Apple влиза с гръм и трясък в битката на изкуствения интелект

Ключово партньорство може да промени играта

Публикувано от Божидар Балевски юни 11, 2024 в Пазари

Във вторник акциите на Apple поскъпнаха със 7% до рекордните 207,15 долара за акция, след като в понеделник компанията представи дългоочакваната си инициатива за изкуствен интелект на годишната си конференция за разработчици.


По време на събитието Apple представи различни нови функции на изкуствения интелект, включително обновена Siri, интеграция с ChatGPT на OpenAI, различни инструменти за подпомагане на писането и нови персонализирани емотикони. Тези функции се предлагат като достъпен ИИ за обикновените потребители, въпреки че вероятно ще изискват най-новите модели iPhone.


Представянето на акциите във вторник счупи предишния рекорд, поставен на 14 декември. Конференцията на програмистите (WWDC) даде положителен сигнал за инвеститорите, които с нетърпение очакваха да видят как Apple планира да се възползва от нарастването на ИИ.


Анализаторите на Morgan Stanley коментираха, че функциите на Apple за изкуствен интелект позиционират компанията с „най-диференцирания потребителски дигитален агент“. Те също така смятат, че тези функции ще насърчат потребителите да надграждат своите iPhone-и, което потенциално ще ускори циклите на подмяна на устройствата.


Анализаторите отбелязаха, че макар Apple да трябва да предостави тези функции на изкуствения интелект при стартирането им през есента, основните елементи са налице за връщане към растеж и устойчиво превъзходство.


„След WWDC, която отговори на ключовите ни очаквания, сме по-уверени, че Apple е на прага на многогодишно продуктово обновяване“, пишат анализаторите в бележка от вторник, като запазват рейтинга си „с превес“ и определят целева цена от 216 долара с оценка на „бичия“ сценарий от 270 долара.


Анализаторите на Bank of America също изразиха оптимизъм, като предположиха, че новите функции ще предизвикат цикъл на обновяване на IntelliPhones с изкуствен интелект. Те потвърдиха своя рейтинг „купува“ за акциите, като посочиха потенциала за многогодишен цикъл на обновяване, увеличените брутни маржове и растежа на услугите.


Анализаторите на Evercore напуснаха конференцията с „повишена увереност“ в стратегията на Apple за изкуствен интелект, особено поради потенциала ѝ да стимулира обновяването на устройствата.


„Ограничаването на Apple Intelligence до iPhone, продадени през последната година, засилва убеждението ни, че AI може да инициира суперцикъл на iPhone“, отбелязват анализаторите в доклад от понеделник.


Какво представлява Световната конференция на програмистите?


WWDC е съкращение от Worldwide Developers Conference (Световна конференция за програмистите). Това е ежегодно събитие, организирано от Apple Inc., на което компанията представя на разработчиците своя най-нов софтуер и технологии. Ето някои ключови моменти за WWDC:


Целта: Конференцията е насочена към разработчиците на софтуер, които създават приложения и услуги за платформите на Apple, включително iOS, macOS, watchOS и tvOS. Тя им предоставя инструменти, знания и ресурси, за да създават иновативни продукти.


Обявления: Apple често използва основната реч на WWDC, за да обяви големи актуализации на операционните си системи, нови софтуерни функции, а понякога и нови хардуерни продукти. Това е платформа за разкриване на последните постижения в технологичната екосистема на Apple.


Сесии: WWDC включва множество сесии и лаборатории, в които разработчиците могат да се учат от инженерите на Apple. Тези сесии обхващат широк спектър от теми, включително кодиране, дизайн и интегриране на нови технологии.


Отборна работа: Събитието предлага възможности на разработчиците да общуват в мрежа с инженери на Apple и колеги разработчици от цял свят, като по този начин се насърчава общност за иновации и сътрудничество.


История: WWDC се провежда ежегодно от 1987 г. насам. През годините обхватът и значението му нарастват, превръщайки се в ключово събитие в календара на технологичната индустрия.


Като цяло WWDC е изключително важно събитие за Apple и нейната общност от разработчици, което играе важна роля в оформянето на бъдещето на софтуерните и хардуерните продукти на Apple.