Cisco разкрива HyperShield

Cisco пусна на пазара HyperShield - нов продукт за киберсигурност, който използва изкуствен интелект за защита на приложения, устройства и данни.

Публикувано от Божидар Балевски апр 18, 2024 в Изкуствен интелект

Мрежовият гигант Cisco направи значителна стъпка към затвърждаване на позицията си в сферата на сигурността с изкуствен интелект с пускането на HyperShield. Тази новаторска архитектура за сигурност използва изкуствен интелект за защита на приложения, устройства и данни в центрове за данни, облаци и физически местоположения.


Появата на HyperShield следва стратегическото придобиване на Splunk от страна на Cisco за 28 млрд. долара по-рано тази година. Splunk, водеща компания в областта на киберсигурността, подсилва портфолиото на Cisco в областта на сигурността наред със съществуващите партньорства с титани в индустрията като Nvidia, като се фокусира върху управлението и защитата на инфраструктурата с изкуствен интелект.


Повратна точка в корпоративната сигурност


HyperShield означава промяна на парадигмата в подхода на Cisco към сигурността. Джийту Пател, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на Cisco за сигурност и сътрудничество, подчертава, че HyperShield не е просто продукт, а основополагаща архитектура - първа стъпка в нова ера на сигурност, задвижвана от ИИ. Това резонира с по-широката тенденция в индустрията, като компании като Hewlett Packard Enterprise (HPE) и VMWare на Broadcom правят подобни стъпки в интегрирането на ИИ функционалност в своите предложения за сигурност.


HyperShield


Пател описва HyperShield като "щит за сигурност", който излиза извън рамките на традиционните защити, базирани на периметъра. HyperShield функционира по-скоро като всеобхватен "инструмент", който осигурява на екипите по сигурността отлична видимост на приложенията, позволявайки им да идентифицират и да се справят по-ефективно със софтуерните уязвимости.


Това иновативно решение се отличава с няколко ключови характеристики:


Автономно сегментиране - Тази функция използва изкуствен интелект за динамично сегментиране на мрежата на по-малки, по-лесно управляеми части. Това подобрява както производителността, така и сигурността, като ограничава потенциалното въздействие на пробивите.

Самостоятелно квалифициране на подобренията - Организациите могат да използват възможностите за автоматизация на HyperShield за тестване и внедряване на системни актуализации. Това е особено полезно за критична инфраструктура, като например медицинско оборудване и промишлени системи за управление, при които престоят поради дефектни актуализации може да има значителни последици.


Сигурност в свят, управляван от изкуствен интелект


Пател подчертава един важен фактор, който е повлиял на дизайна на HyperShield - възходът на усъвършенстваните цифрови асистенти с изкуствен интелект като ChatGPT и Google Gemini. Той предвижда бъдеще, препълнено с такива интелигентни инструменти, които се намират и работят в центрове за данни. HyperShield е създаден, за да отговори на нарастващите изисквания за сигурност, свързани с този "свят на изобилие".


Традиционните архитектури за сигурност, изградени в епоха преди появата на изкуствения интелект, вече не са подходящи. Настоящата среда изисква преосмисляне на сигурността от основи. Бързината и сложността на съвременните кибератаки изискват бързи реакции - предизвикателство, което се решава от възможностите за идентифициране и поправяне на уязвимости на HyperShield, задвижвани от ИИ, чиято цел е да намалят прозореца на възможност за експлоатиране от дни на минути.


Катализатор за растеж


Неотдавнашното представяне на акциите на Cisco, което изостава от по-широкия технологичен пазар, подчертава необходимостта от диверсификация и иновации. HyperShield служи като потенциален катализатор за растеж, като подсилва предложенията за киберсигурност и се приспособява към променящите се изисквания на клиентите.




Придобиването на Splunk играе централна роля в тази стратегия. Опитът на Splunk в областта на мониторинга и анализа на данни снабдява Cisco с инструменти за минимизиране на рисковете за сигурността и ускоряване на разрешаването на инциденти. HyperShield, в съчетание с възможностите на Splunk, позиционира Cisco като сериозен конкурент на разрастващия се пазар на сигурността с изкуствен интелект.


Навигация в променящия се пейзаж


Cisco, която традиционно доминира в мрежовото оборудване, е изправена пред променящ се пазар с нарастващото значение на облака. Киберсигурността се очертава като ключова област за растеж, а HyperShield представлява значителна стъпка напред. Стратегическите придобивания на компанията и разработването на иновативни продукти демонстрират нейния ангажимент да остане лидер в динамичния свят на технологиите.