Freetrade публикува първата си тримесечна печалба

През първото тримесечие на 2024 година Freetrade, британският отговор на Robinhood, отчете коригирана печалба в размер на 100 000 паунда.

Публикувано от Божидар Балевски апр 15, 2024 в Пазари

Freetrade, британският отговор на Robinhood, постигна важен етап - първата си тримесечна печалба в историята. Тази новина е добре дошла за нейните инвеститори в групово финансиране и е знак за потенциална устойчивост в условията на трудна пазарна среда.


От загуби до рентабилност


Според неодитирани финансови отчети Freetrade отчита коригирана EBITDA (печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация) от 100 000 паунда през първото тримесечие на 2024 година. Това бележи значителна стъпка напред за компанията, която през 2023 година претърпя загуба от 8,3 млн. паунда, макар и по-ниска от загубата от 28,8 млн. паунда през 2022 година.


През първото тримесечие компанията генерира и предварителни приходи в размер на 6,7 млн. паунда, което показва здравословен ръст на приходите наред с мерките за съкращаване на разходите, които я доближават до рентабилността. Главният изпълнителен директор Адам Додс изтъкна този напредък, заявявайки: "Ние се противопоставихме на трудните пазарни условия и постигнахме здравословен растеж през 2023 година, като същевременно драстично намалихме загубите" в сравнение с 2022 година.


Инвеститорите въздъхнаха с облекчение


Пътуването на Freetrade към рентабилността е особено забележително, като се има предвид неотдавнашното намаляване на оценката на компанията. В последния кръг на групово финансиране в Crowdcube оценката на Freetrade спадна с 65% - от 650 млн. паунда на 225 млн. паунда. Това намаление беше обяснено с "различната пазарна среда", характеризираща се с нарастващи лихвени проценти и инфлация, които оказват натиск върху ориентираните към растеж технологични компании в световен мащаб.


Въпреки това резултатите на Freetrade за първото тримесечие дават увереност на инвеститорите. Както отбеляза Додс: "Важно за нашите инвеститори в групово финансиране е, че по време на последното набиране на средства ние очертахме ясен път към постигане на рентабилност." Това постижение потвърждава стратегията на компанията и дава надежда за бъдещи печалби.


Растеж в условията на конкуренция


Въпреки постигането на печалба Freetrade остава фокусирана върху бъдещия растеж. Нетните входящи потоци от 130 млн. паунда през първото тримесечие демонстрират продължаващия интерес на инвеститорите към платформата. Освен това активите под управление достигнаха нов връх от 1,8 млрд. паунда.


В перспектива Додс подчерта: "Имаме големи продуктови разработки, които ще подкрепят следващия етап на растеж, като в момента се извършва подготовка за внедряване на нашата уеб платформа." Този фокус върху иновациите подсказва, че Freetrade е в добра позиция да се конкурира с утвърдени играчи като Robinhood, който наскоро поднови дейността си на пазара в Обединеното кралство. В тази връзка Додс изглежда не се притеснява от конкуренцията, заявявайки: "По-големият избор и конкуренцията са добри за клиентите на дребно." Той вярва, че на пазара в Обединеното кралство ще има "множество победители", които ще предлагат функции и услуги, съобразени с предпочитанията на местните инвеститори.


Възползване от пазарните тенденции и интереса на инвеститорите


Резултатите на Freetrade за първото тримесечие могат да се обяснят с няколко фактора. Основен принос имат по-големите обеми на търговия, стимулирани от пазарната волатилност, и повишената активност на инвеститорите на дребно. От октомври 2023 година насам спекулациите, свързани с намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ и други централни банки, подхранват участието на инвеститорите. Освен това ралито на цените на криптовалутите допринесе косвено за успеха на Freetrade, въпреки че самата платформа не предлага търговия с криптовалути. Повишеният интерес към акции, свързани с крипто, като Coinbase, MicroStrategy и Marathon Digital, повиши активността на платформата.


Обещаващо бъдеще въпреки несигурността


Пътуването на Freetrade към рентабилност е окуражаващ знак за компанията и нейните инвеститори. Въпреки че предизвикателствата остават, способността на компанията да се адаптира към пазарните условия и да се възползва от тенденциите на инвеститорите предвещава добро бъдеще. С фокус върху иновациите и ангажимент за предоставяне на удобна за ползване платформа Freetrade е в добра позиция да си извоюва значително място в разрастващия се инвестиционен пейзаж на дребно в Обединеното кралство. Дългосрочният успех на компанията обаче ще зависи от способността ѝ да поддържа възходящата си траектория, да се справя с конкуренцията и да се адаптира към променящата се пазарна динамика.