Ето къде се крие огромният проблем на Apple

Бизнесът изостава в най-ключовото направление на 21 век

Публикувано от Божидар Балевски юни 06, 2024 в Пазари

През последните години Apple поддържаше предпазлив подход към технологиите за генеративен изкуствен интелект (AI). Въпреки това, с предстоящото представяне на нови функции, компанията изглежда се позиционира в несигурна ситуация, където поемането на рискове е необходимо за оставане на конкурентоспособна позиция.

В централата на Apple ранните демонстрации на обновената Siri, гласовият асистент с изкуствен интелект, намекват за потенциала му като мощен инструмент. Проектът Blackbird, ремонтирана версия на Siri, инициирана от покойния съосновател на Apple Стив Джобс, работи директно на iPhone, без да изисква интернет връзка. Това показва повишена скорост, умения за водене на разговор и прецизно разбиране на команди, като същевременно добавя функционалност от разработчици от трети страни.

Въпреки този напредък, друг проект, наречен Siri X, който имаше за цел да подобри производителността и поверителността чрез прехвърляне на повече функции на Siri в iPhone, беше избран за победител по време на вътрешен преглед, посветен на десетата годишнина на Siri през 2021 г.

Сега Apple има за цел да се включи в бързо развиващия се пейзаж на AI, като се състезава с технологични гиганти като Microsoft и Google, които вече са включили генеративен AI в основните си продукти. Традиционно предпазливият подход на Apple към разработването на хардуер и софтуер забави първоначалните й начинания в областта на ИИ. Въпреки това, компанията планира да обяви няколко подобрения на генеративния ИИ в своите софтуерни продукти, включително Siri, за да помогне при изпълнението на задачи като съставяне на съобщения, редактиране на снимки и обобщаване на документи, като същевременно запази фокус върху поверителността на потребителите.

Докато Apple може да не настигне веднага лидерите в областта на ИИ, тя се подготвя да въведе функции на ИИ, които обещават впечатляващи възможности и подобрена поверителност, потенциално включващи партньорства с големи разработчици на ИИ като OpenAI, Google и Cohere.

Винаги стремейки се към съвършенство при пускането на своите продукти, Apple поддържа високи стандарти за точност, отразяващи предпазливия й подход към интегрирането на ИИ. Продуктите на OpenAI, въпреки тяхната популярност, са известни със случайни неточности. Тази дискусия също така разглежда възможността Apple да позволи на потребителите да избират доставчици на изкуствен интелект от трети страни, които да подобрят или заменят Siri, въпреки че спецификата на такава интеграция остава неуточнена.

С развитието на пейзажа на изкуствения интелект, промените в стратегията на Apple за изкуствения интелект и потенциалните сътрудничества показват значителна промяна в подхода на компанията, насочена към поддържане на конкурентна позиция в непрекъснато променящата се технологична индустрия.