Илън Мъск подкрепя Тръмп! Акциите на Tesla скочиха

Съюзът между двамата най-сетне стана публичен

Публикувано от Божидар Балевски юли 16, 2024 в Пазари

В понеделник акциите на Tesla отбелязаха ръст, но не поради продажбите на електромобили или обявяването на роботизирани таксита, а по-скоро след подкрепата на главния изпълнителен директор Илон Мъск за Доналд Тръмп за президент и рязкото увеличение на продажбите на Powerwall.


Акциите на Tesla Inc. отбелязаха значителен ръст, като поскъпнаха с 15,65 долара, или 6,3%, в сутрешната търговия. Това се случи след отскока в петък, когато акциите се увеличиха със 7,20 USD, или 3%. Повечето от тези печалби обаче намаляха с напредването на деня, като приключиха с увеличение от 1,8%. Това бе 13-тото увеличение за последните 14 сесии.


Миналия четвъртък акциите спаднаха с 22,23 USD, или 8,4%, след като Bloomberg съобщи за забавяне на дългоочакваното събитие Robotaxi Day, първоначално насрочено за 8 август, а сега отложено с два месеца. Елон Мъск потвърди това забавяне в Twitter, като го отдаде на поискана промяна в дизайна.


Ден на роботаксито и пазарен дял на електромобилите


Очакваше се Денят на роботизираните таксита да бъде крайъгълен камък за Tesla, който потенциално да я превърне от производител на електрически превозни средства в доставчик на роботизирани таксита. Очакваше се също така събитието да покаже технологията на Tesla за напълно самоуправляващо се шофиране.


Освен това делът на Tesla в общите продажби на електромобили за първи път падна под 50%, според доклад на Cox Automotive, което също се отрази негативно на акциите.


Политическа подкрепа на Мъск


Елон Мъск е посочил, че планира да внася приблизително 45 млн. долара месечно в новосъздаден суперпак, подкрепящ президентската кампания на бившия президент Доналд Тръмп.


Към края на юни Мъск все още не е дарил никакви средства на групата, известна като America PAC, въз основа на тримесечния финансов отчет, представен на Федералната избирателна комисия в понеделник вечерта. Все още не е ясно дали през юли са направени някакви дарения. Електронните писма, изпратени до представители на Мъск, не бяха върнати късно в понеделник.


Създаден в края на май, супер PAC вече е привлякъл дарения от други известни предприемачи, включително съоснователя на Palantir Джо Лонсдейл и криптовалутните милиардери Камерън и Тайлър Уинкълвос, както става ясно от документацията.


Джо Лонсдейл е внесъл 1 млн. долара в America PAC чрез Lonsdale Enterprises, фирма, свързана с технологичния инвеститор, както съобщават множество източници. Близнаците Уинкълвос са дарили по 250 000 долара на супер PAC, както се посочва в подадената от FEC информация. Опитите да се свържем с Лонсдейл за коментар бяха неуспешни.


От създаването си досега America PAC е събрал 8,8 млн. долара и е похарчил 7,8 млн. долара, като към края на юни е оставил малко под 1 млн. долара в парични резерви, според подадената от FEC информация.


Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX и един от най-богатите хора в света, официално подкрепи Тръмп в събота, малко след като републиканският кандидат оцеля при опит за убийство на предизборен митинг.


Разкриването на обещанието на Мъск да подкрепи кампанията на Тръмп срещу президента Джо Байдън съвпадна с деня на откриването на Националния конгрес на републиканците в Милуоки, където Тръмп си осигури необходимите делегати, за да стане кандидат на ПП.



Растеж на продажбите на Powerwall 3


В подкрепа на акциите на Tesla анализаторът на Susquehanna Financial Бижу Перинчерил отбеляза в изследователски доклад, че продажбите на батерии Powerwall 3 на Tesla за дома се увеличават с подобряването на наличността на оборудването. Той очаква Powerwall 3 да придобие значителен пазарен дял на места като Калифорния, където гъвкавостта му е високо ценена от инсталаторите.