Европейският съюз започва първа проверка, насочена към X на Мъск

ЕС започна процедура за нарушения срещу X заради подозрения в дезинформация и манипулация на съдържанието.

Публикувано от Божидар Балевски дек 19, 2023 в Пазари

С изненадващ ход за някои Европейският съюз започна процедура за нарушение срещу X, известен преди като Twitter, като това е първото разследване по силата на наскоро приетия Закон за цифровите услуги (DSA). ЕС твърди, че X, ръководена от Илон Мъск, не е успяла да се пребори ефективно с дезинформацията и манипулацията на съдържанието, като повдига опасения относно задълженията за прозрачност и задължението на платформата да противодейства на незаконното съдържание.


Тиери Бретон, регулаторният орган на блока, обяви в понеделник, че проверката е в отговор на подозрения за нарушения, свързани със задълженията за прозрачност на X и нейните отговорности за борба с незаконното съдържание и дезинформацията. ЕС също така проверява това, което той определя като "измамен" дизайн на потребителския интерфейс на X, като се фокусира по-специално върху използването от платформата на така наречените "сини стикери".


X, под ръководството на Мъск, публикува предварително подготвено изявление в социалните мрежи, в което потвърждава ангажимента си да спазва Закона за цифровите услуги и да сътрудничи на регулаторния процес. В изявлението се подчертава значението на поддържането на политически безпристрастен процес, който се придържа към закона. X заяви своята ангажираност за създаване на безопасна и приобщаваща среда в платформата, като същевременно защитава свободата на изразяване.


Европейската комисия, която започна процедурата, се позова на предварителното разследване, доклада за оценка на риска, представен от X през септември, доклада за прозрачност, публикуван на 3 ноември, и отговорите на X на официални искания за информация. Разследването, насочено към спазването на задълженията за противодействие на незаконното съдържание, ефективността на борбата с манипулирането на информация и мерките за повишаване на прозрачността, ще разгледа и опасенията относно предполагаемото "измамно оформление" на потребителския интерфейс на X.


DSA, която влезе в сила през ноември 2022 година, задължава големите онлайн платформи като X да намаляват рисковете от дезинформация и да прилагат надеждни процедури за премахване на речта на омразата. Тези мерки трябва да бъдат балансирани със съображенията за свободата на изразяване. Дружествата, за които е установено нарушение, са заплашени от глоби в размер до 6% от глобалните им годишни приходи.


След образуването на производството Европейската комисия ще продължи да събира доказателства. Следва да се отбележи, че Законът за цифровите услуги не предвижда правен срок за приключване на официалната процедура.


Тази проверка е следствие от предупреждението на Тиери Бретон от средата на октомври към платформите за социални медии, включително X, Meta и TikTok, в което се призовава за бдителност срещу дезинформация и публикации с насилие, свързани с конфликта между Израел и Хамас. Бретон напомни на тези платформи, че след разследване и констатации за неспазване на изискванията могат да бъдат наложени санкции.


В отделен случай X се сблъска с жалба от активиста за защита на личните данни Макс Шремс, в която се твърди, че платформата е нарушила правилата на ЕС, като незаконно е използвала политическите възгледи и религиозните убеждения на лицата за целенасочена реклама. Изходът от тези производства вероятно ще определи бъдещия регулаторен пейзаж за големите онлайн платформи в ЕС.