Близо 10% скок на акциите на AMD

Акциите на AMD достигат най-високото си ниво от рекорда през ноември 2021 година - какво се крие зад забележителния ръст на компанията?

Публикувано от Божидар Балевски яну 17, 2024 в Пазари

В условията на убедителен подем акциите на AMD (Advanced Micro Devices) отбелязаха впечатляващ ръст от над 8% във вторник, отбелязвайки най-високата си цена на затваряне от рекорда, поставен през ноември 2021 година. Този скок е подкрепен от оптимистичните перспективи за чиповете за изкуствен интелект (ИИ) на AMD, с очакването за повишено търсене от страна на технологични гиганти като Microsoft, Google и OpenAI. Инерцията позиционира акциите на AMD на цена от 158,74 щатски долара, което е само с 2% по-малко от историческия връх на акциите.


Конкурентна динамика на пазара на чипове с изкуствен интелект


Забележителният катализатор зад този скок се крие в стратегическото навлизане на AMD в областта на чиповете с изкуствен интелект. В края на 2023 година AMD представи нова гама сървърни чипове, разработени специално за приложения с изкуствен интелект, чиято цел е да оспорят господстващото положение на Nvidia. Nvidia, лидер на пазара на чипове за ИИ, особено със своите графични процесори H100 и A100, е ключов играч, особено в сътрудничество с OpenAI за обучение и внедряване на модели като ChatGPT.


Сътрудничеството с Nvidia позволява на OpenAI да използва изчислителните възможности на тези графични процесори, като ускорява процеса на обучение и дава възможност за внедряване на най-съвременни модели на изкуствен интелект. Стратегическото партньорство отразява синергията между хардуера и изследванията в областта на ИИ, като подчертава значението на стабилната инфраструктура за разширяване на границите на възможностите на ИИ.


Както AMD, така и Nvidia се открояват като основни играчи в областта на графичните процесори (GPU). Първоначално създадени за усъвършенствани игри, графичните процесори се превърнаха в критични компоненти за обучение и изпълнение на модели на изкуствен интелект. Докато Nvidia исторически доминира в тази област поради ранните си инвестиции в разработването на софтуер за ИИ, AMD прави значителни стъпки, за да се утвърди като стабилна алтернатива.


Софтуерът за изкуствен интелект като катализатор на растежа


Стъпката на AMD да подобри софтуерните си възможности за изкуствен интелект съответства на тенденциите в индустрията, привличайки вниманието на големи потребители на чипове, включително доставчици на облачни услуги и технологични гиганти. Макар Nvidia да запазва значителна преднина, анализаторите в бранша смятат, че желанието за диверсифицирана верига на доставки ще засили интереса към графичните процесори на AMD. Предварителните прогнози сочат, че компанията може да постигне 4 млрд. долара продажби на чипове с изкуствен интелект за тази година. Силното търсене на MI300, първокласния чип за машинно обучение на AMD, предназначен за сървъри, е ключов фактор, който подхранва този оптимизъм.


Предизвикателства и възможности


Конкурентната среда на пазара на чипове за изкуствен интелект е интензивна, като утвърдената позиция на Nvidia представлява предизвикателство за AMD. Експертите от бранша обаче са оптимистично настроени относно способността на AMD да преодолее препятствията, като се позовават на непреодолимата нужда от вторичен източник на пазара. Фокусът върху създаването на по-стабилна софтуерна екосистема добавя допълнително ниво на конкурентоспособност за AMD.


Анализаторите на KeyBanc, съобразявайки се с положителните настроения, повишиха целевите си цени както за AMD, така и за Nvidia. Потенциалът на AMD да завладее значителен пазарен дял в областта на чиповете с изкуствен интелект я позиционира като реален претендент и инвеститорите следят отблизо стратегическите ѝ ходове.


Бъдеща траектория и прогнози на анализаторите


Тъй като пазарът на изкуствен интелект продължава да се развива, траекторията на AMD ще бъде повлияна от способността ѝ да засили позицията си. Стратегическият акцент върху чиповете за изкуствен интелект отразява подход, насочен към бъдещето, като се очаква устойчив ръст на търсенето на приложения за изкуствен интелект, управлявани от графични процесори.


Оптимистичната перспектива и колективното мнение на анализаторите подчертават убеждението, че усилията на AMD в областта на чиповете за изкуствен интелект са добре подготвени за успех. Преоценката на целевите цени от страна на анализаторите е сигнал за увереност в потенциала на AMD да обособи по-значима ниша на пазара на чипове с изкуствен интелект.


Възходът на AMD в сферата и пътят напред


Неотдавнашният ръст на акциите на AMD, подхранван от оптимистичните прогнози за търсенето на чипове с изкуствен интелект, бележи важна глава в траекторията на компанията. Стратегическото преминаване към изкуствен интелект, съчетано с подобрения в софтуерните възможности, позиционира AMD като силен играч на пазара. Въпреки че продължават да съществуват предизвикателства в лицето на доминиращата позиция на Nvidia, търсенето на разнообразни източници на доставки и ангажиментът на AMD към стабилна софтуерна екосистема са катализатори за нейния растеж.


Инвеститорите и индустриалните наблюдатели внимателно следят пътя на AMD в областта на чиповете с изкуствен интелект, като очакванията са за устойчива динамика през следващите тримесечия. Развиващата се динамика на пазара на изкуствен интелект представлява както предизвикателство, така и възможност, а стратегическите ходове на AMD несъмнено ще оформят нейната позиция в този бързо развиващ се сектор.