eToro гледа към метавселената

eToro иска да въведе приложението си за търговия в очилата Apple Vision Pro и Meta Quest.

Публикувано от Божидар Балевски фев 27, 2024 в Изкуствен интелект

Онлайн брокерската компания eToro се е насочила към бъдещето, проучвайки възможността за интегриране на платформата си за търговия със следващото поколение устройства за добавена (Augmented Reality) и виртуална реалност (Virtual Reality). Ако този ход е успешен, той може да отбележи значителна стъпка напред в сектора на финансовите услуги, като разшири границите на потребителското изживяване и потенциално проправи пътя за нова ера на инвестиране в "метавселена".


Визионерски подход


Изпълнителният директор на eToro Йони Асия очерта амбициозните планове на компанията, като разкри интереса им да пуснат платформата както на Vision Pro на Apple, така и на Quest линията от слушалки за смесена реалност (Mixed Reality) на Meta. Това ще позволи на потребителите да купуват и продават акции директно в тези поглъщащи среди, като взаимодействат с приложението чрез гласови команди и жестове. Освен това интегрирането на асистенти с изкуствен интелект ще предложи персонализирана подкрепа и насоки, като потенциално ще направи инвестиционния процес по-достъпен и ангажиращ.


Неизползваният потенциал на VR/AR


Докато финансови институции като JPMorgan и Citi са навлезли в "метавселената" чрез настолни платформи като Decentraland, навлизането на eToro във VR/AR представлява по-смел и потенциално трансформиращ подход. Този ход потвърждава нарастващия интерес към потапящите технологии и техния потенциал да революционизират взаимодействието с потребителите. В сравнение с традиционните мобилни приложения, VR/AR преживяванията предлагат уникална комбинация от визуализация на данни в реално време и персонализирано взаимодействие, което потенциално насърчава по-дълбокото разбиране на финансовите пазари и инвестиционните възможности.


Предизвикателства и съображения


Въпреки потенциалните ползи, навлизането в областта на VR/AR носи и своя дял от предизвикателства. Самият Асия признава експерименталния характер на този проект. Съществуващата VR/AR технология е изправена пред ограничения като разделителна способност на дисплея и удобство за потребителя, особено за случаите на продължително използване. Освен това процентът на приемане на VR слушалките остава сравнително нисък в сравнение със смартфоните и лаптопите, което повдига въпроси относно непосредствената търговска жизнеспособност на такава платформа.


Насочване към напреднали потребители


Изглежда, че eToro предприема предпазлив подход, като признава, че първоначалното приемане може да бъде ограничено. Асия предполага, че AR версията на приложението може да бъде предназначена за по-напредналите потребители, които вероятно се чувстват по-комфортно с нововъзникващите технологии и потенциално търсят по-богато на данни и персонализирано преживяване. Случайните инвеститори или еднодневните търговци засега могат да се придържат към познатия интерфейс на мобилното приложение.


Бъдещето на инвестирането


Въпреки потенциалните ограничения, инициативата на eToro подчертава значителния напредък, който се прави в областта на VR/AR, и потенциалното им въздействие върху бъдещите финансови услуги. Макар че първоначалното въвеждане може да е насочено към определен сегмент потребители, то може да проправи пътя към един по-завладяващ и достъпен начин за ориентиране в сложния финансов свят. С развитието на технологиите и увеличаването на степента на приемане платформите за VR/AR, като тази, предвидена от eToro, могат да станат масови и да поставят началото на нова ера на инвестиране в "метавселена".


Пътят напред за платформата


Проучването на интеграцията на VR/AR в платформата за търговия на eToro представлява смела стъпка с потенциал да промени бъдещето на финансовите услуги. Въпреки че предизвикателствата остават, инициативата демонстрира далновиден подход и ангажимент за използване на нововъзникващите технологии за подобряване на потребителското изживяване и достъпността. Успехът на това начинание ще бъде от решаващо значение за определянето на по-широкото възприемане на платформите за VR/AR в сектора на финансовите услуги и за оформянето на бъдещето на инвестирането в "метавселената".