Финансови резултати и важни ръководни решения за Disney

Добрите приходи на Disney за четвъртото тримесечие и мерките за намаляване на разходите проправят пътя напред

Публикувано от Божидар Балевски ное 09, 2023 в Пазари

На фона на продължаващите предизвикателства и борбата с инвеститора активист Нелсън Пелц, Walt Disney Co. отчете впечатляващи приходи за четвъртото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите. Медийният гигант също така разкри плановете си да приложи допълнителни мерки за намаляване на разходите в размер на 2 млрд. долара.

За четвъртото фискално тримесечие Disney отчете печалба от 82 цента на акция, без да се включват някои елементи, което надхвърля средните прогнози на анализаторите за 69 цента. Въпреки че приходите отбелязаха 5,4% увеличение, достигайки 21,2 млрд. долара, те не достигнаха малко за прогнозата от 21,4 млрд. долара.

Този нов кръг от съкращаване на разходите означава промяна в стратегията на Disney от "поправяне" към "изграждане", както заяви главният изпълнителен директор Боб Игър по време на разговора с инвеститорите. Плановете на Disney включват възобновяване на изплащането на дивиденти до края на 2023 г. - ход, целящ да отговори на опасенията, изразени от Пелц.

Резултати и плановете на ръководството

Нелсън Пелц, чийто фонд Trian Fund Management контролира значителен дял в Disney, ще се кандидатира за няколко места в борда на директорите на базираната в Бърбанк, Калифорния, компания. По-рано Боб Игър се ангажира да намали годишните си разходи с над 5,5 млрд. долара и вече премахна 8000 работни места през тази година. От Disney обаче уточниха, че обявените допълнителни бюджетни съкращения не се очаква да доведат до широкомащабни съкращения на работни места.

През четвъртото тримесечие водещите тематични паркове на Disney се оказаха със значителен принос за рентабилността, като приходите им скочиха с 31 % до 1,76 млрд. долара. Подразделението, което включва потребителските продукти, също отчете силен ръст, като приходите му се увеличиха с 12% до 8,16 млрд. долара, отчасти благодарение на международния ръст от 55%.

От друга страна, загубите в стрийминг бизнеса на Disney, включително ESPN+, намаляха до 387 млн. долара през тримесечието, надминавайки очакванията на Wall Street. Компанията остава оптимистично настроена по отношение на превръщането на стрийминг бизнеса в печеливш до четвъртото тримесечие на текущата фискална година.

В световен мащаб броят на плащащите абонати на Disney+ нарасна до над 150,2 милиона, което надмина прогнозите и показа завръщане към растеж. Като се изключат клиентите на Hotstar в международен план, абонатите на Disney+ нараснаха със 7% до 112,6 млн.

Вследствие на тези положителни резултати акциите на Disney се повишиха с 4,1 %, достигайки 88 долара в ранната търговия след обявяването на резултатите. Забележително е, че акциите бяха спаднали с около 8%, откакто Игър пое отново ролята на главен изпълнителен директор през ноември миналата година.

Като част от по-широката си финансова стратегия Disney предвижда намаляване на общите разходи за съдържание до 25 млрд. долара за текущата фискална година, което е със 17% по-малко от преди две години. Компанията води разговори за продажба на част от програмите си на Netflix, въпреки че това няма да включва основни марки като Marvel и Star Wars.

Исканията на Нелсън Пелц

Нелсън Пелц твърди, че разходите на Disney са прекомерно високи и че бордът трябва да бъде по-отговорен в области като планирането на приемствеността. Неговите дялове включват акции, заложени от Айк Пърлмутър, бившия председател на Marvel Entertainment, който беше уволнен от Игър по-рано тази година за това, че се застъпи за включването на Пелц в борда на Disney. Първоначално Пелц поиска да бъде представен в борда, но оттегли искането си след обявяването на първоначалните мерки на Игър за намаляване на разходите.

В допълнение към съкращаването на разходите Игър проучва начини за промяна на позиционирането на Disney, тъй като традиционните телевизионни мрежи, включително ABC, National Geographic и FX, продължават да губят зрители и рекламодатели. Тази стратегическа оценка включва възможността за продажба на тези мрежи и потенциално търсене на миноритарен инвеститор или съвместно предприятие с технологична компания, за да се ускори преходът на ESPN към платформа, ориентирана към стрийминг. Айгър също така потвърди, че основният канал ESPN ще се предлага онлайн като самостоятелен стрийминг продукт не по-късно от 2025 г.

Освен това Disney е в процес на придобиване на една трета от дела на Comcast Corp. в стрийминг услугата Hulu за минимум 8,61 млрд. долара. Компанията планира да дебютира с бета версия на приложение, което интегрира Disney+ с Hulu следващия месец, а пълното му внедряване се очаква през март.

Наскоро Disney обяви, че Хю Джонстън, главен финансов директор на PepsiCo Inc., ще стане новият финансов директор на компанията. Джонстън, опитен финансов и оперативен ръководител, изигра ключова роля в ръководенето на Pepsi през кампанията, водена от Нелсън Пелц през 2010 г.