Етичната дилема: геополитическите конфликти и инвестициите в отбранителни акции

Инвеститорите се въздържат от акции, като се позовават на морални угризения относно възвръщаемостта благодарение на война.

Публикувано от Божидар Балевски ное 13, 2023 в Пазари

В разгара на нарастващото геополитическо напрежение някои инвеститори се сблъскват с морални проблеми, когато обмислят инвестиции в акции от отбранителния сектор. Традиционно тези акции демонстрират устойчивост и по-добри резултати по време на конфликти - тенденция, която се затвърждава от неотдавнашни събития, като нападението на Хамас срещу Израел. Въпреки това част от инвеститорите на дребно предпочитат да се въздържат от акции на отбранителни компании, водени от етични съображения, свързани с печеленето от военни действия.

Кенет Суна, влиятелна фигура в инвестиционната общност с над 200 000 последователи в своя акаунт в TikTok, наскоро разгледа този морален казус. Във видеоклип той зададе критичен въпрос на своята аудитория: "Нямате ли нищо против да печелите от война?" Суна изрази личното си неудобство от подобни инвестиции и продължи да изтъква резултатите на фондовете, ориентирани към отбраната, включително iShares U.S. Aerospace & Defense ETF (ITA) и SPDR S&P Aerospace & Defense ETF (XAR).

Въпреки пазарната мъдрост, която предполага по-добра възвръщаемост на акциите в областта на отбраната по време на конфликти, все по-голям брой обикновени инвеститори се отказват от манталитета "възвръщаемост на всяка цена" поради морални възражения. Макар че първоначално търговците на дребно се насочиха към отбранителни акции след геополитическите събития, оттогава притокът на средства се е охладил, както съобщава Vanda Research.

Нарастването на интереса към етичното инвестиране е видно от инструменти като Weapon Free Funds, разработени от организацията с нестопанска цел за защита на акционерите As You Sow. Този инструмент за скрининг помага на инвеститорите да оценят експозицията на отбранителни продукти в портфейлите си, което им позволява да приведат инвестициите си в съответствие с техните ценности. Андрю Бехар, главен изпълнителен директор на As You Sow, подчерта значението на това инвеститорите да имат правото да решават как да инвестират парите си в съответствие с техните ценности.

Платформата за скрининг дава буквени оценки на фондовете въз основа на притежаваните от тях военни оръжия, като "А" означава, че няма маркирани притежания, а "F" - че са маркирани над 4% притежания. Този етичен контрол набра скорост, като между неотдавнашната ескалация на конфликта и началото на ноември броят на посещенията, регистрирани от фондовете, свободни от оръжие, се увеличи пет пъти.

Критиците на отбранителните компании често изтъкват етичната дилема, която се поражда от повишеното търсене на техните продукти в периоди на засилени геополитически конфликти. Сегашният конфликт между Израел и Хамас, съчетан с продължаващата война между Русия и Украйна, вече се отрази на бизнеса в отбранителния сектор.

Този ръст на етичните съображения надхвърля интереса, наблюдаван след нахлуването на Русия в Украйна през февруари и март 2022 г., което показва променящ се обществен консенсус относно ролята на инвестициите в отбраната по време на конфликти. Моралните калкулации на инвеститорите все повече оформят процеса на вземане на решения, отразявайки по-широката тенденция за привеждане на инвестиционния избор в съответствие с личните ценности.

Този анализ подчертава нарастващата тенденция сред инвеститорите, особено сред представителите на поколението Z, които отдават приоритет на инвестиции, съответстващи на техните убеждения. Констатациите на U.S. Bank разкриват, че над четири пети от тези демографски групи са готови да постигнат по-ниски резултати от 10-годишната възвръщаемост на S&P 500, за да гарантират, че инвестициите им отразяват техните ценности.

В заключение, етичните съображения, свързани с инвестициите в отбранителни акции, подчертават сложното взаимодействие между финансовата възвръщаемост и моралните принципи. Тъй като инвеститорите се борят с тези дилеми, тенденцията за привеждане на инвестиционния избор в съответствие с личните ценности вероятно ще промени пейзажа на финансовите пазари, като все повече индивиди ще очертават ясно границите на своята етична позиция в света на инвестициите.