Добри резултати на PayPal и смяна на ръководството

Общият обем на плащанията е нараснал с 13%, надминавайки прогнозите на анализаторите, докато платежният гигант назначава нов главен финансов директор

Публикувано от Божидар Балевски ное 02, 2023 в Пазари

PayPal Holdings Inc. влезе в заглавията на вестниците, тъй като надхвърли пазарните очаквания, повиши прогнозата си за печалба и отбеляза увеличение на потребителските разходи в своите платформи. Този скок в резултатите се дължи на продължаващото силно потребителско доверие на фона на умерената инфлация.

PayPal отчете 13% ръст на общия обем на плащанията, достигайки 387,7 млрд. долара, надминавайки прогнозите на анализаторите. Освен това компанията разкри, че печалбата на акция (EPS) е нараснала с 20% до 1,30 USD, надхвърляйки средната стойност на предишния диапазон на прогнозите. В резултат на това PayPal очаква 21% ръст на печалбата на акция за цялата година, която ще достигне 4,98 USD.

Забележително е, че компанията назначи Джейми Милър за свой нов главен финансов директор (CFO), считано от 6 ноември. Милър, която преди това е била финансов директор в EY, внася в PayPal своя богат финансов опит. Този преход в ръководството е съпроводен с положителна реакция от страна на инвеститорите, като акциите на PayPal се покачиха с 3,7% в края на търговията в Ню Йорк.


Силна позиция на PayPal на пазар, ориентиран към потребителите

PayPal се възползва от предимствата на силен потребителски пазар, характеризиращ се с повишено желание на потребителите да пътуват и да харчат за преживявания след пандемията. През август PayPal назначи Алекс Крис за свой нов главен изпълнителен директор на мястото на Дан Шулман, който имаше за цел да пренасочи компанията към основните ѝ услуги, като същевременно се стреми да увеличи оперативния ливъридж, или способността да увеличава приходите по-бързо от разходите.

Ръководната роля на Алекс Крис започна на фона на опасенията от постоянния спад на акциите на PayPal, като тази година те спаднаха с около 28%. Натискът върху маржовете на PayPal стана очевиден в неотдавнашния отчет за приходите, тъй като компанията понижи целогодишната си прогноза за коригирания оперативен марж, очаквайки увеличение от 75 базисни пункта в сравнение с предвиденото по-рано разширяване от 100 базисни пункта. През третото тримесечие коригираният оперативен марж на PayPal възлиза на 22,2%, което представлява намаление с 18 базисни пункта.


Назначаване на Джейми Милър за финансов директор

С встъпването на Джейми Милър като финансов директор тя ще наследи Габриел Рабинович, която пое ролята на временен финансов директор през септември 2022 г., след като Блейк Йоргенсен излезе в отпуск поради лечимо заболяване. Преди да започне работа в EY, Милър е работила като финансов директор в Cargill и е заемала различни ръководни позиции в General Electric в продължение на 12 години. Богатият опит на Милър ѝ дава възможност да играе ключова роля във финансовите стратегии и плановете за растеж на PayPal.

Под ръководството на Дан Шулман PayPal осъществи няколко придобивания, едно от които беше компанията за обратна логистика Happy Returns, придобита през 2021 г. Забележително е, че наскоро PayPal се съгласи да продаде Happy Returns на UPS за 465 млн. долара в брой, като част от стратегията си за пренасочване на усилията. Очаква се сделката да приключи през текущото тримесечие, което отразява ангажимента на PayPal да рационализира дейността си и да се концентрира върху основните цели.


Перспективите пред PayPal

По време на неотдавнашна дискусия Алекс Крис изтъкна необходимостта PayPal да се концентрира върху основните си приоритети и да рационализира стратегическия си подход. Тъй като компанията се ориентира в пазарните предизвикателства и очакванията на инвеститорите, ще бъде интересно да се наблюдава как ръководният екип, включително Джейми Милър като нов финансов директор, оформя бъдещата траектория на PayPal.

В обобщение, финансовите резултати на PayPal и смяната на ръководството отразяват продължаващите усилия на компанията да се адаптира към променящата се пазарна динамика, като същевременно се възползва от доверието на потребителите. Тъй като компанията очертава пътя си напред под новото ръководство, ще бъде интересно да се види как ще се справи с натиска върху маржовете и ще прецизира стратегическия си фокус.