Aвтомобилна компания страда от недостига на този важен метал

Порше изпитва затруднения след недостиг на алуминиеви части

Публикувано от Божидар Балевски юли 23, 2024 в Пазари

Porsche AG преразгледа годишната си прогноза в посока надолу, позовавайки се на недостиг на алуминиеви части, който може да спре производството на някои модели, допълнен от спада на продажбите в Китай.


Производителят на луксозни автомобили сега очаква възвръщаемост на продажбите до 15%, което е намаление от предишния максимум от 17%. Освен това Porsche, контролирано от Volkswagen AG, понижи прогнозата си за приходите и прогнозирания дял на продажбите на електромобили. Това съобщение доведе до най-големия спад на акциите, откакто компанията стана публична през септември 2022 г.


Недостиг на алуминиеви части


Недостигът на части произтича от наводняването на производствено съоръжение на ключов европейски доставчик, разкри Porsche във вторник. Това прекъсване засяга алуминиеви компоненти от съществено значение за всички нейни автомобили, като производството може да бъде засегнато за няколко седмици.


Анализаторите на Bernstein, ръководени от Стивън Райтман, отбелязаха, че Porsche „със сигурност ще се изправи пред проверка на стратегията си за управление на риска, която го е оставила уязвим от един критичен доставчик“. Компанията информира анализаторите, че проблемът ще попречи на производството на поне 10 000 автомобила през втората половина на годината.


Доставчикът е обявил форсмажорни обстоятелства - клауза, която се използва, когато непредвидени събития възпрепятстват бизнес операциите. Според анализатора на Morgan Stanley Хавиер Мартинес де Олкоз Сердан неотдавнашните наводнения в няколко европейски страни, включително Швейцария, показват, че и други производители на автомобили може да изпитат подобни смущения.


Акциите на Porsche поевтиняха с цели 6,7% във Франкфурт, отбелязвайки най-рязкото понижение в рамките на деня от пазарния си дебют през септември 2022 г. и са спаднали с 15% през тази година. Акциите на Volkswagen също се понижиха с до 1,7%.


Това понижение идва, след като в понеделник Porsche преразгледа целите си за продажби на електромобили, позовавайки се на по-бавното от очакваното възприемане на плъгин модели в Европа и Китай, където продължителната криза с недвижимите имоти възпира купувачите на луксозни автомобили, които обикновено са по-малко засегнати от икономически спадове.


Резултатите от полугодието на Porsche ще бъдат обявени на 24 юли. 


За какво се използва алуминия


Алуминият, известен със своята лекота, здравина и устойчивост на корозия, е материал, който намира приложение в широк спектър от индустрии. Уникалните му свойства го правят незаменим в много сектори - от транспорта до електрониката. Предлагаме ви подробен преглед на това как алуминият се използва в различни области.


В автомобилната индустрия алуминият играе решаваща роля за намаляване на теглото на превозните средства, като по този начин повишава горивната ефективност и производителността. За постигането на тези предимства в каросериите на автомобилите, компонентите на двигателите и колелата често се използва алуминий. В аерокосмическия сектор също се разчита на алуминия за рамите и крилата на самолетите, като се използва високото му съотношение между здравина и тегло. Освен това в морската индустрия алуминият се използва за конструиране на кораби и лодки, като предлага отлична устойчивост на корозия на морската вода. Дори железопътната индустрия се възползва от алуминия, като го използва във вагони и компоненти за повишаване на скоростта и горивната ефективност.


Алуминият е крайъгълен камък в съвременното строителство. Неговата издръжливост и лесна поддръжка го правят идеален за прозоречни рамки, врати, покриви и сайдинг в сградите. В конструкциите на някои мостове също се използва алуминий, като се използват неговата здравина и устойчивост на износване от околната среда. Тази адаптивност гарантира, че алуминият остава материал за жилищни и търговски строителни проекти.


В опаковъчната индустрия алуминият се слави със своята нетоксичност, лекота и възможност за рециклиране. Кутиите за напитки са ярък пример за това, тъй като осигуряват безопасен и устойчив вариант за съхранение на течности. Друго често срещано приложение е алуминиевото фолио, което се използва широко в опаковките на храни за запазване на свежестта и защита от замърсяване. Тези употреби подчертават решаващата роля на алуминия за запазване на качеството на продуктите, като същевременно подкрепят екологичната устойчивост.


Потребителската електроника в голяма степен разчита на алуминия заради неговото леко тегло и елегантен външен вид. Корпусите и рамките на лаптопи, смартфони и други джаджи често са изработени от алуминий, който съчетава естетическа привлекателност с практически ползи. При преноса на електроенергия предимствата на алуминия по отношение на проводимостта и теглото в сравнение с медта го правят предпочитан избор за електропроводи и кабели, допринасяйки за ефективното разпределение на енергията.


В домакинствата алуминият е основен материал, който се използва в множество предмети. Кухненските уреди, съдовете за готвене и приборите за хранене се възползват от топлопроводимостта и нереактивността на алуминия. Освен това леките и издръжливи мебели често включват алуминий, осигурявайки функционални и стилни решения за модерните жилищни пространства.


Индустриалният сектор използва алуминий в различни машини и оборудване благодарение на неговата здравина и устойчивост на износване. В производствените процеси алуминият се използва и в калъпи, приспособления и инструментална екипировка, което подчертава неговата гъвкавост и надеждност в трудни условия.


В областта на медицината нетоксичният характер на алуминия го прави подходящ за производство на медицински инструменти и устройства. Използва се и в протезирането, където лекото му тегло и издръжливост значително подобряват качеството на живот на пациентите. Тези приложения показват значението на алуминия за развитието на технологиите в здравеопазването.


Комбинацията от лекота, здравина и устойчивост на корозия на алуминия го прави безценен материал за множество приложения. От подобряването на производителността на превозните средства до поддържането на устойчиви опаковки, алуминият продължава да играе ключова роля в развитието на технологиите и подобряването на ежедневието. Неговата гъвкавост гарантира, че той ще остане ключов материал в различни индустрии за години напред.