Ето по какви обвинения Boeing ще се признае за виновен

Вижте каква глоба трябва да плати компанията

Публикувано от Божидар Балевски юли 08, 2024 в Пазари

Министерството на правосъдието обяви в неделя, че Boeing се е съгласил да се признае за виновен по обвинение в криминална измама, свързана със смъртоносните катастрофи на самолетите 737 Max. Това се случва месеци след като американските прокурори заявиха, че аерокосмическият гигант е нарушил споразумение от 2021 г., което го предпазва от съдебно преследване.


Глоба за компанията


Като част от споразумението Боинг ще плати глоба в размер на 243,6 млн. долара. Освен това ще бъде назначен независим наблюдател по спазването на правилата, който ще следи за спазването на разпоредбите от страна на Boeing за тригодишен изпитателен срок. От Boeing също така се изисква да инвестира най-малко 455 млн. долара в инициативи за спазване на правилата и безопасност, според съдебно заявление на американските прокурори, подадено късно в неделя. Споразумението за признаване на вина все още се нуждае от одобрението на федерален съдия.


Съгласно споразумението бордът на директорите на Boeing трябва да се срещне със семействата на жертвите на катастрофата.


Сделката за признаване на вина принуди Boeing да избира между приемането на признанието за вина и неговите условия или изправянето пред съда, в момент, когато компанията се опитва да преодолее проблемите си с производството и безопасността, да назначи нов главен изпълнителен директор и да придобие Spirit AeroSystems, своя производител на фюзелажи.


Последствия


Признаването на вината би означавало, че Боинг ще бъде обявен за престъпник и потенциално би усложнило способността му да продава продукти на правителството на САЩ. Миналата година около 32% от приходите на Боинг в размер на близо 78 млрд. долара са дошли от подразделението за отбрана, космос и сигурност.


В изявление Боинг заяви: "Можем да потвърдим, че сме постигнали принципно споразумение за условията на разрешаване на спора с Министерството на правосъдието, което подлежи на оформяне и одобрение на конкретните условия."


През май Министерството на правосъдието заяви, че Boeing е нарушил споразумението от 2021 г. Съгласно това споразумение за отложено съдебно преследване Boeing се съгласи да плати 2,5 млрд. долара, включително първоначална наказателна глоба в размер на 243,6 млн. долара, компенсации за авиокомпаниите и фонд от 500 млн. долара за семействата на жертвите.


Срокът на това споразумение от 2021 г. изтичаше само два дни след като на 5 януари се взриви панел на вратата на почти нов самолет 737 Max 9, експлоатиран от Alaska Airlines. Въпреки че нямаше сериозни наранявания, инцидентът създаде нова криза в областта на безопасността за Boeing.


Америка обвинява Boeing


САЩ обвиниха Boeing в заговор за измама на правителството чрез подвеждане на регулаторните органи относно системата за контрол на полета на Max, която беше замесена в двете катастрофи на Max - полет на Lion Air през октомври 2018 г. и полет на Ethiopian Airlines през март 2019 г. Всички 346 души на борда на тези полети загинаха.


На 30 юни американските прокурори информираха членовете на семействата на жертвите, че възнамеряват да поискат от Boeing да се признае за виновен. Адвокатите на семействата разкритикуваха това като "сладка сделка".


Пол Касел, адвокат, представляващ семействата на жертвите, обяви, че планира да поиска от федералния съдия да отхвърли сделката и вместо това "да насрочи делото за публичен процес, така че всички факти около случая да бъдат изнесени на честен и открит форум пред журито".