Ето кое китайско приложение отправя предизвикателство към Amazon и Walmart

Пазарната оценка на PDD надхвърли тази на Alibaba, приложението й за отстъпки Temu завладява САЩ.

Публикувано от Божидар Балевски дек 11, 2023 в Пазари

В динамичния пейзаж на световната електронна търговия възходът на Pinduoduo (PDD) привлече вниманието на наблюдателите в бранша. PDD, която често остава под радара на хората извън Китай, се превърна в доминираща сила не само в своята страна, но и навлезе на пазара в САЩ със своето приложение за отстъпки Temu, което сега е сериозен конкурент на гиганти като Amazon и Walmart.

Признанието от Джак Ма, основателят на Alibaba Group Holding Ltd., подчертава значимостта на постиженията на PDD. Ма похвали Pinduoduo за неговите стратегически решения, изпълнение и постоянни усилия, което предизвика вътрешни размисли в Alibaba. Тази похвала дойде в момент, когато пазарната оценка на PDD надхвърли тази на Alibaba, отбелязвайки ключов момент в една индустрия, в която отдавна доминират утвърдените играчи.

Основаната само преди осем години компания PDD възприе отличителен подход към онлайн търговията на дребно, като включи елементи от игралната индустрия, за да създаде уникално изживяване при пазаруване. Успехът на компанията в Китай се дължи на иновативните ѝ стратегии, като например съвместното пазаруване, при което потребителите осигуряват сделки, като включват приятели. Хитовото приложение за пазаруване на PDD, Temu, представено в САЩ, бързо набра популярност, като в рамките на една година оспори господстващото положение на Amazon и Walmart.

Въпреки че успехът на PDD е възхваляван, има скептицизъм по отношение на устойчивостта на популярността на Temu. Пристрастяващите функции на приложението, като колела, подобни на рулетка, и "виртуалeн риболов", привличат потребители, които търсят нереалистично ниски цени. Критиците се питат дали очарованието на приложението е устойчиво без значителни субсидии и разходи за маркетинг, като правят паралели с други еднократни чудеса в технологичната индустрия.

Анализаторите изразяват опасения относно способността на Temu да задържи потребителите и да поддържа сегашните ниски цени в дългосрочен план. Анализаторите на Morgan Stanley подчертават потенциалните предизвикателства при превръщането на новите купувачи в лоялни клиенти и предупреждават за ерозията на ключовото стойностно предложение на Temu.

Въпреки тези опасения общите финансови резултати на PDD остават стабилни. Компанията е на път да увеличи значително нетните си приходи, като през тази година те ще нараснат с около 60%. Въпреки че в момента PDD работи на загуба, се очаква в бъдеще да има значителен принос към бизнеса на компанията.

PDD твърди, че внася съществени иновации в електронната търговия, като въвежда интерактивно пазаруване, подобно на игра, и ефективна верига за доставки, свързваща потребителите директно с фабриките. Моделът на компанията "потребител-производител" (C2M), успешен в Китай, се адаптира за световните пазари чрез Temu.

Появата на PDD като глобален играч отразява промяната в китайската технологична индустрия, представена от по-младото поколение предприемачи като Колин Хуанг. Основателят на PDD, вундеркинд в математиката, открива ниша между лидерите в индустрията Alibaba и Tencent, като се възползва от съответните им недостатъци. За разлика от Alibaba, PDD се фокусира върху социалните и игровите елементи, като това го отличава в иначе един конкурентен пазар.

Стратегическите ходове на PDD съвпадат и с предизвикателствата, пред които е изправена Alibaba, а именно регулаторния контрол от страна на Пекин. Докато Alibaba се бореше с регулаторни интервенции и глоби, PDD се възползва от променящия се пейзаж, придобивайки конкурентно предимство с по-леко въздействие от страна на регулаторите.

Успехът на приложението Temu на PDD в САЩ с милиони месечни потребители означава нарастващо предпочитание към подобното на игра пазаруване. Въпреки критиките относно качеството на продуктите и проблемите с доставките, популярността на Temu продължава да расте, изпреварвайки конкуренти като Shein.

Тъй като PDD се ориентира към глобална експанзия, особено с оглед на приликите на Temu с TikTok, предстои да видим как компанията ще се справи с потенциалния регулаторен контрол. За разлика от TikTok, PDD до голяма степен избягва вниманието на политиците във Вашингтон.

В заключение, възходът на Pinduoduo, както в Китай, така и в международен план, представлява забележителна промяна в пейзажа на електронната търговия. Тъй като Тему отправя предизвикателство към утвърдените играчи в САЩ, уникалният подход на компанията към онлайн пазаруването и способността ѝ да се адаптира към глобалните пазари я позиционират като сила, с която конкурентите й трябва да се съобразяват през следващите години.