General Motors обяви обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. долара и увеличаване на дивидента с 33%

Стратегическите стъпки на General Motors повишават доверието на инвеститорите, акциите поскъпват с 9%.

Публикувано от Божидар Балевски ное 30, 2023 в Пазари

В стратегически ход за възнаграждаване на акционерите и възвръщане на доверието на инвеститорите General Motors Co. отбеляза забележителен скок на акциите си с 9% след обявяването на програма за обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. долара и 33% увеличение на дивидентите от януари.

Решението идва след една трудна година за GM, белязана от трудови стачки и оперативни пречки, особено в сектора на електрическите превозни средства (EV) и автономното управление. Главният изпълнителен директор Мери Бара, стремейки се да разсее опасенията на акционерите, възстанови прогнозата за 2023 г., която беше оттеглена по време на несигурността около стачките.

Добри новини за инвеститорите

Програмата за обратно изкупуване на акции е от полза за инвеститорите, тъй като повишава печалбата на акция (EPS) чрез намаляване на броя на акциите в обращение, което прави всяка останала акция по-ценна. Тя е сигнал за увереността на ръководството в бъдещето на компанията и може да бъде данъчно ефективно средство за акционерите да получат стойност. Освен това обратното изкупуване на акции осигурява гъвкавост при разпределението на капитала и представлява механизъм за връщане на излишните парични средства на акционерите, което в крайна сметка допринася за повишаване на стойността за акционерите.

Крис Макнали, анализатор от Evercore ISI, определи плана за обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. долара като важна мярка за справяне с предизвикателствата в сектора на електрическите превозни средства и автономните превозни средства. Макнали обаче подчерта, че той служи като временно решение и подчертава необходимостта от цялостна стратегия за възвръщане на благоразположението на инвеститорите.

Емануел Роснер от Deutsche Bank изненадващо отбеляза, че обратното изкупуване на акции е надхвърлило очакванията с тези 10 млрд. долара вместо очакваните 5 млрд. долара. Едновременно с това разходите за труд нараснаха малко повече от предвиденото, достигайки 1,5 млрд. долара спрямо очакваните 1 млрд. долара. Въпреки тези събития Рознер призна, че GM се придържа към програмата си за намаляване на нетните постоянни разходи.

Бъдещето пред GM

Итай Михаели от Citi изтъкна няколко положителни аспекта на актуализираната бизнес информация на GM, осигурявайки така необходимата видимост и увереност за инвеститорите. Въпреки че GM не предложи официални насоки за 2024 г., Михаели посочи потенциалното увеличение на текущите консенсусни оценки въз основа на предоставената актуализация.

Главният изпълнителен директор Мери Бара очерта продължаващите усилия на GM да компенсира увеличените разходи за труд чрез бюджета за 2024 г., като наблегна на стратегиите за намаляване на свободния капитал, повишаване на ефективността на продуктовите разработки и по-нататъшно съкращаване на постоянните и променливите разходи.

Въпреки че GM се сблъска с прекъсвания, дължащи се на трудови стачки, и два пъти преразгледа прогнозата си за 2023 г., преди да я оттегли през третото тримесечие, компанията очаква въздействие от 1,1 млрд. долара върху коригираната EBIT. Това е добра новина, защото EBIT, или печалба преди лихви и данъци, е финансов показател, който представлява оперативната печалба на дадена компания преди приспадане на разходите за лихви и данъци върху дохода. Това е ключов показател за оперативната рентабилност и ефективност на компанията. Въпреки тази пречка GM очаква нетна печалба между 9,1 и 9,8 млрд. долара, като коригираната печалба на акция ще бъде в диапазона от 6,52 до 7,02 долара.

Освен това GM разкри плановете си да анулира револвиращия кредит на стойност 6,0 млрд. долара, сключен през октомври, като избере нов 364-дневен кредит на стойност 3,0 млрд. долара, за да подкрепи ускореното обратно изкупуване на акции. Компанията също така предвижда увеличение на тримесечния си дивидент с 3 цента, като от януари той ще нарасне до 12 цента на акция.

В заключение, стратегическите финансови ходове на GM имат за цел да се справят с неотдавнашната несигурност, като ускореното обратно изкупуване и актуализирането на бизнеса осигуряват положителна перспектива за инвеститорите и сигнализират за ангажимента на компанията да се справи с предизвикателствата в развиващия се автомобилен пейзаж.