Бил Гейтс вече не е най-богатия човек от Microsoft

Кой е Стивън Балмър и защо е по-богат от Бил Гейтс?

Публикувано от Божидар Балевски юли 05, 2024 в Пазари

Стивън Балмър надминава Гейтс по богатство, отбелязвайки първия случай за милиардерите на Microsoft. Бившия президент на Microsoft успя да надмине за пръв път в историята Бил Гейтс по богатство. Неговото нетно състояние се оценява на скромните 157,2 милиарда долара, докато нетното състояние на Бил Гейтс е “само” 156,7 милиарда долара. 


Кой е Стивън Балмър?


Стивън Антъни Балмър, роден на 24 март 1956 г. в Детройт, Мичиган, е синоним на името на технологичния гигант Microsoft и на енергичното бизнес лидерство. От ранните си дни в Харвардския университет до превръщането му в един от най-богатите хора в света, пътят на Балмър е забележителен разказ за амбиция, иновации и вземане на въздействащи решения.


Академичните способности на Стив Балмър са очевидни още в началото. През 1977 г. той завършва с отличие Харвардския университет, получавайки бакалавърска степен по приложна математика и икономика. Престоят му в Харвард не е само академично обогатяване; там той се запознава и с Бил Гейтс - приятелство, което по-късно определя бъдещето на технологиите.


През 1980 г. Балмър се присъединява към Microsoft като първия ѝ бизнес мениджър - позиция, предложена от неговия приятел от Харвард Бил Гейтс. Тази стъпка поставя началото на дълга и влиятелна кариера в процъфтяващата софтуерна компания. Ранният му принос е от решаващо значение, когато Microsoft навлиза в годините на формирането си и подготвя почвата за бъдещото си господство.


Ръководните способности на Стив Балмър му позволяват бързо да се издигне в йерархията. През 1998 г. той е назначен за президент на Microsoft, а през януари 2000 г. наследява Бил Гейтс на поста главен изпълнителен директор. Под ръководството на Балмър Майкрософт отбелязва значителна диверсификация и разширяване. Той е начело на разработването на ключови продукти като Windows XP, Windows Vista, Windows 7 и игровата конзола Xbox.


Мандатът на Балмър не беше лишен от предизвикателства. Придобиването на бизнеса с мобилни телефони на Nokia и пускането на Windows Vista бяха особено спорни. Въпреки това неговите стратегически решения също така позиционираха Microsoft като силен играч в областта на изчислителните облаци, мобилните компютри и игрите, като поставиха основите на бъдещите ѝ успехи.


Как Балмър стана по-богат от Бил Гейтс


Стив Балмър изпревари Бил Гейтс и стана шестият най-богат човек в света, отбелязвайки първия случай, в който бившият директор на Microsoft Corp. е надминал по богатство основателя на компанията.


Тази промяна се случи, когато акциите на Microsoft достигнаха нов връх, допринасяйки за 21% увеличение през тази година. Сътрудничеството на Майкрософт с OpenAI е значителен двигател на бума на изкуствения интелект, който даде тласък на американския фондов пазар.


Нетното състояние на Балмър, което понастоящем възлиза на 157,2 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, е до голяма степен свързано с акциите на Microsoft, които представляват над 90% от богатството му. За разлика от тях състоянието на Гейтс, което възлиза на 156,7 млрд. долара, е по-диверсифицирано. Приблизително половината от богатството му се управлява чрез компанията Cascade Investment, създадена от продажби на акции на Microsoft и дивиденти. Чрез Cascade Гейтс притежава и дял от 21 млрд. долара в Republic Services Inc., компания за управление на отпадъци.


Гейтс и неговата филантропия


На 68-годишна възраст Гейтс постепенно намалява богатството си чрез широка филантропия. Заедно с бившата си съпруга Мелинда Френч Гейтс и Уорън Бъфет Гейтс е насочил милиарди долари към Фондация Гейтс, която сега е една от най-големите благотворителни организации в света с активи за 75 млрд. долара.


От създаването на фондацията преди повече от две десетилетия Бил Гейтс и  Мелинда Френч Гейтс са предоставили близо 60 млрд. долара от личното си богатство. Неотдавна Мелинда Гейтс подаде оставка като съпредседател на фондацията, получавайки 12,5 млрд. долара, за да се занимава със собствени благотворителни начинания.


През 2010 г. Гейтс, бившата му съпруга и Бъфет стартират инициативата "Giving Pledge", с която призовават най-богатите хора в света да се ангажират да дарят по-голямата част от състоянието си през живота си или в завещанието си. Въпреки че 68-годишният Балмър не се е присъединил към Giving Pledge, той се занимава с филантропия в по-малък мащаб в сравнение с Гейтс.


Microsoft е основана от Гейтс и неговия приятел Пол Алън през 1975 г. Гейтс ръководи компанията до 2000 г., когато Балмър, един от първите служители на компанията, го наследява като главен изпълнителен директор.