Европейски стартъп влиза в борба с OpenAI

Компанията Aleph Alpha набра 500 милиона долара, подкрепенa от Bosch, SAP и Hewlett Packard Enterprise.

Публикувано от Божидар Балевски ное 06, 2023 в Пазари

Aleph Alpha, германският стартъп, който се бори да се конкурира с подкрепяния от Microsoft гигант в областта на изкуствения интелект OpenAI, обяви значителна сума набрани средства от 500 млн. долара чрез кръг Б. Този необичайно силен за инвестиция от серия Б кръг на финансиране бе подкрепен от консорциум от видни спонсори, включително Bosch, SAP и Hewlett Packard Enterprise.

Aleph Alpha, известна със своите патентовани големи езикови модели, се очертава като сериозен играч в сферата на изкуствения интелект, а това значително финансиране ще даде още по-голям тласък на нейните начинания.

Съставът на инвеститорите в този кръг е предимно германски, което е в съответствие с корените на Aleph Alpha. Сред основните участници са гигантът в областта на информационните технологии SAP, Schwarz Group, компанията майка на Lidl, и консултантската фирма Christ&Company Consulting. Park Artificial Intelligence и Burda Principal Investments също допринесоха за този стратегически ход.

Макар че точната оценка на Aleph Alpha при това набиране на средства не се разкрива, самият размер на инвестицията подчертава нарастващия ентусиазъм за предприятия с изкуствен интелект, които имат потенциала да предизвикат гиганти в индустрията като OpenAI.

Aleph Alpha възнамерява да насочи свежия капитал към научни изследвания, насочени към подобряване на моделите на основата, разработване на усъвършенствани продуктови възможности и засилване на комерсиализацията на своите софтуерни предложения. Визията на компанията се върти около това да даде възможност на партньорите си да останат в челните редици на технологичния напредък.

Йонас Андрулис, главен изпълнителен директор и основател на Aleph Alpha, подчерта значението на подобряването на възможностите за придобиване на клиентите, като потвърди ангажимента на компанията да разширява своите предложения, като същевременно запазва независимостта и гъвкавостта на инфраструктурата, съвместимостта с облака, локалната поддръжка и хибридните настройки.

Една от основните концепции, които движат технологията на Aleph Alpha, е "суверенитет на данните". Тази концепция гласи, че данните, съхранявани в определена държава, трябва да се подчиняват на законите и разпоредбите на тази държава. В европейски контекст това означава, че моделите на изкуствен интелект трябва да разчитат на данни, чиито корени са в Европа, а не да зависят от данни от Съединените щати.

Идеята за суверенитет на данните привлече значително внимание сред европейските политици и законодатели, които се стремят да намалят зависимостта си от съхранението и обработката на данни, базирани в САЩ. Ангажиментът на Aleph Alpha към суверенитета на данните я поставя като привлекателен избор за организации, за които запазването на суверенитета на данните е от първостепенно значение.

Езиковите модели на Aleph Alpha вече владеят немски, френски, испански, италиански и английски език, демонстрирайки многоезичните си възможности. Данните за обучение на компанията се ползват от обширната колекция от многоезични публични документи, публикувани от Европейския парламент, което още повече затвърждава нейната европейска идентичност.

Това значително набиране на средства отразява нарастващата страст на общността на рисковия капитал към проектите за изкуствен интелект. Инвеститорите се надпреварват да подкрепят компаниите, които се занимават с пионерски модели на ИИ, често наричани генеративен ИИ, които са способни да отговарят на различни запитвания по начин, по-близък до човешкото взаимодействие.

OpenAI, внушителен играч в областта на ИИ, подкрепян от Microsoft, наскоро си осигури финансиране в размер на впечатляващите 10 млрд. долара, което подчертава огромната стойност, приписвана на иновациите в областта на ИИ. По подобен начин Inflection, стартъп за изкуствен интелект, основан от известни личности от DeepMind и LinkedIn, успешно набра 1,3 млрд. долара, което допринася за ускоряването на инвестиционния пейзаж в областта на изкуствения интелект.

В обобщение, амбициозната заявка на Aleph Alpha да оспори превъзходството на OpenAI в областта на ИИ получи значителен тласък с вливането на средства в размер на 500 млн. долара. Ангажиментът на компанията за суверенитет на данните и многоезични възможности я позиционира като убедителен претендент, създавайки предпоставки за динамичен и конкурентен пейзаж на ИИ.