Google обяви нови чипове на Arm

Google се присъединява към Alibaba, Microsoft и Amazon в битката за по-ефикасни изчисления в облак.

Публикувано от Божидар Балевски апр 09, 2024 в Изкуствен интелект

На неотдавнашната си конференция Cloud Next Google представи дългоочаквания Axion - специално разработен сървърен чип, базиран на Arm. Този ход позиционира Google в продължаващата битка за доминиране в облака, където архитектурата на чиповете се превръща в решаващо бойно поле. Докато съперници като Amazon (AWS) и Microsoft (Azure) са установили преднина с предложения, базирани на Arm, навлизането на Google обещава да разтърси нещата на пазара на облачна инфраструктура.


Възходът на Arm


В продължение на десетилетия архитектурата x86 на Intel и AMD властваше в областта на сървърните чипове. Въпреки това процесорите Arm, известни със своята енергийна ефективност и мобилна доминация, навлизат значително в сферата на изчислителните облаци. Компании като Amazon и Microsoft се възползваха от тази промяна, предлагайки опции, базирани на Arm, за работни натоварвания, при които разходите и ефективността са от първостепенно значение. Axion на Google е най-новият участник в тази разрастваща се екосистема.


Догонване или проправяне на нов път?


Макар да изглежда, че Google наваксва, нейният подход предлага различна перспектива. Компанията може да се похвали с богат опит в използването на Arm чипове за приложения като реклама в YouTube и анализ на данни. Този опит позволява на Google да адаптира Axion специално за натоварвания в облака, което потенциално може да доведе до по-висока производителност и ефективност в сравнение с предложенията на конкурентите, които са адаптации на съществуващи проекти на Arm.


Икономическо предимство


Привлекателността на Arm-базираните чипове се крие в техния потенциал за значително намаляване на разходите. Както подчертава Чираг Декате, анализатор в Gartner, според съобщенията чиповете Graviton на Amazon осигуряват 40% предимство в съотношението цена/производителност в сравнение с подобни x86 инстанции. Това икономическо предимство намира отклик сред потребителите на облачни услуги, които са изправени пред бюджетен натиск, особено във времена на икономическа несигурност.


Потенциалът на Axion


Въпреки че намаляването на разходите е основен двигател за внедряването на Arm, Google твърди, че Axion предлага нещо повече от икономическо предимство. Чипът може да се похвали с 60% подобрение на енергийната ефективност в сравнение с x86 аналозите. Това съответства на нарастващия фокус върху устойчивото развитие в технологичния сектор, което прави Axion привлекателна опция за предприятията, които се грижат за околната среда.


Ускоряване на работата в облака


Освен разходите и ефективността, производителността остава критичен фактор при изчислителните облаци. Google твърди, че Axion осигурява 30% увеличение на производителността в сравнение със съществуващите облачни виртуални машини, базирани на Arm, и 50% подобрение в сравнение с подобни x86 варианти. Тази комбинация от енергийна ефективност, икономия на разходи и сурова производителност прави Axion потенциално разрушителна сила в облачния чип.


Ранни потребители и предизвикателство пред екосистемата


Първоначалната подкрепа за Axion от компании като Datadog, Elastic, OpenX и Snap е окуражаваща. Въпреки това ключово предизвикателство за Google ще бъде изграждането на стабилна екосистема около новия чип. Докато Arm се радва на силно присъствие в мобилните устройства, сървърните чипове са нещо различно. Google трябва да работи в тясно сътрудничество с доставчиците на софтуер и разработчиците, за да осигури безпроблемна миграция и оптимизация на приложенията за Axion.


Бъдещето на облака


Появата на Axion подчертава нарастващото значение на разнообразните архитектури на чиповете в облака. Въпреки че x86 вероятно ще остане доминираща сила за известно време, Arm представлява убедителна алтернатива за специфични работни натоварвания. Конкуренцията между Google, Amazon, Microsoft и други играчи в крайна сметка ще бъде от полза за потребителите на облачни услуги, тъй като ще стимулира иновациите и ще предложи по-широка гама от възможности, съобразени с техните специфични нужди.


Дали Axion ще се превърне в фактор, който променя правилата на играта на пазара на облачни чипове, предстои да разберем. Навлизането на Google обаче е силен сигнал - Arm има значителна роля в бъдещето на изчислителните облаци. Със своя фокус върху ефективността, производителността и изграждането на екосистема Axion има потенциала да наруши установения ред и да предложи убедителни предимства за потребителите на облачни технологии. Тъй като битката за надмощие в облака се засилва, следващите няколко години ще бъдат решаващи за определяне на истинското въздействие на амбициите на Google, базирани на Arm.