Драмата с OpenAI и Сам Алтман се задълбочава, Microsoft е намесен

Microsoft наема Сам Алтман 3 дни след като OpenAI го уволни като главен изпълнителен директор

Публикувано от Божидар Балевски ное 21, 2023 в Пазари

През уикенда, белязан от събития с голям залог, Microsoft организира изненадващ обрат, като нае отстранения ръководител на OpenAI Сам Aлтман. Този ход на софтуерния гигант идва след на неочакваното уволнение на Aлтман от борда на OpenAI - решение, което предизвика шокови вълни в общността на изкуствения интелект.

OpenAI, известна с широко популярното си приложение ChatGPT, е изправена пред несигурно бъдеще, тъй като Алтман, нейният влиятелен ръководител, се присъединява към Microsoft. Този развой на събитията повдига сериозни въпроси относно траекторията на OpenAI и съдбата на амбициозните ѝ проекти, особено като се има предвид значителната инвестиция на Microsoft в размер на над 10 млрд. долара в стартъпа.

Драмата се разгърна с бързата замяна на Aлтман с Емет Шиър, бивш главен изпълнителен директор на Twitch, което мнозина възприемат като дързък упрек към инвеститорите на OpenAI. Главният изпълнителен директор на Microsoft, Сатя Надела, не губи време, за да назначи Aлтман и Грег Брокман, друг съосновател на OpenAI, който подаде оставка в знак на протест, за ръководители на новосъздаденото вътрешно звено за изследване на изкуствения интелект в Microsoft.

Стратегическите маневри на Microsoft поставят OpenAI в уязвимо положение, рискувайки да предизвикат отлив на служители към конкурентни компании и потенциално това да означава край на впечатляващия ѝ растеж. Освен това OpenAI е изправена пред проверка на способността ѝ да превърне авангардните иновации в областта на изкуствения интелект в печеливши предприятия.

Какво доведе до тези събития?

В основата на този сблъсък стои основно несъгласие относно комерсиализацията на ИИ. Стремежът на Aлтман да превърне OpenAI от организация с нестопанска цел в процъфтяващ бизнес се сблъска с опасенията на членовете на управителния съвет относно безопасността на инструментите на изкуствения интелект, които могат да генерират текст, изображения и код с минимални подкани.

В публикация в LinkedIn Надела изрази постоянния ангажимент на Microsoft към партньорството с OpenAI и увереността си в тяхната продуктова пътна карта. Въпреки това, привличайки Aлтман, Майкрософт се сдобива с двигател за процъфтяващата област на изкуствения интелект, която е привлякла вниманието на ръководители и политици в световен мащаб.

Последиците от уволнението на Aлтман се простират отвъд OpenAI и засягат значителната инвестиция на Microsoft в размер на 13 милиарда долара в стартъпа. С напускането на Aлтман оценката на OpenAI, която преди това беше определена на 86 млрд. долара в разговори с инвеститори, е изправена пред несигурност, а сътресенията през уикенда могат да повлияят на очакванията на Microsoft за възвръщаемост на значителната ѝ инвестиция в изкуствен интелект.

Шиър, заместникът на Aлтман, е признат за това, че в миналото е признал екзистенциалните заплахи, които представлява изкуствения интелект. Компютърен учен с успешен опит в Twitch, Шиърър е смятан за способен да ръководи големи екипи по технологични проекти. Назначението му подчертава дълбоките разногласия в OpenAI, които доведоха до отстраняването на Алтман.

Бъдещето изглежда несигурно

Събитията от уикенда хвърлят светлина и върху влиянието на движението за ефективен алтруизъм върху ръководството на OpenAI. Шиърър, който е свързан с това движение, и преди се е застъпвал за предпазлив подход към технологичния напредък в областта на изкуствения интелект, като е подчертавал необходимостта от експериментиране без безразсъдство.

Съобщава се, че условията на Aлтман за завръщането му в OpenAI, включително промени в управлението и декларация, освобождаваща го от отговорност, са били отхвърлени от борда. Вместо това съветът е избрал Шиърър, което допълнително е влошило отношенията с инвеститорите.

В публикация в X Шиърър очертава плановете си за OpenAI, включително реформи в управлението и независимо разследване на последните събития. Той подчерта ангажимента на управителния съвет за комерсиализиране на моделите на OpenAI, като разсея твърденията, че рентабилността е била пренебрегната.

След като прахът се уталожи, стратегическият ход на Microsoft промени пейзажа на лидерството в областта на изкуствения интелект, оставяйки OpenAI на кръстопът и предизвиквайки преоценка на деликатния баланс между иновациите, безопасността и търговската жизнеспособност в сферата на изкуствения интелект.