Цената на акциите на Spotify се покачва

Публикувано от Божидар Балевски окт 26, 2023 в Пазари

Цената на акциите на Spotify се покачва с 10%, тъй като усилията за оптимизиране водят до първата му тримесечна печалба от повече от година.


Отчетът за приходите на Spotify изненада Уолстрийт, като отбеляза завръщането на гиганта в областта на музикалния стрийминг към рентабилност след година и половина. Шведската компания отчете печалба в размер на 65 млн. евро (68,9 млн. долара), като отдаде този успех на ефективни стратегии за намаляване на разходите и по-ниски маркетингови разходи.

Цената на акциите на Spotify се повиши с 10 % след това разкритие, с което завърши годината на забележителен растеж. Пазарната стойност на компанията сега възлиза на впечатляващите 33,22 млрд. долара.

Този неочакван обрат в печалбата до голяма степен се дължи на усилията за оптимизиране, предприети от Spotify, включително увеличението на цените на абонаментните планове по-рано тази година и продължаващото разширяване на дейността в областта на подкастовете и аудиокнигите.

През третото тримесечие, приключило на 30 септември, Spotify постигна стабилни финансови резултати, които надминаха пазарните очаквания. По-специално, компанията отчете печалба на акция от 33 евроцента, надхвърляйки прогнозираната загуба от 22 евроцента, както беше сочено от множество анализатори. Освен това приходите на Spotify за същия период достигнаха 3,36 млрд. евро, като леко надхвърлиха очакваните 3,33 млрд. евро, в съответствие с прогнозите на LSEG. Платформата демонстрира и силата на потребителската си база със значителните 226 млн. премиум абонати, надхвърляйки по-ранната прогноза от 224 млн. души, според данни на StreetAccount.


Добри мениджърски решения и светло бъдеще

Решението на Spotify да повиши цените на абонамента по-рано през годината оказа забележимо влияние върху ръста на приходите, като допринесе за впечатляващото увеличение от 11% на годишна база. Според отчета за приходите на компанията за третото тримесечие ефектът от тези ценови корекции е бил добре приет от потребителската база, с минимални промени в отпадането на потребители и значително увеличение на броя на абонатите.

Въпреки по-ранното съкращаване на 200 служители, представляващи 2% от работната сила, в рамките на звеното за подкастинг, месечните активни потребители на Spotify нараснаха до 574 милиона, надхвърляйки изчислените 572,1 милиона от StreetAccount. Важно е да се отбележи, че тези потребители са генерирали 447 млн. евро приходи от реклами, което показва 16% увеличение на годишна база.

За да разнообрази предложенията си, Spotify наскоро обяви плановете си да предостави достъп до огромна библиотека с над 150 000 аудиокниги. Тази услуга вече е пусната във Великобритания и Австралия, а по-късно през годината ще дебютира и в САЩ. Това разширяване отразява по-ранното навлизане на компанията в областта на подкастовете през 2015 г., което оттогава се превърна в значителен глобален бизнес. Финансовият директор Пол Вогел отбеляза по време на разговора за приходите, че очакват подобни положителни резултати и в сектора на аудиокнигите, което ще е от полза както за авторите, така и за потребителите.

Анализаторът Рич Грийнфийлд от LightShed похвали иновативния подход на Spotify, заявявайки, че тя изпреварва конкурентите си, които изостават в иновациите, свързани с аудиото.


Spotify е оптимистично настроена за финансовата си траектория, като се очаква устойчива рентабилност през четвъртото тримесечие и след това до 2024 г. Финансовият директор Пол Вогел подчерта този ключов момент за компанията, като изрази увереност в продължаващата им способност да постигат тримесечни печалби.