Blackstone с апетити към имотния сектор в Европа

Blackstone за недвижимите имоти в Европа на фона на променящите се политики на централните банки

Публикувано от Божидар Балевски ное 28, 2023 в Пазари

Стив Шварцман, главен изпълнителен директор на Blackstone Inc., разкри, че фирмата проявява голям интерес към различни възможности за недвижими имоти в Европа, сигнализирайки за потенциално увеличение на обема на сделките, тъй като централните банки заемат по-малко агресивна позиция по отношение на повишаването на лихвените проценти. Шварцман изтъкна привлекателността на сделките, включващи центрове за данни, складове и студентски общежития, по време на интервю в кулоарите на Глобалната инвестиционна среща на върха в Обединеното кралство в Лондон.

Въпреки че признава, че годината в бизнеса със сделки е била донякъде мрачна, Шварцман изразява оптимизъм, като заявява: "Сделките не са напълно замразени и тези неща започват отново. Мисля, че сме по-скоро от тази страна на цикъла, въпреки че от една година той е малко мрачен." Неотдавнашното сътрудничество на Blackstone с инвеститори, включително Permira, за придобиване на Adevinta ASA, европейска компания за онлайн обяви, в сделка на стойност около 14 млрд. евро (15 млрд. долара) подчертава ангажимента на фирмата към стратегически инвестиции в Европа.

Влиянието на пандемията над икономическата обстановка, последвано от рязко покачване на инфлацията и последвалите увеличения на лихвените проценти от страна на централните банки, постави предизвикателства пред обема на сделките, което се отрази на инвеститорите. Шварцман отбеляза, че най-голямото безпокойство е свързано с ограничените капиталови потоци, които се връщат към тях поради забавянето на продажбите на активи. Въпреки това той подчерта, че подобни цикли са временни, като изрази увереност във връщането към нормалното състояние.

Глобалната инвестиционна среща на високо равнище в Обединеното кралство, на която присъстват високопоставени мениджъри и банкери, има за цел да стимулира инвестициите в бавно развиващата се икономика на Обединеното кралство. Участието на Шварцман в панел с британския министър-председател Риши Сунак подчерта значението на това предприятията да възприемат технологията на изкуствения интелект за бърз напредък.

В по-широк контекст Шварцман обсъди потенциалното положително въздействие на неотдавнашната среща между Китай и САЩ върху двустранните отношения. Отговаряйки на опасенията относно инфлацията, той предположи, че забавянето на инфлацията може да насърчи инвестициите. Въпреки това Шварцман предпазливо се въздържа да препоръча приемането на Закона за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън, позовавайки се на потенциални инфлационни ефекти. 

Накратко Законът за намаляване на инфлацията е трансформиращ закон, който помага на Съединените щати да постигнат целите си в областта на климата и да укрепят енергийната си сигурност. Главните цели са да се създадат добре платени работни места, да се намалят разходите за енергия и здравеопазване за семействата и да направи данъчния кодекс по-справедлив.

Въпреки икономическите предизвикателства Шварцман потвърди привлекателността на Обединеното кралство за инвестиции, като посочи неговата стабилна правна система, известни университети и опит в областта на науките за живота. Неотдавнашното откриване на новата централа на Blackstone в Лондон отразява увереността на Шварцман в инвестиционния пейзаж на Обединеното кралство.

В заключение, стратегическият фокус на Blackstone върху европейските недвижими имоти е в съответствие с развиващата се пазарна динамика и променящите се политики на централните банки. Оптимизмът на фирмата и активното ѝ участие в сделки на висока стойност показват положителни перспективи за европейския сектор на недвижимите имоти, което може да допринесе за съживяване на пазара.