Добри резултати за Exxon въпреки по-ниските цени на петрола

Exxon Mobil отчете тримесечна печалба, която надмина очакванията на Wall Street, но приходите на компанията намаляха.

Публикувано от Божидар Балевски фев 02, 2024 в Пазари

Exxon Mobil, глобален енергиен гигант, устоя на бурята от нестабилни цени на петрола и икономическа несигурност, като постигна стабилни резултати в последния си тримесечен отчет. Въпреки че печалбата на компанията надхвърли очакванията на Wall Street, спадът в приходите в сравнение с предходната година отразява предизвикателствата, породени от слабите цени на петрола. В този анализ ще навлезем в ключовите финансови показатели, стратегическите решения и цялостната перспектива пред Exxon.


Преглед на приходите


Exxon Mobil отчете тримесечна печалба, която надхвърли очакванията на Wall Street, демонстрирайки способността на компанията да се справи с предизвикателните пазарни условия. Въпреки това, общата печалба за последното тримесечие на 2023 година отбеляза значителен спад спрямо същия период на предходната година, повлиян основно от отслабените цени на петрола. Устойчивостта на Exxon е очевидна, тъй като компанията продължава да се адаптира към динамиката на пазара, запазвайки позицията си на основен играч в енергийния сектор.


Финансови показатели и възвръщаемост на акционерите


За четвъртото тримесечие Exxon обяви дивидент в размер на 95 цента на акция, платим на 11 март, като по този начин демонстрира ангажимента си да възвръща стойността на акционерите. През 2023 година компанията върна на акционерите значителна сума от 32,4 млрд. долара чрез комбинация от 14,9 млрд. долара под формата на дивиденти и 17,4 млрд. долара под формата на обратно изкупуване на акции. Въпреки предизвикателствата, с които се сблъсква, стратегическият фокус на Exxon върху възвръщаемостта за акционерите остава ключов стълб на финансовата ѝ стратегия.


Резултатите на Exxon през четвъртото тримесечие надхвърлиха очакванията, като коригираната печалба на акция (Earnings Per Share) възлезе на 2,48 долара, надхвърляйки очакваните 2,21 долара. Въпреки това приходите леко изостанаха от очакванията, като достигнаха 84,3 млрд. долара при очаквани 85,2 млрд. долара. Способността на компанията да надмине прогнозите за печалба, дори в условията на предизвикателства, свързани с приходите, подчертава нейната оперативна ефективност и управление на разходите.


Разходи за обезценка


За последното тримесечие на 2023 година Exxon отчита нетна печалба от 7,63 млрд. долара, или 1,91 долара на акция, което бележи 40% спад спрямо 12,75 млрд. долара, или 3,09 долара на акция, отчетени за същото тримесечие на 2022 година. Забележително е, че резултатите бяха повлияни от разходи за обезценка в размер на 2 млрд. долара в Калифорния поради регулаторни проблеми, засягащи производството и дистрибуцията. Като се изключат тези разходи, коригираната печалба на Exxon възлиза на 2,48 долара на акция, надминавайки очакванията на Wall Street. Стратегическото решение за коригиране на еднократните разходи разкрива ангажимента на компанията за прозрачно отчитане и яснота на финансовите резултати.


Годишен спад на печалбата на фона на волатилността на цените на петрола


Предизвикателствата, породени от нестабилните цени на суровия петрол през 2023 година, са отразени в годишната печалба на Exxon, която възлиза на 36 млрд. долара, което е с 35% по-малко от отчетените през предходната година 55,7 млрд. долара. Фактори като отслабващата китайска икономика и рекордното производство на петрол в САЩ допринесоха за годината, белязана от колебания в цените на петрола. 


Представяне по сегменти


Печалбите на Exxon от сегмента "нефт и газ" намаляха до 4,1 млрд. долара през четвъртото тримесечие, което е с 49% по-малко от отчетените 8,2 млрд. долара през същия период на предходната година. По подобен начин печалбите от енергийните продукти намаляват до 3,2 млрд. долара, което е 21% спад спрямо 4,07 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2022 година. Печалбите от химически продукти възлизат на 189 млн. долара, което е с 24% по-малко от 250 млн. долара през предходния период. Тези цифри по сегменти илюстрират въздействието на пазарната динамика върху различни аспекти от дейността на Exxon.


Стратегически инвестиции и проучване


Капиталовите разходи и разходите за проучване на Exxon нарастват с около 4% през четвъртото тримесечие, достигайки 7,76 млрд. долара спрямо 7,46 млрд. долара през предходния период. Увеличените разходи отразяват стратегическите инвестиции в Пермския басейн и Гвиана, както и навлизането на компанията на пазара на литий. Exxon предвижда да започне производството на литий през 2027 година, подчертавайки своя далновиден подход към нововъзникващите енергийни тенденции и технологии.


През 2023 година Exxon поддържа ниво на производство от 3,73 млн. барела нефтен еквивалент на ден, което показва стабилност в сравнение с предходната година. Добивът в Пермския басейн и Гвиана се увеличи с 18% спрямо 2022 година, демонстрирайки фокуса на компанията върху стратегическите области на растеж. Компанията прогнозира средно нетно производство от 3,8 млн. барела на ден през 2024 година, подчертавайки ангажимента си за устойчиви нива на производство.


Стратегическо придобиване


През октомври 2023 година Exxon обяви значителен ход, като се съгласи да придобие шистовия си конкурент Pioneer Natural Resources за приблизително 60 млрд. долара в сделка, изцяло базирана на акции. Това стратегическо придобиване, което се очаква да приключи през първата половина на тази година, подчертава ангажимента на Exxon да разшири влиянието си на ключови енергийни пазари и да оптимизира портфолиото си за бъдещ растеж.


Пътят напред


Финансовите резултати на Exxon отразяват деликатно балансиране на фона на предизвикателните пазарни условия. Макар че въздействието на понижените цени на петрола е видно от спада на годишните печалби, способността на компанията да надмине очакванията за печалбите, да обяви дивиденти и да инвестира стратегически в нововъзникващите пазари показва устойчивост и адаптивност. Ангажиментът на Exxon за възвръщаемост на акционерите, стратегическите придобивания и перспективните инвестиции в производството на литий позиционират компанията за бъдещ успех. Тъй като енергийният пазар продължава да се развива, стратегическите решения на Exxon несъмнено ще играят ключова роля в определянето на траекторията на компанията през следващите години. Инвеститорите и индустриалните анализатори ще следят отблизо как компанията се ориентира в динамичния енергиен пазар и как се възползва от нововъзникващите възможности.