Google навлиза в AI битката. Моделът Gemini Pro срещу ChatGPT

Ръководителите заявиха, че Gemini Pro превъзхожда GPT-3.5 на OpenAI.

Публикувано от Божидар Балевски дек 07, 2023 в Пазари

С пускането на най-новия си и най-мощен модел на изкуствен интелект (ИИ) - Gemini - Google постави нова заявка в областта на изкуствения интелект. Представянето на три различни размера - Gemini Ultra, Gemini Pro и Gemini Nano - бележи значителен ход в отговор на нарастващия натиск върху технологичния гигант да разясни стратегията си за монетизиране на изкуствения интелект.

Тристепенната структура на Gemini включва Gemini Ultra като най-голямата и най-способна категория, Gemini Pro, пригодена за разнообразни задачи, и Gemini Nano, предназначена за специфични задачи и мобилни устройства. Компанията планира да лицензира Gemini за клиенти чрез Google Cloud, като от 13 декември предлага на разработчиците и корпоративните клиенти достъп до Gemini Pro чрез Gemini API. Разработчиците на Android също ще имат възможност да интегрират Gemini Nano в своите приложения.

Универсалността на Gemini го определя като потенциален фактор за промяна на играта в различни области. Компаниите биха могли да използват Gemini за усъвършенствано ангажиране в обслужването на клиенти, чатботове, препоръки за продукти и идентифициране на тенденции за рекламни цели. Освен това Gemini би могъл да намери приложение при създаването на съдържание, подпомагайки маркетингови кампании, генериране на съдържание за блогове и приложения за продуктивност, които имат за цел да обобщават срещи или да генерират код за разработчици.

Google има за цел да интегрира Gemini в собствените си продукти, като чатбота Bard и Search Generative Experience, като подобри техните възможности. По-специално моделът Gemini Ultra твърди, че превъзхожда човешките експерти в областта на масовото многозадачно разбиране на езици (MMLU), като демонстрира умения в 57 области, включително математика, физика, история, право, медицина и етика.

Представянето на Gemini се случва в момент, когато Google е изправена пред все повече запитвания относно стратегията си за монетизиране на изкуствения интелект. Компанията планира да подобри своя чатбот Bard с Gemini Pro за разширено разсъждаване, планиране и разбиране. Освен това бъдеща итерация, "Bard Advanced", която ще бъде пусната в началото на следващата година, ще използва мощния Gemini Ultra.

Въпреки че ръководителите твърдят, че Gemini Pro превъзхожда GPT-3.5 на OpenAI, сравнението с GPT-4 остава нерешено. Според Google, моделът Gemini Ultra превъзхожда GPT-4 в някои бенчмаркове, което добавя слой сложност към конкурентната среда.

Въпреки закъснението на старта, Google подчертава, че Gemini е преминал строги тестове, извършил е подробни оценки на безопасността и е подобрил ефективността си. Ели Колинс, вицепрезидент по продуктите в Google DeepMind, загатна за новите възможности на Gemini Ultra, като подчерта мултимодалния му дизайн, който безпроблемно интегрира текст, код, аудио, изображение и видео.

Ангажиментът на Google за създаване на превъзходно потребителско изживяване е очевиден в интегрирането на Gemini в различни приложения. Компанията остава в тайна относно потенциалните подробности за монетизацията на Bard Advanced, като подчертава фокуса върху потребителското изживяване.

Успоредно с пускането на Gemini Google представи следващото си поколение тенорен процесор - чипа TPU v5p, което е сигнал за продължаващия напредък в хардуера на изкуствения интелект. 

Тъй като Google се движи по пресечната точка на иновациите и рентабилността на изкуствения интелект, Gemini е доказателство за отдадеността на компанията да създава пионерски модели на ИИ с реални приложения. Включването на Gemini в продукти като чатбота Bard и Search Generative Experience подсказва за трансформационния потенциал на тази нова ера от модели. Развиващият се път на Gemini обещава да отключи безпрецедентни възможности и да оформи бъдещето на приложенията на ИИ както за хората, така и за бизнеса.