Битката за добри трейдъри е ожесточена, хедж фондовете имат решение

Ето как хедж фондовете ще се справят с недостига на топ кадри

Публикувано от Божидар Балевски юни 19, 2024 в Пазари

В отговор на ожесточената конкуренция за наемане на служители водещи хедж фондове като Point72 на Стив Коен и Citadel на Кен Грифин приемат иновативни стратегии: програми за обучение, за да развият свои собствени елитни трейдъри.


Point72 на Стив Коен набира талантливи хора - от завършили университет до старши анализатори. Тази стратегия произтича от осъзнаването преди повече от десетилетие, когато Коен и портфолио мениджърът Хари Швефел решават да заменят късмета със структуриран подход за развитие на таланти. Днес обновената фирма на Коен управлява активи на клиенти на стойност 34 млрд. долара, което до голяма степен се дължи на този метод за усъвършенстване на най-добрите изпълнители.


Концепцията на Коен и Швефел за "тренировъчен лагер за хедж фондове" вдъхнови и други. Citadel, Balyasny Asset Management и други подобни фирми са въвели строги схеми за обучение. Тези програми имат за цел да превърнат обещаващите анализатори във високоефективни мениджъри на портфейли, способни да генерират значителни печалби.


Обучение за високи постижения


Програмите за обучение в тези хедж фондове са интензивни. Стажантите в Citadel се учат да подкрепят предложенията на колегите си, стажантите в Balyasny управляват ограничени фондове, за да докажат способностите си, а новобранците в Point72 се учат да мислят като изпълнителни директори, създавайки и управлявайки портфейл от идеи. Тяхното представяне се следи внимателно, за да се гарантира, че те отговарят на високите стандарти.


Въвеждането на тези програми отразява значителна промяна в индустрията на хедж фондовете на стойност 4,3 трилиона долара, като се преминава от разчитане на изключителни индивидуални трейдъри. Индустрията е изправена пред недостиг на таланти, което кара фирмите да развиват нови лидери с умения като изграждане на екип и съвместно мислене. Нуждата от талантливи трейдъри е остра, както подчерта Пабло Саламе, съизпълнителен директор на Citadel.


Нарастващо търсене и ограничено предлагане


Войната за таланти сред хедж фондовете се е засилила, като фирмите се борят да наемат достатъчно бързо служители, за да отговорят на нарастващите си активи. Някои фондове дори върнаха капитал на клиенти поради липса на квалифицирани трейдъри, които да го управляват. Този недостиг доведе до щедри възнаграждения за най-добре представилите се, но подобни стимули все повече се смятат за неустойчиви.


Не всички хедж фондове са приели тази промяна. Например Millennium предпочита да отглежда индивидуални мениджъри-звезди. Въпреки това тенденцията към вътрешно обучение набира сила, като Greenland Capital на Майкъл Енглендър се фокусира върху непрекъснатото развитие на талантите.


Развитие на бъдещи лидери


Програмите за обучение предлагат прозрения за това какво прави един мениджър на хедж фонд успешен. В Point72 страстта към инвестирането е от решаващо значение, докато Citadel цени способността да се ръководи екип. Балясни награждава издръжливостта, пример за която е преходът на бившия професионален бейзболист Стивън Макгий към позицията на топ анализатор.


Тези програми също така създават ясни кариерни пътеки в рамките на фирмите. Стажантите в Point72 имат редовни контакти с висши служители, а конкурентният процент на приетите в Citadel подчертава строгия процес на подбор. Процентът на задържане в тези фирми е висок, като много от стажантите преминават към длъжности на портфолио мениджъри.


Заключение


Хедж фондовете се развиват, за да отговорят на изискванията на една конкурентна и бързо променяща се индустрия. Като развиват вътрешни таланти, фирми като Point72 и Citadel не само се справят с настоящия недостиг на таланти, но и се позиционират за устойчив успех. Както казва Саламе от Citadel, предлагането на кариера, а не просто на работа, привлича най-качествените хора, което гарантира непрекъснатия растеж и стабилност на тези финансови институции.