Google се подготвя да възобнови работата на Gemini AI Picture Generator

Google ще възобнови работата на Gemini AI генератора на изображения след нарастващите критики за неточни изображения.

Публикувано от Божидар Балевски фев 28, 2024 в Изкуствен интелект

В отговор на нарастващите критики относно неточностите в своя инструмент за генериране на изображения Google обяви плановете си да възобнови своя генератор на изображения Gemini AI през следващите седмици. Това решение е взето след временното изключване на инструмента от употреба поради поредица от противоречия, свързани с неговите резултати. Демис Хасабис, главен изпълнителен директор на Google DeepMind, разкри намерението на компанията да въведе отново инструмента по време на дискусионен панел на конференцията Mobile World Congress в Барселона.


Проблеми с генератора на изображения


Функцията за генериране на изображения първоначално беше представена по-рано този месец като част от пакета Gemini на Google за модели на изкуствен интелект. Внедряването ѝ обаче беше помрачено от съобщения за исторически неточности и съмнителни реакции от страна на потребителите, които придобиха значителна популярност в платформите на социалните медии. Хасабис призна недостатъците на инструмента, като заяви, че той не функционира по предназначение и се нуждае от усъвършенстване.


Съобщението за плана на Google да възстанови генератора на картини с изкуствен интелект Gemini идва на фона на значителен спад на акциите на Alphabet, отразяващ опасенията на инвеститорите във връзка с противоречията. Това развитие допълва проверката, с която Google се сблъска след неотдавнашните си усилия за ребрандиране и преименуването на своя чатбот на Gemini, което го приравнява към набора от AI модели, захранващи инструмента.


Какво се обърка?


Примерите за неточностите на инструмента включват случаи, в които потребителите са получавали расово разнообразни изображения при заявка за исторически специфични изображения, като например германски войник през 1943 година или средновековен британски крал. Тези несъответствия повдигнаха въпроси за ефективността на етичните протоколи на Google за изкуствен интелект и за инвестициите на компанията в осигуряването на точни и съобразени с културните особености резултати от нейните модели за изкуствен интелект.


Маргарет Мичъл, главен учен по етика в Hugging Face и бивш съръководител на групата по етика на ИИ на Google, подчерта необходимостта от нюансирано прилагане на принципите на етиката на ИИ, посочвайки провала на Gemini като случай, в който такава експертиза е липсвала. Това мнение подчертава по-широките дискусии в индустрията за ИИ относно значението на етичните съображения при разработването и внедряването на ИИ.


Проблемите се разпростират в Google


Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай е замесен в последиците от спора Gemini, като някои му приписват отговорност за грешките на компанията, свързани с ИИ. Предишните ангажименти на Пичай за развитие на възможностите на ИИ в Google, включително амбицията да предложи агенти с ИИ, способни да помагат на потребителите при изпълнението на различни задачи, бяха подновени в светлината на последните събития.


Възобновяването на дебатите в индустрията на ИИ около спора за Gemini отразява по-широки опасения относно посоката на развитие на ИИ и етичните последици от технологиите на ИИ. Докато някои критикуват Gemini, че се възприема като твърде "буден" или ляво ориентиран, други твърдят, че Google не е дала приоритет на интегрирането на стабилни етични рамки за ИИ в своите процеси на разработка.


Отговорът на Google на спора за Gemini включва усилия за решаване на проблемите с генерирането на изображения и ангажимент за повторно пускане на подобрена версия на инструмента. Този проактивен подход показва, че компанията признава важността на разрешаването на етичните проблеми и поддържането на доверието на потребителите в нейните продукти с изкуствен интелект.


Пътят напред за Google и Gemini


В перспектива инвестициите на Google в усъвършенстването на технологиите за ИИ, особено в сферата на асистентите или агентите с ИИ, остават централна точка на стратегическите й инициативи. Разработването на агенти на ИИ, способни да изпълняват сложни задачи отвъд обикновената автоматизация, представлява значителна възможност за Google да подобри своите предложения и да предостави стойност на потребителите.


В заключение, решението на Google да възобнови работата на генератора на картини с изкуствен интелект Gemini подчертава предизвикателствата и възможностите, присъщи на разработването на изкуствен интелект. Тъй като компанията се ориентира в сложността на отговорното внедряване на технологиите за ИИ, тя трябва да даде приоритет на етичните съображения и да гарантира, че нейните продукти отговарят на най-високите стандарти за точност и почтеност.