Berkshire Hathaway закупи повече от 10 млн. акции на Occidental Petroleum

Berkshire на Бъфет притежава вече 27% дял в компанията на стойност 13,6 млрд. долара.

Публикувано от Божидар Балевски дек 14, 2023 в Пазари

В знак на категорично одобрение на стратегическия ход на Occidental Petroleum за придобиване на CrownRock, Berkshire Hathaway, водена от Уорън Бъфет, инвестира над 588 млн. долара, закупувайки повече от 10 млн. акции на Occidental тази седмица. Този ход допълва съществуващия дял на Berkshire, който вече достига 27% и се оценява на 13,6 млрд. долара към цената на акциите при затваряне в сряда от 57,22 долара, като допринася за общата пазарна капитализация на Occidental от 50,2 млрд. долара.


Придобиването на CrownRock, частен производител на петрол в Пермския басейн, беше обявено от Occidental в понеделник на стойност 12 млрд. долара. За финансирането на тази транзакция Occidental планира да използва 9,1 млрд. долара в дълг и 1,7 млрд. долара в обикновени акции. Сделката трябва да приключи през първото тримесечие на 2024 година.


Значителните покупки на акции от Berkshire през тази седмица показват непоколебимата увереност на Бъфет в стратегическото решение на Occidental, дори когато компанията поема допълнителен дълг, за да реализира амбициите си за растеж. Този ход следва предишното голямо придобиване на Anadarko Petroleum от Occidental през 2019 година и въпреки финансовите задължения, произтичащи от тази сделка, Berkshire остава оптимистично настроен към перспективите на компанията.


Occidental в портфолиото на Berkshire 


Моментът на инвестицията на Berkshire съвпада с амбициозната експанзия на Occidental в енергийния сектор, като сделката с CrownRock се откроява като една от най-значимите енергийни транзакции през годината. Покупките, направени през последната седмица, показват увереността на Berkshire не само в настоящото финансово състояние на Occidental, но и в потенциалния успех на придобиването на CrownRock.


Berkshire инвестира за първи път в Occidental през 2019 година, за да финансира покупката на Anadarko Petroleum на стойност 55 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Occidental Вики Холъб заяви, че не се нуждаел пряко от помощта на Бъфет, за да финансира придобиването на CrownRock на стойност 10,8 млрд. долара, но покупките на Berkshire тази седмица вероятно ще се разглеждат като знак за подкрепа на сделката.


Решението на Occidental да придобие CrownRock идва на фона на динамични промени в енергийния пейзаж. Този ход отразява стратегическо позициониране с цел капитализиране на възможностите в Пермския басейн - регион с голямо значение в петролната и газовата индустрия. С осигуряването на значителен дял в Occidental Berkshire сигнализира за доверието си в способността на компанията да се ориентира и развива в условията на променящия се енергиен пазар.


Към настоящия момент Occidental е шестото по големина акционерно участие на Berkshire, като Бъфет отхвърля всякакви идеи за пълно поглъщане. Преди това инвестиционният маестро разкри, че интересът му към Occidental се е засилил след задълбочено проучване на годишния отчет на компанията, в който той е намерил увереност в траекторията на растеж и лидерството ѝ.


Пътят напред заедно


Въпреки че участието на Berkshire във финансирането на сделката с CrownRock беше изключено от главния изпълнителен директор на Occidental Вики Холлуб, дискусиите между Бъфет и Occidental се съсредоточиха върху това как придобиването съответства на корпоративната стратегия на компанията.


Холлуб успокои заинтересованите страни, като очерта плановете на Occidental да намали дълга си под 15 млрд. долара след придобиването на CrownRock. Това намаление ще бъде постигнато чрез стратегическа продажба на местни активи, които не се считат за неразделна част от портфолиото на компанията. Въпреки че акциите на Occidental отбелязаха спад от 9 % през тази година, значителната инвестиция на Berkshire е доказателство за доверието в бъдещите перспективи на Occidental в условията на променящия се енергиен пейзаж.