Goldman Sachs обяви "силни" финансови резултати

За последното тримесечието банката заяви забележителен 51% скок в печалбата, възлизаща на 2,01 млрд. долара, в сравнение с предходната година.

Публикувано от Божидар Балевски яну 17, 2024 в Пазари

В един динамичен финансов пейзаж, белязан от несигурност, Goldman Sachs излезе с резултати за четвъртото тримесечие, които не отговарят на очакванията, особено в областта на приходите от управление на активи и богатство. Данните, които надхвърлиха прогнозите на Wall Street, показват забележителен обрат в дейността на банковия гигант, който през цялата година се бореше с предизвикателства.


Goldman Sachs отчете печалба от 5,48 долара на акция, демонстрирайки впечатляващ скок, въпреки че се очаква незабавна яснота относно съпоставимостта ѝ с оценката от 3,51 долара на анализаторите. Приходите, които са важен показател за финансовото състояние на компанията, възлизат на 11,32 млрд. долара, надхвърляйки очакванията за 10,8 млрд. долара.


За тримесечието, приключващо през декември 2023 година, банката е свидетел на забележителен 51% скок в печалбата, възлизаща на 2,01 млрд. долара или 5,48 долара на акция, в сравнение с предходната година. Приходите на цялата компания демонстрираха забележително увеличение от 7%, достигайки 11,32 млрд. долара. Тази възходяща траектория може да се отдаде на значителния принос на отделите за управление на активи и богатство, както и на отделите за платформени решения.


Стратегическата промяна на главния изпълнителен директор Дейвид Соломон


Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон премина през трудна година, белязана от потиснати капиталови пазари и стратегически предизвикателства. Въпреки трудния период има оптимизъм, подхранван от стратегическото отклонение от начинанията в областта на потребителското банкиране, които срещнаха неуспехи. Фокусът е насочен към укрепване на подразделението за управление на активи и богатство, определено от Соломон като двигател на растежа на банката.


Соломон изрази увереност в траекторията на банката, заявявайки: "С всичко, което постигнахме през 2023 година, в съчетание с нашата ясна и опростена стратегия, имаме много по-силна платформа за 2024 година", в съобщението за приходите.


Доминираща позиция в управлението на активи и богатство


Отличникът в портфолиото на Goldman Sachs безспорно е подразделението за управление на активи и богатство, което бележи значителен ръст на приходите от 23% спрямо предходната година, достигайки 4,39 млрд. долара. Това стабилно представяне надхвърли прогнозата на StreetAccount с близо 550 млн. долара. Успехът на подразделението може да се отдаде на увеличените приходи от капиталови и дългови инвестиции, съчетани с нарастващите такси за управление. През четвъртото тримесечие също така се наблюдаваха печалби от публични акции и надценки от дългови инвестиции, подкрепени от благоприятните пазарни условия.


Въпреки че другите отдели изпълниха или леко изостанаха от очакванията, сегментът за управление на активи и богатство се превърна в главна звезда, като се позиционира като ключов фактор за цялостния финансов успех на Goldman Sachs.


Динамика на отдела за търговия


Отделът за търговия на Goldman Sachs демонстрира смесени резултати. Приходите от търговия с акции отбелязаха забележително увеличение от 26%, достигайки 2,61 млрд. долара, благодарение на дейността с деривати и таксите за финансиране. Това надхвърли прогнозата на StreetAccount за 2,22 млрд. долара. За разлика от това приходите от операции с фиксирана доходност отбелязаха 24% спад спрямо предходната година, достигайки 2,03 млрд. долара, което е под прогнозата за 2,53 млрд. долара. Като фактор за това бе посочена слабостта в търговията с лихвени проценти и валути.


Таксите за инвестиционно банкиране се сблъскаха с 12% спад, възлизащ на 1,65 млрд. долара. Забавянето в цялата индустрия на завършените придобивания продължи и в края на 2023 година, което се отрази на цялостното представяне на дейностите по инвестиционно банкиране.


Перспективи за 2024 година


Макар че основните дейности на Goldman Sachs в областта на инвестиционното банкиране и търговията не отбелязаха силен подем през четвъртото тримесечие, главният изпълнителен директор Дейвид Соломон остава оптимист за потенциалното възстановяване през 2024 година. Той изрази надежда по време на разговора за приходите, като заяви, че е "доста оптимистично настроен" за подобрение на дейността по сливанията и капиталовите пазари "през втората половина на тази година". Тази перспектива се основава на очакването, че корпорациите, които са били предпазливи в подхода си, може да са готови да предприемат стратегически действия през следващите месеци.


Предизвикателства и възможности


Goldman Sachs, като финансова институция, разчитаща основно на Wall Street, се сблъсква с цикличния характер на финансовите пазари. През периодите на икономически подем банката получава висока възвръщаемост, докато при по-неблагоприятни пазарни условия може да преобладава слабо представяне. Това е отразено във възвръщаемостта на материалния капитал на банката за 2023 година, която възлиза на 8,1%, като значително изостава от средносрочната цел от 15% до 17%.


Въпреки предизвикателствата банката демонстрира устойчивост, като се адаптира към динамиката на пазара. Стратегическият отговор на Goldman Sachs включва намаляване на броя на служителите със 7% през предходната година, което възлиза на 3200 позиции. Тази инициатива, продиктувана предимно от съкращения, подчертава ангажимента на банката да оптимизира оперативната ефективност.


Резултатите на Goldman Sachs за четвъртото тримесечие представят нюансиран разказ за устойчивост и адаптация в условията на пазарни предизвикателства. Стратегическата промяна под ръководството на главния изпълнителен директор Дейвид Соломон, със засилен фокус върху управлението на активи и богатство, позиционира банката за потенциален растеж през 2024 година. С еволюцията на икономическите пазари Goldman Sachs е свидетелство за значението на стратегическите завои и устойчивостта, необходима за навигиране в сложните условия на финансовата сфера. Индустрията ще наблюдава с внимание как банката използва своята укрепена платформа и се ориентира във възможностите и предизвикателствата, които предстоят.