Илон Мъск срещу ChatGPT в битка за бъдещето

xAI на Елон Мъск представя Grok - силен претендент в областта на чатботовете с изкуствен интелект

Публикувано от Божидар Балевски ное 07, 2023 в Пазари

Най-новото начинание на Елон Мъск в сферата на изкуствения интелект - xAI - наскоро представи първия си чатбот с изкуствен интелект - Grok. В стремежа си да се конкурира с утвърдени играчи като OpenAI, Inflection и Anthropic, Grok има за цел да се отличи, като предлага уникална комбинация от остроумие, бунтарска жилка и готовност да се справя с "пикантни въпроси", от които други платформи за изкуствен интелект може да се притесняват, според изявление, публикувано от xAI.

Вдъхновението на Grok е почерпено от емблематичното научнофантастично произведение "Пътеводител на галактическия стопаджия", като се обещава да вложи нотка хумор и склонност към отговаряне на неконвенционални запитвания. Самият Илон Мъск даде представа за характера на Grok, като сподели размяна на мнения, в която ботът отговаря на запитване за рецепта за кокаин стъпка по стъпка с остроумен, но недвусмислен отказ. Grok използва данни от X, известен преди като Twitter, което според xAI ще му даде предимство пред конкурентите му.

Въпреки това съобщението на xAI е придружено от известна доза предпазливост. Признавайки ограниченията на големите езикови модели (LLM), xAI споменава, че Grok все още може да генерира невярна или противоречива информация. Това е напомняне, че дори най-модерната технология за изкуствен интелект има своите несъвършенства.

Засега Grok е в ранната си бета фаза, като е преминал само два месеца обучение. В момента той е достъпен за тестване от избрана група потребители, като списъкът с чакащи позволява на други да се присъединят към него, когато възможностите на бота се разширят. Дългосрочната визия на Мъск за Grok включва превръщането му във функция на X Premium+, която ще струва 16 долара на месец.

XAI на Елон Мъск несъмнено прави смел ход, като се позиционира като съперник на утвърдените компании за изкуствен интелект. Първоначалните тестове, фокусирани върху математически задачи от средното училище и задачи за кодиране в Python, показват, че Grok е надминал други модели в своя изчислителен клас, като ChatGPT-3.5 и Inflection-1. Все пак си струва да се отбележи, че Grok не успява да се справи с ботове, които имат достъп до по-големи хранилища с данни.

Терминът "Grok", заимстван от научнофантастичния роман на Робърт А. Хайнлайн от 1961 г. "Чужденец в странна страна", е избран, за да обобщи характера на бота. Без да има пряк превод на Земята, "grok" обикновено се разбира като дълбоко съпричастие или интуитивно разбиране на нещо.

xAI, която стартира през юли, разполага с екип, съставен от бивши служители на известни компании за изкуствен интелект като OpenAI и DeepMind. Компанията активно набира служители за различни позиции, което показва нейната отдаденост на по-нататъшното развитие на ИИ.

Отличителен аспект на мисията на xAI е ангажиментът ѝ да създава ИИ, който е насочен към хора с различен произход и политически възгледи, което е отклонение от това, което Мъск възприема като твърде "политически коректен" пейзаж на ИИ. В този контекст Grok служи като публичен експеримент за тестване на този по-приобщаващ подход към ИИ.

В заключение, въвеждането на Grok от xAI бележи значителна стъпка в пейзажа на изкуствения интелект, а неговият възможно остроумен и богат на информация характер го отличава като силен претендент в разрастващата се област на чатботовете с изкуствен интелект. Възможността да отговаря на нестандартни въпроси и да ги решава директно е уникален коз на Grok и тъй като продължава да се развива и да разширява потребителската си база, той може да отправи предизвикателство към утвърдените гиганти в областта на чатботовете с изкуствен интелект.