прави малко вероятни незабавните последици.

Мнението на експертите и пазара

Въпреки потенциала за промени в практиките на индустрията, правни експерти смятат, че това решение не може да преосмисли фундаментално магазините за приложения. Вместо това то може да подтикне към сътрудничество между магазините за приложения за установяване на последователни условия на споразумение с разработчиците, включително комисионни такси и други разпоредби.

Предстоящото решение относно средствата за правна защита, което ще бъде взето от окръжния съдия на САЩ Джеймс Донато през януари, ще дооформи последиците от правната победа на Epic. Забележително е, че Epic не е поискала парично обезщетение, подчертавайки ангажимента си да промени практиките в индустрията.

Докато Google подготвя обжалването си по делото Epic, тя едновременно с това е изправена пред приключването на антитръстовото дело на Министерството на правосъдието относно доминиращия ѝ бизнес с търсачки. Това по-широкообхватно дело разглежда предполагаемите антиконкурентни практики на Google и тяхното въздействие върху потребителите и рекламодателите, като може да добави още един слой сложност в правните битки на технологичния гигант.

С обжалването си Google ще започне дълга съдебна битка, която може да продължи няколко години и в крайна сметка да стигне до Върховния съд на САЩ. Уилсън Уайт, вицепрезидент по правителствените въпроси и обществената политика на Google, потвърди ангажимента на компанията да защитава бизнес модела Android в условията на ожесточена конкуренция с Apple и други магазини за приложения.

Въпреки че въздействието върху акциите на Google беше минимално, присъдата може да повлияе на бъдещи антитръстови действия срещу компанията. Анализаторите предполагат, че загубата може да има последици за текущото дело, заведено от Министерството на правосъдието, което може да постави под въпрос основните източници на приходи на технологичния гигант.

Сега инвеститорите и експертите очакват подробности за потенциалните средства за защита, като резултатът вероятно ще определи реакциите и възприятията на пазара. Въпреки настоящия правен неуспех, дългосрочните последици за бизнес модела на Google остават несигурни и зависят от резултатите от обжалванията и последващото правно развитие.