Exxon с важна прогноза за възобновяемата енергия

Ето какво мисли петролният гигант за търсенето на ключови ценни метали за възобновяема енергия

Публикувано от Божидар Балевски юни 25, 2024 в Пазари

Exxon Mobil Corp. е оптимистично настроена относно нарастването на търсенето на литий въпреки неотдавнашния спад на цените, което би могло да повиши жизнеспособността на традиционните ѝ петролни операции заедно с новото ѝ начинание на пазара на литий, който е от решаващо значение за батериите на електрическите превозни средства.


Патрик Хауарт, глобален бизнес мениджър на Exxon за лития, сподели своите виждания по време на индустриална конференция в Лас Вегас. Той отбеляза: "Понастоящем настроенията на пазара на литий са доста песимистични. Въпреки това има силно базово търсене на електрически превозни средства (ЕПС) и на литиево-йонните батерии, които ги захранват", като твърди, че е необходимо спешно да се увеличи производството на литий в световен мащаб.


В условията на значителен спад на цените на лития през 2023 г. - над 80% поради свръхпредлагане и забавяне на растежа на търсенето - стойността на материала отслабна допълнително този месец след кратко възстановяване, като нарастващите нива на запасите допринесоха за волатилността.

Exxon стратегически бързо развива най-конкурентните си проекти за добив на литий, като планира да стартира първия си проект до 2027 г. Тази инициатива е част от по-широка стратегия за увеличаване на производството, за да се подпомогне производството на 1 милион електрически превозни средства годишно до 2030 г.


Хауарт подчерта продължаващата необходимост както от електрически превозни средства, така и от превозни средства с двигатели с вътрешно горене при прехода към чиста енергия, което предполага съвместното съществуване на литиевите и петролните предприятия на Exxon.


На фона на прогнозите, че търсенето на литий за батерии ще достигне 3,5 млн. тона до 2035 г., което е почти три пъти повече от нивата през 2024 г., Exxon наскоро сключи предварителна сделка за доставка на литий от находище в Арканзас на южнокорейския производител на батерии SK On Co.

Exxon продължава да води активни дискусии с многобройни потенциални клиенти за споразумения за доставка на литий. Хауарт изтъкна постоянната стойност, която клиентите намират в навлизането на Exxon Mobil на пазара на литий, разглеждайки го като стабилно присъствие в иначе бурния сектор.


Бизнес моделът на Exxon


ExxonMobil има бизнес модел съсредоточен основно върху проучването, производството и продажбата на нефт и природен газ. Като един от най-големите публично търгувани доставчици на енергия и производители на химикали в света, ExxonMobil се занимава с пълен набор от дейности, за да доставя енергия на световните пазари. Това включва добив на суров петрол и природен газ, рафиниране и търговия с петролни продукти, както и производство и продажба на химикали. 


Нейните бизнес сегменти са организирани в подразделенията Upstream, Downstream и Chemical, всяко от които е пригодено да максимизира ефективността и рентабилността чрез технологични иновации и оперативно съвършенство. 


Освен това ExxonMobil инвестира в разработването на алтернативни енергийни източници и технологии, като биогорива и литий за батерии, за да диверсифицира енергийното си портфолио и да се адаптира към променящите се енергийни нужди и екологични съображения. Тази стратегическа диверсификация позволява на ExxonMobil да поддържа устойчивост срещу колебанията на пазара и регулаторните промени в енергийния сектор.