Dow Jones удари 40 000 пункта!

Оптимизъм на пазара, какво следва?

Публикувано от Божидар Балевски май 16, 2024 в Пазари

За пръв път в историята индексът Dow Jones Industrial Average премина границата от 40 000 пункта - събитие, което се отбелязва от търговците и е сигнал за силен период на растеж и устойчивост на американската икономика. В средата на сутринта в четвъртък Dow се търгуваше на ниво 40 021, което представляваше значително увеличение от 23 % спрямо най-ниското му ниво от 32 417 пункта в края на октомври. Преди това индексът беше достигнал границата от 30 000 през ноември 2020 г.

Джон Линч, главен директор по инвестициите в Comerica Wealth Management, изтъкна този крайъгълен камък като „свидетелство за иновации, устойчив ръст на печалбите и икономическа устойчивост“.

Умереният темп на растеж на икономиката е благоприятен за пазарите, като облекчава опасенията за потенциално възобновяване на инфлацията. Тази обстановка предполага, че Федералният резерв може да запази настоящите лихвени проценти, тъй като последните данни за заетостта и лекият спад на индекса на потребителските цени през април показват, че икономиката не прегрява.


Инвестициите продължиха да се насочват към големи технологични компании като Amazon, Microsoft и Salesforce, които използват изкуствения интелект, за да стимулират усъвършенстването на продуктите и увеличаването на приходите. Очаква се тези фирми да постигнат двуцифрен годишен ръст на печалбата през следващите години.


Освен това сектори като потребителските стоки и строителството процъфтяват, като компании като Home Depot, American Express и Caterpillar отбелязват значителен ръст на акциите си. Финансови институции като JPMorgan Chase и Goldman Sachs също отбелязват значителни увеличения, като дейността по сливания и придобивания се засилва през тази година, тъй като доверието в икономическите перспективи се засилва.


Goldman Sachs се представи особено силно, като допринесе с 1500 пункта за покачването на Dow от 30 000 пункта, което я прави най-големия единичен участник през този период.


Въпреки положителните тенденции пазарът не е лишен от рискове. Разходите за заеми остават по-високи от нивата преди пандемията, а покупателната способност на потребителите все още се възстановява от високите цени на стоките и услугите. Независимо от това показатели като индекса на разходите за лично потребление, който Федералният резерв използва за измерване на инфлацията, показват спад до 2,7% през март от високите 6,8% в средата на 2022 г.


Понастоящем Dow се търгува на цена 18,4 пъти по-висока от 12-месечната форуърдна печалба, в сравнение с 15,9 пъти в началото на ралито. Въпреки че тази оценка не е ниска, тя не се счита и за прекомерна, което предполага, че може да има място за по-нататъшен растеж. Техническият анализ подкрепя този оптимизъм, тъй като 200-дневната пълзяща средна на индекса се е повишила от октомври насам, което показва, че търговците продължават да купуват при спадове, повишавайки средните дневни цени.


Линч остава положително настроен по отношение на краткосрочните перспективи, като посочва „неотдавнашната техническа динамика и фундаменталните силни страни, включително приходите и лихвените проценти“, като фактори за потенциални печалби на Dow и на множество акции с голяма пазарна капитализация.