AstraZeneca с нова голяма сделка

AstraZeneca залага на нови методи за лечение на рак с покупката на Fusion Pharma за 2 млрд. долара.

Публикувано от Божидар Балевски мар 19, 2024 в Пазари

AstraZeneca, англо-шведският фармацевтичен гигант, предприема стратегически ход за укрепване на своята онкологична мрежа с придобиването на Fusion Pharmaceuticals Inc. за приблизително 2 млрд. долара в брой. Сделката, обявена във вторник, е втората значителна инвестиция на AstraZeneca в областта на лечението на рака този месец след придобиването на Amolyt Pharma за 1,05 млрд. долара с цел укрепване на портфолиото за редки болести.


Фокус върху следващо поколение лечение


Ключовият фактор за придобиването на Fusion Pharma е опитът на компанията в разработването на радиоконюгати от "следващо поколение" (RCs). Те представляват обещаващ нов метод за лечение на рак, който използва целенасочено доставяне на радиоактивни изотопи директно до раковите клетки. Този целенасочен подход предлага потенциал за подобряване на ефикасността на лечението, като същевременно се свеждат до минимум страничните ефекти, които обикновено се свързват с традиционните терапии на рака, като химиотерапия и лъчетерапия.


Най-напредналата програма на Fusion, FPI-2265, е радиосъединител, който в момента е в среден стадий на клинични изпитвания за метастатичен кастрационно резистентен рак на простатата, особено агресивна форма на заболяването.


"Между 30 и 50% от пациентите с рак получават радиотерапия в някакъв момент от лечението си", обясни Сюзън Галбрейт, изпълнителен вицепрезидент на отдела за научноизследователска и развойна дейност в областта на онкологията в AstraZeneca. "Придобиването на Fusion задълбочава амбицията ни да променим този аспект на лечението с помощта на радиоконюгати от следващо поколение."


Изграждане на по-широко онкологично портфолио


Този ход на AstraZeneca означава стратегическа промяна към по-всеобхватен подход към лечението на рака. Въпреки че радиотерапията и химиотерапията са основните терапии от десетилетия, тяхната ефективност често е възпрепятствана от ограничения в насочването и потенциални вреди за здравите тъкани. RCs, заедно с по-рано изследваните от AstraZeneca конюгати антитяло-лекарство (ADCs), предлагат по-целенасочена и потенциално по-малко токсична алтернатива. Интересно е, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за първи път одобрява ADCs през 2000 година, а RCs получават одобрение от администрацията през 2018 година. Това придобиване позволява на AstraZeneca да използва тези постижения в областта на целевата терапия и да затвърди позицията си в развиващия се онкологичен пейзаж.


Финансови подробности и бъдещо развитие


Споразумението за придобиване включва закупуване на 21 долара на акция в брой от страна на AstraZeneca, което представлява значителна премия (над 97%) в сравнение с цената на акциите на Fusion при затваряне в понеделник. Освен това в сделката е включено непрехвърляемо право на условна стойност от 3 долара на акция, което потенциално увеличава общата стойност на сделката до 2,4 млрд. долара.


Освен това Fusion наскоро обяви положително развитие на отношенията си с FDA по отношение на своя протокол фаза 2/3 за FPI-2265. Това проправя пътя за ключово регистрационно изпитване във фаза 3, което се очаква да започне през 2025 година.


Потенциалното въздействие


Придобиването на Fusion Pharma носи няколко потенциални ползи за AstraZeneca:


Усъвършенствана линия за онкологични заболявания . FPI-2265 и потенциално други RC в ръкава на Fusion предлагат обещаващи перспективи за разширяване на предложенията на AstraZeneca в областта на онкологията.

Лидерство в областта на целевите терапии - Комбинираният експертен опит на двете компании може да ускори разработването и приемането на следващо поколение целеви терапии.

Подобрени резултати за пациентите - RCs имат потенциала да предложат по-безопасни и по-ефективни възможности за лечение на пациенти с рак.


Въпреки това остават някои предизвикателства:


Успех на клиничните изпитвания - Успехът на изпитването на фаза 3 на FPI-2265 и на други потенциални RC е от решаващо значение за дългосрочната жизнеспособност на тази инвестиция.

График за регулаторно одобрение - Пътят до регулаторното одобрение на всяко ново лечение на рак може да бъде дълъг и сложен.

Предизвикателства при интегрирането - Интегрирането на операциите и експертния опит на Fusion Pharma в съществуващата структура на AstraZeneca трябва да се извърши ефективно.


В перспектива


Придобиването на Fusion Pharma от страна на AstraZeneca означава значителен ангажимент към разработването и внедряването на радиоконюгати от следващо поколение за лечение на рак. Тази стратегия съответства на развиващия се пейзаж на онкологията, където все повече се търсят целенасочени подходи за подобряване на резултатите за пациентите и потенциално намаляване на страничните ефекти. Успехът на това придобиване ще зависи от продължаващото разработване на FPI-2265 и други RC в рамките на проекта на Fusion, както и от способността на AstraZeneca да се ориентира в регулаторната среда и ефективно да интегрира тази технология в по-широкото си портфолио в областта на онкологията.