Днес излезнаха финансовите отчети на този технологичен гигант

Как се представи TSMC през последното тримесечие

Публикувано от Божидар Балевски юли 10, 2024 в Изкуствен интелект

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), водещият в света производител на чипове по договор, обяви днес значително увеличение на приходите за второто тримесечие, надминавайки пазарните очаквания поради силното търсене на приложения за изкуствен интелект (AI).


Основни точки


- Растеж на приходите: TSMC отчете приходи в размер на 673,51 млрд. тайвански долара (20,67 млрд. щатски долара) за периода април-юни. Тази цифра надхвърля 654,27 млрд. щатски долара, прогнозирани от 21 анализатори в LSEG SmartEstimate.


- Растеж: Това представлява 32% увеличение спрямо приходите от 15,68 млрд. долара през същия период на миналата година.


- Изкуствен интелект: Рязкото нарастване на търсенето на изкуствен интелект е значителен фактор за растежа на TSMC, като спомага за компенсиране на спада в търсенето, обусловено от пандемията, и изтласква цената на акциите на компанията до рекордни нива.


- Клиенти: Клиентската база на TSMC включва технологични гиганти като Apple и Nvidia, които стимулират търсенето на приложения за изкуствен интелект.


Финансови резултати


TSMC, която предоставя данни за месечните си приходи в тайвански долари и за тримесечните си приходи в щатски долари, прогнозира, че приходите за второто тримесечие ще бъдат между 19,6 млрд. и 20,4 млрд. долара по време на последния си разговор за приходите през април. Действителните приходи в размер на 20,67 млрд. долара се вместват удобно в този диапазон.


Само за юни компанията отчете 33% увеличение на приходите на годишна база, възлизащи на 207,87 млрд. щатски долара.


Реакция на пазара и бъдещи перспективи


- Изпълнение на акциите: Акциите на TSMC, листвани в Тайпе, затвориха с 0,5 % в сряда преди публикуването на данните за продажбите, като се съобразиха с по-широките пазарни тенденции. От началото на годината досега акциите на TSMC са нараснали със 76 %, което значително изпреварва ръста от 34 % на по-широкия пазар.


- АДР: Американските депозитарни разписки (ADR) на TSMC също отбелязаха забележителен ръст, като в понеделник скочиха с 4,8 % до рекордните 192,79 USD, което за кратко време повиши пазарната стойност на компанията до 1 трилион USD.


TSMC, която се оценява на 830 млрд. долара и е най-ценната публично листвана компания в Азия, ще предостави по-подробна информация и бъдещи насоки по време на отчета си за приходите за второто тримесечие, насрочен за 18 юли. Очаква се компанията да обяви 30% увеличение на нетната печалба за второто тримесечие на годишна база, според LSEG SmartEstimate.


Заключение


Впечатляващите резултати на TSMC за второто тримесечие подчертават ключовата роля на компанията в глобалната революция в областта на изкуствения интелект. Тъй като продължава да обслужва водещи технологични фирми, TSMC остава важен фактор за напредъка в областта на ИИ, затвърждавайки позицията си на доминираща сила в полупроводниковата индустрия. Предстоящият отчет за приходите ще бъде внимателно наблюдаван за допълнителни актуализации относно перспективите и стратегическите планове на компанията до края на годината.