Един от най-големите супермаркети в света увеличава цените на абонамента си!

Защо Costco реши да вдигне цените си

Публикувано от Божидар Балевски юли 11, 2024 в Пазари

Costco Wholesale Corporation, широко призната за своите икономически ефективни продукти на едро и модел, основан на членството, се превърна в един от най-големите и успешни търговци на дребно в света. 


Costco Wholesale обяви първото увеличение на членския си внос от 2017 г. насам, само няколко месеца след като Гари Милърчип пое ролята на финансов директор. 


От 1 септември годишната такса за членовете от САЩ и Канада, които са с категория "Златна звезда", бизнес членове и бизнес членове с добавка, ще се увеличи от 60 на 65 долара. Цената на плана за изпълнителни членове също ще се повиши - от 120 на 130 долара, като таванът на възнагражденията ще се увеличи от 1000 на 1250 долара.


Историята на Costco


Историята на Costco започва през 1976 г. със създаването на Price Club в преустроен самолетен хангар на булевард Морена в Сан Диего. Основан от Сол Прайс, Прайс Клуб е първият клуб за търговия на дребно, който предлага намалени цени на малки фирми и избрана група членове, които не са бизнесмени. Концепцията бързо набира популярност, подчертавайки пазарната ниша за продажби на едро и достъп само за членове.


През 1983 г. бившият изпълнителен директор на "Прайс клуб" Джим Синегал и адвокатът Джефри Бротман откриват първия склад на Costco в Сиатъл, Вашингтон. Опитът и визията на Синегал, съчетани с предприемаческия дух на Бротман, поставят здрава основа за новото предприятие. Бизнес моделът на Costco отразява този на Price Club, като се фокусира върху продажбите в големи обеми, ниските цени и средата за пазаруване без излишни изисквания.


Повратният момент за Costco настъпва през 1993 г., когато се слива с Price Club, образувайки PriceCostco. Това сливане съчетава силните страни на двете компании, като разширява членската база и увеличава покупателната способност.

Новосъздадената структура бързо разширява обхвата си, като открива нови складове в Северна Америка и в крайна сметка в целия свят.


До 1997 г. компанията оптимизира идентичността на марката си и официално се превръща в Costco Wholesale Corporation. Това ребрандиране подчертава нейния ангажимент към цените на едро и широкото предлагане на продукти, вариращи от хранителни стоки и електроника до мебели и фармацевтични продукти.


Успехът на Costco се дължи на уникалния му бизнес модел, който набляга на ниските оперативни разходи, високия оборот на запасите и продажбите на едро. Дружеството работи с ниски маржове, като разчита в голяма степен на членския внос за постигане на рентабилност. Този подход позволява на Costco да прехвърля спестяванията върху членовете си, като по този начин създава лоялна клиентска база.


Освен това стратегията на Costco да предлага ограничен избор от продукти - често най-висококачествени стоки на възможно най-ниски цени - е от съществено значение за поддържане на доверието и удовлетвореността на клиентите. Марката Kirkland Signature, въведена през 1995 г., олицетворява тази философия, като предлага висококачествени продукти с частна марка, които се конкурират с националните марки.


През последните години Costco използва технологиите, за да подобри дейността си и преживяването на клиентите. Компанията инвестира в електронна търговия, разширявайки онлайн присъствието си, за да допълни физическите си складове. Тази цифрова трансформация позволи на Costco да достигне до по-широка аудитория, предлагайки онлайн пазаруване, услуги за доставка и ексклузивни онлайн сделки.


Днес Costco разполага с над 800 склада по целия свят, включително в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия. Глобалната експанзия на компанията отразява способността ѝ да адаптира бизнес модела си към различните пазари, като същевременно запазва основните си ценности - качество и достъпност.


Освен с бизнес постиженията си, Costco е известна и с ангажимента си към етичните практики и участието в обществения живот. Компанията предлага конкурентни заплати и придобивки на служителите си, като насърчава положителната работна среда. Освен това Costco подкрепя различни благотворителни инициативи, включително в областта на образованието, здравеопазването и борбата с бедствията.


Докато Costco продължава да се разраства, тя остава фокусирана върху иновациите и удовлетвореността на клиентите. Ръководството на компанията проучва нови начини за подобряване на преживяването при пазаруване, разширяване на предлаганите продукти и интегриране на съвременни технологии. Със силна основа и ясна визия за бъдещето Costco е в добра позиция да запази статута си на лидер в търговията на дребно.


Пътят на Costco от създаването му като единствен склад в Сан Диего до сегашния му статут на глобален гигант в търговията на дребно е свидетелство за стратегическа визия, оперативно съвършенство и непоколебим фокус върху клиентите. Способността на компанията да се развива в съответствие с променящата се динамика на пазара, като същевременно остава вярна на основните си принципи, затвърди мястото ѝ в ландшафта на търговията на дребно и обещава да продължи да постига успехи през следващите години.


Кой ще пострада от повишените цени


Компанията, която управлява 882 склада, посочи, че тези промени ще засегнат приблизително 52 милиона членства, като повече от половината от тях са изпълнителни членства.


В миналото Costco е повишавала таксите си на всеки пет години. Последното увеличение е засегнало 35 милиона членове.


В интервю през юни Милърчип намекна за предстоящите промени. "Смятаме, че има много повече възможности за развитие на цифровите технологии", каза той. "Имам опит в тези области и се надявам да ни помогна да се развиваме, но винаги по начина на Costco".


Милърчип подчерта, че всички допълнителни промени ще бъдат постепенни, за да не претоварват купувачите. "Ако предлагаме услуга, тя ще бъде подбрана и в съответствие с качеството и стойността, които купувачите на Costco очакват", добави той.


Очакването за повишаване на таксите се съобщаваше от месеци. През септември тогавашният главен финансов директор Ричард Галанти спомена по време на разговор за приходите, че това е "въпрос на време, а не на дали".


За тримесечния период, приключващ на 12 май, Costco отчете 9% увеличение на общите приходи, включително членските такси, като те достигнаха 58,5 млрд. долара. Нетната печалба за тримесечието нарасна до 1,68 млрд. долара от 1,3 млрд. долара за предходната година.


Акциите на Costco поскъпнаха с 2,6% до 907,28 USD в следборсовата търговия и нараснаха с 34% през тази година.