Ето ги най-добре представящите се акции за последните две десетилетия

Забележителни резултати на Top 15 акции в S&P 500 от 2003, шест от тях могат да се похвалят с възвръщаемост от над 10 000%

Публикувано от Божидар Балевски дек 28, 2023 в Пазари

В разнообразния пейзаж на фондовите пазари някои компании не само са издържали теста на времето, но и са се превърнали в истински инвестиционни великани. Макар че неотдавнашният успех на технологичния гигант Apple е добре известен, по-дълбокото вглеждане в последните 20 години разкрива забележително пътуване, като Apple си осигури първото място като най-добре представящата се акция в S&P 500 от 2003 година насам, като се похвали с изумителната възвръщаемост от 59 918%. Apple обаче не е сама в тази класация, тъй като няколко други компании са показали забележителна възвръщаемост, възнаграждавайки инвеститорите с устойчивост и стратегическа далновидност.


Най-добре представящите се компании: 20-годишна одисея


Този анализ разкрива най-добрите акции от S&P 500 през последните две десетилетия, като показва впечатляващия им път въз основа на данни от YCharts. Освен зашеметяващия успех на Apple, други фирми също са си извоювали място сред най-силно представящите се.


Apple (AAPL) - Информационни технологии:

20-годишна възвръщаемост: 59,918%


Monster Beverage (MNST) - потребителски стоки:

20-годишна възвръщаемост: 59,299%


NVIDIA (NVDA) - информационни технологии:

20-годишна възвръщаемост: 28,712%


Intuitive Surgical (ISRG) - здравеопазване:

20-годишна възвръщаемост: 18,221%


Booking Holdings (BKNG) - потребителски стоки:

20-годишна възвръщаемост: 16,299%


Netflix (NFLX) - комуникационни услуги:

20-годишна възвръщаемост: 13,442%


Old Dominion Freight Line (ODFL) - Промишлени предприятия:

20-годишна възвръщаемост: 9,403%


SBA Communications (SBAC) - недвижими имоти:

20-годишна възвръщаемост: 7,356%


Copart (CPRT) - Промишлени предприятия:

20-годишна възвръщаемост: 6,592%


Regeneron Pharmaceuticals (REGN) - Здравеопазване:

20-годишна възвръщаемост: 6,296%


Amazon (AMZN) - потребителски стоки:

20-годишна възвръщаемост: 5,314%


West Pharmaceutical Services (WST) - Здравеопазване:

20-годишна възвръщаемост: 4,981%


Tyler Technologies (TYL) - информационни технологии:

20-годишна възвръщаемост: 4,767%


O'Reilly Automotive (ORLY) - потребителски стоки:

20-годишна възвръщаемост: 4,413%


Vertex Pharmaceuticals (VRTX) - Здравеопазване:

20-годишна възвръщаемост: 3,962%


Разшифроване на растящия успех


Забележителните резултати на тези акции, като шест от тях могат да се похвалят с възвръщаемост от над 10 000%, се дължат на различни фактори. Apple и Monster например се търгуват за едва няколко цента през 80-те години на миналия век, което допринася за експоненциалния им растеж. Освен това стратегическият ход на Intuitive Surgical (№ 4) да излезе на борсата през 2000 година, съсредоточавайки се върху производството на роботи за операции, е ключов фактор за нейния успех.


Netflix (№ 6), със зашеметяващата възвръщаемост от 13 442%, направи своето първично публично предлагане през 2002 година при цена от едва 1 долара на акция. Гигантът в областта на стрийминга прогнозира стабилни оперативни маржове от 20 % до 2023 година, което отразява неговата адаптивност и устойчивост в постоянно променящия се пейзаж на развлеченията.


Секторен триумф


Забележителен аспект на този анализ е разнообразието на секторите, в които са създадени тези най-добре представящи се акции. Макар че информационните технологии, здравеопазването и потребителските стоки са в центъра на вниманието, успешните акции са разпределени в различни сектори. Тази диверсификация подчертава стабилността на различни сектори, които предлагат на инвеститорите редица възможности за значителна възвръщаемост.


Пътят на тези най-добре представящи се акции от S&P 500 през последните две десетилетия служи като ценен източник на информация за инвеститорите. Отвъд непосредствените печалби то подчертава значението на стратегическите решения, адаптивността към пазарните промени и потенциала за експоненциален растеж дори в условията на икономическа несигурност. Докато се движим по сложния терен на фондовия пазар, тези титани предлагат уроци по устойчивост и иновативност, като подчертават трайната стойност на стратегическите, дългосрочни инвестиционни подходи.