Фармацевтичният гигант Pfizer удари историческо дъно

Акциите спаднаха до най-ниското си ниво за последните 10 години заради разочароваща прогноза

Публикувано от Божидар Балевски дек 14, 2023 в Пазари

В сряда Pfizer Inc. претърпя значителен крах, тъй като акциите на компанията (PFE) отбелязаха най-значителния си процентен спад от близо 15 години, след като компанията оповести насоки за 2024 година, които не успяха да отговорят на очакванията на анализаторите.


Фармацевтичният гигант, който се бори с намалените очаквания за продажбите, свързани с COVID, и е в процес на придобиване на производителя на лекарства за рак Seagen, прогнозира приходи за 2024 година в размер от 58,5 до 61,5 млрд. долара, което не отговаря на консенсуса на FactSet за 62,6 млрд. долара. Освен това Pfizer очаква коригираната печалба на акция да варира между 2,05 и 2,25 долара, което е значително по-малко от очакванията от 3,17 долара.


В съобщението на Pfizer се подчертава промяната в източниците на приходи, като се очаква продуктите от портфолиото Seagen да допринесат с 3,1 млрд. долара за приходите през 2024 година. Завършването на придобиването на Seagen, което трябва да приключи в четвъртък, следва регулаторните одобрения, получени по-рано тази седмица. 


Seagen е компания за производство на лекарства за лечение на рак, специализирана в разработването на иновативни терапии за задоволяване на медицински нужди в областта на онкологията. Сумата за сделката за придобиване между Seagen и Pfizer не е разкрита, но този ход превръща Seagen в стратегическо допълнение към портфолиото на Pfizer, който се стреми да засили присъствието и предложенията си в областта на лечението на рака.


За разлика от продуктите на Seagen, широко използваната ваксина COVID-19, Comirnaty и антивирусният Paxlovid на Pfizer се очаква да генерират 8 млрд. долара приходи през 2024 година - доста под консенсуса на анализаторите от 13,9 млрд. долара. Компанията, признавайки несигурността на оценките на приходите в миналото, подчерта ангажимента си да предоставя по-консервативни и надеждни прогнози, за да избегне разочарованието на инвеститорите.


Инициативата на Pfizer за съкращаване на разходите, първоначално оповестена през октомври, сега се очаква да донесе годишни икономии от поне 4 млрд. долара, в сравнение с прогнозираните преди това 3,5 млрд. долара. Забележително е, че около 70% от тези икономии се очаква да дойдат от научноизследователската и развойната дейност. Ръководителите на Pfizer увериха инвеститорите, че планираното съкращаване на разходите няма да се отрази на бизнеса на Seagen, подчертавайки своята отдаденост на създаването на стойност за акционерите чрез стратегически инвестиции.


Главният изпълнителен директор на Pfizer, Алберт Бурла, увери заинтересованите страни, че въпреки мерките за намаляване на разходите, компанията остава един от най-големите инвеститори в научноизследователска и развойна дейност в абсолютни стойности. Бурла заяви, че допълнителните усилия за намаляване на разходите поставят Pfizer на траекторията за потенциално възстановяване на оперативните маржове отпреди пандемията, макар че за постигането на тази цел са необходими две до три години.


Въпреки тези предизвикателства Pfizer потвърждава ангажимента си да поддържа и увеличава дивидента си - уверение, подчертано от главния финансов директор Дейв Дентън, който подчерта значението му както за Pfizer, така и за нейните акционери.


Въздействието на актуализацията на Pfizer се отрази в цялата индустрия, като засегна акциите на други производители на COVID-ваксини. Moderna Inc. и Novavax Inc. отбелязаха спад от съответно 5 % и 1 %, като анализаторите предполагат, че прогнозата на Pfizer за продажбите на COVID през 2024 година се отразява неблагоприятно на перспективите за COVID инжекцията на Moderna, Spikevax. Този развой на събитията бележи ключов момент за Pfizer, тъй като той се ориентира в тази несигурна среда и се стреми да запази доверието на инвеститорите на фона на променящата се пазарна динамика.