Exxon съди собствени акционери. Норвежкият фонд за трилиони не е съгласен

Да си акционер в Exxon може да ти донесе пари, но и съдебни дела

Публикувано от Божидар Балевски май 24, 2024 в Пазари

Огромният норвежки суверенен фонд на стойност 1,6 трилиона долара обяви, че ще гласува против повторното назначаване на главния директор на Exxon Mobil Corp. Джозеф Хоулей, след съдебните дела, заведени от енергийния гигант срещу акционерите, които се фокусират върху проблемите на климата.


Norges Bank Investment Management, звеното, което управлява фонда, изрази притесненията си относно потенциалните последици от подобни съдебни действия срещу инвеститори, които само са направили предложения на акционерите. В петък фондът потвърди, че ще продължи диалога си с Exxon по тези въпроси.


По подобен начин Calpers, най-големият държавен публичен пенсионен фонд в САЩ, публикува изявление на 20 май, в което критикува Exxon за това, че ерозира правата на акционерите. По-рано тази година Exxon предприе съдебни действия срещу двама активисти за опазване на околната среда, твърдейки, че са злоупотребили със системата за предложения на акционерите. Въпреки че активистите оттеглиха предложенията си, Exxon продължи съдебния процес, като поиска от съдилищата допълнително тълкуване на разпоредбите на Комисията по ценни книжа и фондови борси.


Към края на предходната година Norges Bank Investment Management притежаваше 1,35 % от акциите на Exxon на стойност над 5 млрд. долара. Фондът оповестява плановете си за гласуване пет дни преди годишните общи събрания на Exxon, като посочва, че е съгласен с по-голямата част от предложените предложения на акционерите на Exxon и изборите за борд, макар и с няколко изключения.


Освен това фондът декларира, че ще се противопостави на предложение на ръководството, в което се изисква Exxon да оповести медианните и коригираните разлики в заплатите въз основа на раса и пол.


Във връзка с това източник разкри, че офисът на нюйоркския финансов контрольор Брад Ландър планира да гласува против преизбирането на главния изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс и директора Хули от името на полицейския пенсионен фонд на града, който е един от петте такива градски плана. Кабинетът на Ландър е отказал да коментира този въпрос.


Подкрепата за борда на Exxon идва и от финансови служители в 19 щата, от Алабама до Уисконсин, които са се свързали с водещите световни инвестиционни фирми, за да подкрепят борда на Exxon. Тези служители твърдят, че много от предложенията на активистите са политически мотивирани под прикритието на намаляване на бизнес риска.