Atos търси спасение от правителството

Франция предприема действия за спасяване на Atos, тъй като бившата IT перла в короната се бори да остане на повърхността.

Публикувано от Божидар Балевски апр 29, 2024 в Пазари

Atos, някога доминираща френска IT компания, се намира в несигурно положение и търси спасителен пояс от френското правителство след години на финансови затруднения. Този ход подчертава предизвикателствата пред европейския IT сектор и повдига въпроси за бъдещето на компанията, която някога беше национален шампион.


Осигуряване на стратегически активи


Предложението на френското правителство за придобиване на подразделенията на Atos, занимаващи се с усъвършенствани изчисления, критични системи и киберсигурност, подчертава стратегическото значение на тези области. Тези възможности се считат за ключови за националната сигурност и инфраструктура.


Френският министър на финансите Бруно Льо Мер подчерта необходимостта тези "суверенни дейности" да останат под френски контрол. Това вероятно произтича от опасенията за разчитане на чуждестранни доставчици на технологии в чувствителни сектори като киберсигурността и управлението на данни. Олимпийските игри в Париж през 2024 година допълнително повишават значението на възможностите на Atos, тъй като понастоящем компанията управлява данните и киберсигурността на събитието.


Преговори и несигурност


Потенциалното придобиване далеч не е завършена сделка. Надлежната проверка едва сега започва, а необвързваща оферта може да се появи едва през юни. Освен това правителството търси неуточнени френски компании, които да инвестират в Atos, като потенциално създадат консорциум, който да управлява придобитите активи.


Предишни преговори за бизнес сегментите на Atos с компании като Airbus и инвеститора милиардер Даниел Кретински се провалиха, което подчертава сложността, свързана с обособяването на конкретни подразделения и осигуряването на тяхната жизнеспособност.


Финансови затруднения и нужди от преструктуриране


Сегашното състояние на Atos е далеч от предишната му слава. Компанията е обременена от значителен дълг от 3,9 млрд. евро и е изправена пред още по-мрачни финансови перспективи. Сега Atos се нуждае от зашеметяващите 1,1 млрд. евро допълнителни парични средства, за да финансира дейността си до 2024 година и 2025 година, което е значително повече от предварително предвидените 600 млн. евро.


Тези финансови сътресения налагат необходимостта от цялостен план за преструктуриране. Atos определи краен срок за инвеститорите да представят предложения до началото на май, като целта е преструктурирането да бъде завършено до юли. Успехът на това преструктуриране зависи от привличането на инвестиции, потенциално от правителството и частни субекти, като същевременно се гарантира дългосрочната жизнеспособност на останалия бизнес.


Пазарна реакция и дългосрочни перспективи


Новината за потенциалното спасяване от страна на правителството доведе до покачване на акциите на Atos с над 22% в понеделник. Тази положителна реакция отразява доверието на инвеститорите в перспективата за решение, подкрепено от правителството. Въпреки това остават значителни предизвикателства.


Успехът на предложената сделка зависи от множество фактори. Осигуряването на плавно преминаване на придобитите активи към правителството или консорциум, управлението на опасенията на служителите и намирането на правилната комбинация от частни инвестиции - всички те са решаващи препятствия, които трябва да бъдат преодолени.


Освен непосредствения спасителен план, Atos трябва да се справи с първопричините за финансовите си затруднения. Това може да включва стратегически промени във фокуса, мерки за съкращаване на разходите и евентуално преориентиране на основните бизнес предложения.


Предупредителна история и европейски IT пейзаж


Сагата на Atos служи като предупредителен пример за европейския IT сектор. Тя подчертава необходимостта европейските компании да запазят конкурентоспособността си в бързо развиващия се технологичен пазар. Засилената конкуренция от страна на глобалните играчи и високите разходи, свързани с научноизследователската и развойната дейност, представляват сериозни предизвикателства.


Намесата на френското правителство отразява стратегическото значение на възможностите на Atos за националната сигурност. Тя обаче повдига и въпроси относно дългосрочната устойчивост на подобни подкрепени от правителството спасителни мерки. Насърчаването на жизнена и иновативна европейска IT екосистема изисква създаването на конкурентна среда със силни инвестиции от частния сектор, както и стабилни мерки за национална сигурност.


Следващите месеци ще бъдат решаващи за Atos. Успехът на преструктурирането и потенциалното придобиване от страна на правителството ще определи бъдещата траектория на компанията. Предстои да разберем дали Atos ще успее да се издигне от пепелта и да възвърне предишната си слава. Ситуацията ще се следи отблизо както от инвеститорите, така и от европейския IT сектор и френското правителство.