Цената на стоманата се срива!

Байдън се готви да блокира сделка за 14 млрд. долара за придобиването на U.S. Steel

Публикувано от Божидар Балевски сеп 05, 2024 в Пазари

U.S. Steel предупреди за потенциално затваряне на заводи, ако предложената продажба на японската Nippon Steel на стойност 14,1 млрд. долара се провали, тъй като администрацията на Байдън е все по-близо до спиране на сделката. Главният изпълнителен директор Дейвид Бърит заяви, че без инвестицията от 3 млрд. долара, обещана от Nippon Steel, старите заводи на U.S. Steel ще се борят да останат конкурентоспособни, което ще застраши работните места.


Очаква се Байдън, който изрази мнение, че U.S. Steel трябва да остане под американска собственост, да се намеси, въпреки че все още се очаква окончателно решение. Това се случва след опозиция от страна на ключови политически фигури, включително кандидата на демократите Камала Харис и кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Профсъюзът United Steelworkers също изрази несъгласие, обвинявайки Бърит в лошо управление на компанията.


Проблеми за U.S. Steel


Акциите на U.S. Steel спаднаха със 17% след съобщенията, че Байдън ще блокира продажбата. Както U.S. Steel, така и Nippon Steel потвърдиха, че сделката не представлява риск за националната сигурност, като подчертаха силния съюз на Япония със САЩ. Инвестицията на Nippon Steel ще помогне за модернизирането на остаряващите заводи на U.S. Steel, особено в Гари, Индиана, и в завода Мон Вали в Питсбърг.


Въпреки усилията на Бърит да събере подкрепа за сделката, опозицията остава силна. Профсъюзът United Steelworkers твърди, че продажбата ще навреди на вътрешните операции на U.S. Steel, позволявайки на Nippon Steel да даде приоритет на японските си заводи. Профсъюзът също така критикува ръководството на Бърит, твърдейки, че неговите решения са влошили перспективите на компанията.


Nippon Steel, четвъртият по големина производител на стомана в световен мащаб, се стреми да разшири присъствието си на пазара на стомана в САЩ чрез това придобиване. Понастоящем сделката се разглежда от Комитета по чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS) поради опасения, свързани с националната сигурност, както и от Министерството на правосъдието поради потенциални антитръстови проблеми.


Администрацията на Байдън също така преценява политическите последици от сделката, особено предвид факта, че Пенсилвания е ключов щат в битката. Байдън разшири определението за национална сигурност, така че да включва и икономическата сигурност, в съответствие с изпълнителната заповед, която подтиква CFIUS да защитава индустриалната база на САЩ не само по отношение на военните интереси.


Планът на японската компания


Nippon Steel удвои планираните си инвестиции до 2,7 млрд. долара в по-старите заводи на U.S. Steel и се ангажира да не допуска съкращения на почасови работници до 2026 г. Освен това компанията увери, че американски граждани ще заемат ключови ръководни позиции в U.S. Steel - ход, който има за цел да успокои както политическите лидери, така и обществеността.


От години U.S. Steel е изправена пред финансови предизвикателства, като до 2020 г. ще претърпи значителни загуби поради високите производствени разходи и ниските цени на стоманата. Въпреки че през последните години се наблюдава връщане към рентабилността, по-слабото търсене от забавящия се производствен сектор отново свива печалбите. От 2020 г. насам U.S. Steel е спряла част от заводите в Детройт и Сейнт Луис, съкращавайки 4000 работни места и отлагайки модернизацията на завода си в Мон Вали. Вместо това компанията се е съсредоточила върху разширяването на завода си в Арканзас, който работи с работна ръка без профсъюзи и е по-малко капиталоемък.


Бурит посочва, че без участието на Nippon Steel U.S. Steel ще продължи да прехвърля производството си в Арканзас, което ще доведе до закриването на завода в Мон Вали, последното предприятие за производство на стомана в Питсбърг. Той също така предположи, че централата на U.S. Steel в крайна сметка може да се премести в Юга, предвид нарастващия фокус на компанията върху този регион.


Основана през 1901 г., U.S. Steel отдавна е крайъгълен камък на икономиката на Питсбърг, поддържайки над 11 000 работни места в Пенсилвания и внасяйки повече от 138 млн. долара годишно под формата на данъци. Nippon Steel обеща да запази централата на U.S. Steel в Питсбърг - обещание, което ѝ даде предимство пред конкурентните участници в търга.


Офертата на Nippon Steel от 55 долара на акция в брой за U.S. Steel изпревари конкурентната оферта на Cleveland-Cliffs, която включваше както пари в брой, така и акции. Акционерите на U.S. Steel одобриха офертата на Nippon Steel по-рано тази година, но сега сделката е изправена пред значителна несигурност.