Финансова акула с къса позиция срещу британския паунд

Защо най-големият мениджър на активи в Европа прогнозира крах на паунда през следващата година?

Публикувано от Божидар Балевски дек 22, 2023 в Пазари

Най-големият мениджър на активи в Европа, Amundi SA, заема къса позиция по отношение на британския паунд, очаквайки значителен спад спрямо долара до март 2024 година. Федерико Чезарини, ръководител на отдел "Развити валути" в Amundi Investment Institute, изследователското звено на компанията за управление на активи, хвърля светлина върху основанията за тази меча перспектива, като посочва очакваната промяна в политиката на Английската централна банка.


Amundi предвижда паундът да поевтинее с повече от 4% спрямо долара, тъй като инфлацията се забавя, а икономиката се бори с последиците от затягането на политиката. Чезарини подчертава убедеността, която стои зад тяхната позиция, като заявява: "Очакваме паундът да се разпадне".


Неотдавнашното твърдение на Английската централна банка, че все още е в разгара на борбата с инфлацията и възможността за бъдещи повишения на лихвените проценти, не успя да възпре мечите настроения на Amundi. Въпреки че паундът преживя рали през последните седмици на фона на очакванията за по-малко агресивно намаляване на лихвите от страна на централната банка, Чезарини твърди, че сегашният оптимизъм е погрешен.


Настроенията се обърнаха, когато последните данни разкриха по-значително от очакваното забавяне на инфлацията, което намали част от печалбите, постигнати от паунда. Чезарини отхвърля схващането, че сегашното превъзходство на паунда съответства на икономическите реалности, като посочва индикациите за очертаваща се икономическа стагнация след спада на брутния вътрешен продукт (БВП) през октомври.


Перспективите на Amundi за паунда през първото тримесечие са особено мрачни и предвиждат спад до 1,21 долара. Това контрастира с достигнатия през този месец връх от близо 1,28 долара и с консенсуса сред анализаторите, които прогнозират 1,25 долара до края на март, според проучване на Bloomberg. Въпреки това Amundi очаква възстановяване на валутата, като прогнозира тя да се укрепи до 1,24 долара до средата на годината и да продължи до 1,29 долара до края на 2024 година.


Чезарини посочва ключов фактор, допринасящ за потенциалния спад на паунда - нулирането на много британски ипотечни кредити при исторически високи лихвени проценти. Очаква се това финансово напрежение да попречи на търсенето и съответно на икономическия растеж. Тъй като икономиката отслабва още повече, Amundi предвижда инфлацията да се облекчи достатъчно, за да може Bank of England да инициира първото си понижение на лихвения процент през май 2024 година.


Мениджърът на активи поддържа предпазлива позиция, като напомня на заинтересованите страни, че най-лошото за икономиката на Обединеното кралство може да не е приключило. Чезарини предвижда Английската централна банка да осъществи серия от понижения на лихвените проценти, възлизащи общо на 125 базисни пункта през следващата година. Докато пазарите понастоящем оценяват намаленията с около 140 базисни пункта до декември, дълбокият анализ на Amundi предполага малко по-консервативен подход от страна на централната банка.


Мечите прогнози на Amundi отразяват цялостна оценка на икономическите показатели, паричните политики и потенциалните пазарни развития. Тъй като несигурността в глобалния икономически пейзаж се задържа, техният анализ служи като ценно ръководство за инвеститорите, които се ориентират в сложността на валутния пазар, предлагайки прозрения за потенциалните предизвикателства и възможности, които предстоят за британския паунд.