Ernie се противопоставя на ChatGPT

Ботът Ernie на Baidu увеличава броя на потребителите си, подчертавайки амбициите на Китай в областта на изкуствения интелект.

Публикувано от Божидар Балевски апр 16, 2024 в Изкуствен интелект

На неотдавнашната конференция AI Create на Baidu главният изпълнителен директор Робин Ли обяви важен етап за големия езиков модел (LLM) на компанията - Ernie. Ли разкри, че Ernie, отговорът на Baidu на ChatGPT, е надхвърлил 200 милиона потребители, което показва бързото внедряване на технологиите на ИИ в Китай. Това постижение подчертава нарастващите умения на Китай в разработването на ИИ и потенциала му да оспори господството на САЩ в тази изключително важна област.


Baidu инвестира значително в ИИ


Основната реч на Ли, озаглавена "Всеки е разработчик", подчерта ангажимента на Baidu да демократизира разработването на ИИ. Той представи три ключови инструмента - AgentBuilder, AppBuilder и ModelBuilder. Тези лесни за използване платформи дават възможност на отделни хора, дори без опит в програмирането, да създават чатботове с ИИ, които се интегрират с търсачката на Baidu или изграждат приложения. Тази достъпност би могла значително да ускори приемането на ИИ в различни отрасли и да създаде по-голям брой разработчици, допринасящи за екосистемата на ИИ в Китай.


Творението на Baidu - Ernie 


Потребителската база на Ernie се е разраснала след стартирането му преди повече от година. След одобрението за публична употреба през август 2023 година Ernie беше активно интегриран от бизнеса. Към декември 2023 година Baidu съобщава за над 26 000 предприятия, които използват възможностите на Ernie месечно, генерирайки над 50 милиона дневни заявки. Този бърз ръст на потребителите показва потенциала на Ernie да трансформира начина, по който хората взаимодействат с информация и изпълняват задачи в различни сектори.


Ли също така обърна внимание на нарастващото значение на приноса на приходите от ИИ за бъдещето на Baidu. Той призна устойчивостта на основния бизнес, като същевременно подчерта стратегическото значение на ИИ, загатвайки за потенциални пробиви в предстоящия отчет за приходите на компанията за първото тримесечие. Този фокус върху монетизацията на ИИ съответства на по-широката глобална тенденция на предприятията да проучват търговския потенциал на изкуствения интелект.


Проблемът на Китай


Амбициите на Китай в областта на ИИ обаче се сблъскват със значителна пречка - ограниченият достъп до полупроводници от висок клас. Световната надпревара за надмощие в областта на ИИ зависи от мощните графични процесори (GPU) за обучение и работа с тези сложни модели. Контролът върху износа от страна на САЩ ограничава достъпа на Китай до такива усъвършенствани чипове, което може да попречи на способността му да се конкурира ефективно със САЩ в дългосрочен план.


Ли призна това предизвикателство през февруари, заявявайки, че съществуващите резерви на Baidu от чипове за изкуствен интелект ще поддържат развитието на Ernie през следващите няколко години. Дългосрочната конкурентоспособност на Китай в областта на изкуствения интелект обаче може да зависи от развитието на вътрешния капацитет за производство на високопроизводителни чипове. Това е в съответствие с по-широкия стратегически стремеж на Китай за технологична самостоятелност.


Въпреки предизвикателството, свързано с чиповете, много анализатори смятат, че Китай има потенциал да си извоюва "предимство в областта на ИИ" чрез иновативни приложения. За разлика от САЩ, които отдават приоритет на фундаменталните изследвания и техническите пробиви, Китай може да използва огромния си вътрешен пазар и ресурсите от данни, за да постигне отлични резултати в реалните приложения на ИИ.


Barclays смята, че китайският пазар на изкуствен интелект, движен предимно от хардуер, следван от софтуер и услуги, ще достигне зашеметяващите 26 млрд. долара до 2026 година, което е повече от два пъти повече в сравнение с 2023 година. Този прогнозиран ръст означава огромния потенциал на китайския пазар на ИИ и потенциалната му намеса в различни индустрии. Освен това анализаторите прогнозират по-висок темп на растеж на разходите на Китай за "цифрова трансформация" в сравнение със средното за света, което подчертава активната роля на правителството в насърчаването на внедряването на ИИ в икономиката.


Пътят напред за Китай и Ernie


Ernie на Baidu и бързото му приемане от потребителите служат като микрокосмос на нарастващите амбиции на Китай в областта на ИИ. Въпреки че предизвикателствата продължават, ангажиментът на Китай към удобни за потребителите инструменти за разработка, разработване на местни чипове и реални приложения го превръща в основен играч в глобалната надпревара за доминиране на ИИ. С узряването на технологията и развитието на нейните приложения всички погледи ще бъдат насочени към това как Китай ще се справи със стратегическите и икономическите възможности и предизвикателства, свързани с революцията в областта на ИИ.