Google уволнява стотици служители

Този ход следва съкращенията на персонала в Amazon в началото на 2024 година, Twitch се готви да обяви съкращения на около 35% от персонала си.

Публикувано от Божидар Балевски яну 11, 2024 в Пазари

В стремежа си да повиши ефективността и да приведе ресурсите си в съответствие с основните си приоритети, Google на Alphabet Inc. започна значителен кръг от съкращения, засягащи стотици служители в екипите за дигитализация, хардуер и инженеринг. Това решение отразява постоянния ангажимент на Google към мерки за намаляване на разходите на фона на засилващата се конкуренция в сферата на изкуствения интелект (ИИ), особено от страна на съперници като Microsoft Corp. и OpenAI, създател на ChatGPT. В този анализ разглеждаме факторите, които обуславят корекциите на работната сила на Google, конкурентната среда и последиците за технологичния гигант.


Стратегически корекции на работната сила


Стратегическите корекции на работната сила включват служителите, които допринасят за разработването на гласовия цифров асистент на Google, и тези, които участват в екипа за хардуер за добавена реалност. Освен това служителите в централната инженерна организация на компанията са били подложени на съкращения на длъжности. Това усилие за рационализиране идва в резултат на решимостта на Google да оптимизира дейността си - тенденция, наблюдавана през втората половина на 2023 година. Ръководителите на Google, в отговор на конкурентния натиск, изразиха ангажимент да идентифицират областите за подобряване на ефективността, като в крайна сметка пренасочат ресурсите към ключовите си продуктови приоритети.


Конкурентен пейзаж


Решението на Google да съкрати работната си сила съвпада с нарастващата конкуренция в областта на изкуствения интелект. Microsoft Corp. и OpenAI, последната известна с усъвършенствания си езиков модел ChatGPT, са сериозни конкуренти. Натискът върху основния бизнес на Google в областта на търсенето от страна на тези предложения за изкуствен интелект накара технологичния гигант да преразгледа ефикасността си. Тъй като Google се стреми да запази технологичното си предимство, последният кръг от съкращения е част от по-широка стратегия за адаптиране към променящата се пазарна динамика и разумно разпределение на ресурсите.


Въздействие върху работната сила на Google


Откакто през януари миналата година Alphabet обяви плановете си за съкращаване на около 12 000 работни места, представляващи над 6 % от глобалната работна сила, служителите на Google се намират в несигурна среда. Докато миналата година значителните съкращения бяха предвидени и съобщени от главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай, тази година съкращенията се съобщават от ръководители на по-ниско ниво, включително вицепрезиденти и служители по човешките ресурси. Продължаващите съкращения подчертават ангажимента на Google за непрекъснато подобряване на ефективността, дори и след първоначалното значително намаляване на работната сила през 2023 година.


Тенденции и опасения в индустрията


Съкращенията на работната сила в Google са в съответствие с по-широка тенденция, наблюдавана в технологичната индустрия. Amazon.com Inc. също влезе в заглавията на вестниците със съкращения в своя бизнес с Prime Video и студия, което повдигна въпроси за възможността за допълнителни значителни съкращения на работни места в Силициевата долина. Развиващият се пейзаж предполага, че технологичните гиганти пренастройват дейността си, за да останат конкурентоспособни, като подчертават необходимостта от гъвкавост и вземане на стратегически решения в отговор на динамиката на пазара.


В края на 2022 година и началото на 2023 година Amazon проведе плавни съкращения, които в крайна сметка наброяваха над 27 000 служители, тъй като главният изпълнителен директор Анди Джаси се стремеше да намали разходите. Той също така прекрати множество проекти, замислени по време на ерата на Джеф Безос. Оттогава Amazon уволни стотици хора в отдела, отговарящ за гласовия асистент Alexa, както и в музикалното звено. 


Във вторник също така беше съобщено, че услугата за живи предавания Twitch се готви да обяви съкращения на около 35% от персонала си, или около 500 работници. Тези съкращения идват на фона на опасенията за загуби в Twitch и след като няколко топ мениджъри напуснаха компанията в рамките на няколко месеца.


Amazon не е единствената компания, която се стреми да намали разходите в бизнеса си с видео стрийминг. Walt Disney Co., Paramount Global и Warner Bros. Discovery Inc. съкращават също персонал, а Netflix не е увеличавала бюджета си за съдържание от две години.


Реакция на служителите на Google и критика от страна на профсъюзите


Профсъюзът на работниците от Alphabet, представляващ част от служителите на Google, изрази критика към съкращенията в изявление, публикувано в социалната мрежа X, известна преди като Twitter. Профсъюзът подчерта отдадеността на своите членове, които допринасят за разработването на иновативни продукти, като същевременно изрази загриженост относно непрекъснатото съкращаване на работни места в компания, която продължава да отчита значителни печалби. Изявлението на профсъюза отразява по-широките настроения сред служителите, като сигнализира за потенциално напрежение между решенията на ръководството и очакванията на служителите.


Съкращения в Google подчертават продължаващите предизвикателства и стратегически промени в технологичната индустрия, особено в областта на изкуствения интелект и онлайн търсенето. Конкурентният натиск от страна на Microsoft и OpenAI накара Google да направи подобрения в ефективността и да приведе работната си сила в съответствие с ключовите приоритети. Тъй като технологичният гигант продължава да се ориентира в пазарната динамика, реакцията на служителите и профсъюзите подчертава важността на насърчаването на баланса между оперативната ефективност и поддържането на позитивна и мотивирана работна сила. Развиващият се пейзаж в Силициевата долина подсказва, че адаптивността и стратегическото планиране на работната сила ще бъдат от решаващо значение за технологичните компании, за да процъфтяват в една все по-конкурентна среда.